r
Nosalty Logó

Szárított japán cseresznyevirág

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Szárított japán cseresznyevirág
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 87 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 34 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2526.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    2519 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 8 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30314.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    30232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 87 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11982.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    11949 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 34 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az első lépés a virágok gyűjtése. Olyan virágokra lesz szükségünk, amelyek 30-70 %-ig nyíltak ki, tehát a bimbó és a túlnyílt állapot között vannak.
  2. A szedés után a virágok lemérése következik. Erre azért van szükség, hogy tudjuk, mennyi sóra és mennyi ecetre lesz szükségünk. A virág-só-ecet arány 10:2:2,5. Én most 140 g virágot használtam, ami azt jelenti, hogy 28 g sót és 35 g ecetet vettem igénybe.
  3. Ha a mérést befejeztük, következhet a mosás és a szárítás. A virágokat egy megfelelő méretű, vízzel teli tálba tegyük és a kezünkkel alaposan mossuk át. Vegyük ki a virágokat egy steril konyharuhával vagy papírtörlővel bélelt tálcára (több részletben, ha szükséges), majd helyezzünk a virágokra is egy nedvszívó réteget és alaposan itassuk le a virágokról a vizet.
  4. Ha a virágokat megmértük, megmostuk és megszárítottuk, következhet a sózás és a pácolás. A virág:só arány 10:2.
  5. Most 140 g virágot használtam, tehát 28 g sóra volt szükségem. Bármilyen sót használhatunk a pácoláshoz; megfelelő a kősó, a tengeri só, a finom és a darabos só is.
  6. A megszáradt virágokat tegyük egy tálba vagy egy tálcára és szórjuk meg a sóval. Alaposan keverjük össze, majd tegyük egy légmentesen záródó tasakba.
  7. Most egy vákuumozó botmixert használtam a levegő eltávolítására, de ha ez nincs, a virágokat tegyük egy tálba, frissen tartó fóliával zárjuk le és tegyünk akkora súlyt a virágokra, ami legalább háromszorosa a tömegüknek.
  8. Ha ezzel megvagyunk, 2-3 napra tegyük a tasakot száraz, hűvös helyre, hogy a só kioldja a vizet a virágokból.
  9. Ha a só kioldta a vizet a virágokból, a tasakból vagy tálból óvatosan vegyük ki a virágokat. Nyomkodjuk ki a virágokból a vizet, ha szükséges több részletben, oly módon, hogy minél több víz távozzon a virágokból. Ekkor meglepő módon mandula- vagy marcipánillatot érezhetünk.
  10. A következő alapanyag, amire szükségünk lesz, az az ecet. Erre a tartósítás és a világosítás miatt van szükség. Most 5 %-os rizsecetet használtam, de még jobb a szilvaecet, ha elérhető. A virág:ecet arány 10:2,5. 140 g virághoz tehát 35 g rizsecetet használtam.
  11. A virágokat, amikből eltávolítottuk a vizet, tegyük egy dobozba és öntsük rájuk az ecetet. Óvatosan forgassuk meg őket, majd zárjuk le a dobozt. Most egy vákuumozó botmixerrel távolítottam el a levegőt a dobozból, de ez a lépés elhagyható.
  12. Ha ezzel kész vagyunk, tegyük a dobozt 2-3 napra száraz, hűvös, fénytől védett helyre. Ezalatt a virágok halványabbá válnak.
  13. Ha a virágok halványabbá váltak a rizsecettől, vegyük ki őket a dobozból és nyomkodjuk ki belőlük az ecetet. Nagyon fontos, hogy egyszerre egy virágot vegyünk a kezünkbe, hiszen ezen a ponton a formájukon is alakítanunk kell.
  14. A virágokból a legegyszerűbben a mutató- és a hüvelykujjunkkal tudjuk kinyomni a felesleges ecetet. Figyeljünk arra is, hogy a virágok felfelé álljanak és szép formájuk legyen. Az így kapott lapos virágokat tegyük egy (vagy szükség esetén több) tálcára.
  15. Amire még szükségünk lesz, az a só. A virágokat óvatosan forgassuk bele a sóba és lazán nyomkodjuk meg őket, hogy a só mindenhol bevonja őket. Ezen a ponton is tetszőleges sót használhatunk.
  16. Ha mindezzel megvagyunk, a sózott virágokat tegyük egy megfelelő méretű befőttes üvegbe és zárjuk le az üveget. A virágok a következő évi cseresznyevirágzásig használhatóak.
  17. A felhasználás előtt el kell távolítanunk a sót a virágokról, hiszen általában édes ételekhez használjuk őket. Ehhez a virágokat egyszerűen vízbe kell helyeznünk pár percre.
  18. Ha teához, vagy folyadékhoz használjuk a virágokat, kész is vagyunk, ha viszont kekszre nyomjuk őket, szárításra is szükség van. Ezt egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével végezhetjük el.
  • Receptkönyvben: 2
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 64
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 05.

Receptkategóriák

Szárított japán cseresznyevirág
NapsütötteVidékünkön 166 recept

Ha azt mondjuk, hogy Japán, valószínűleg a japán cseresznyevirágzás az első dolgok között lesz, amik eszünkbe jutnak. Nem véletlenül, hiszen a díszcseresznye termesztésének évszázados hagyománya van a szigetországban. Mivel a virágzás csak pár hétig tart, sokan ecetes-sós páccal tartósítják a halvány rózsaszín virágokat. Ma már nem kell messzire menni ahhoz, hogy hozzájussunk néhány nyíló cseresznyevirághoz, hiszen mára a világ minden táján elterjedt a díszcseresznye ültetése. A szárított virágokból teát, süteményeket és dekoratív tárgyakat készíthetünk. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon ehető-e a japán díszcseresznye virága. A válasz igen, de figyeljünk oda, hogy melyik fajtát használjuk és, hogy hol szedjük a virágokat. A japán cseresznyének sok változata van; ilyenek a lila virágú, a fehér virágú, a csüngő ágú és az oszlopos növekedésű. A japánok leginkább a 'Kanzan' fajtát használják az ételeikhez, ami egy halvány rózsaszín virágokat hozó fajta. Szerencsére nálunk is ez a legelterjedtebb, így könnyen hozzájuthatunk a megfelelő virágokhoz. A 'Kanzan' díszcseresznye virága ehető, de nagy mennyiségben ne fogyasszuk és kutyáknak semmiképp ne adjuk. Figyeljünk a szedés helyének a környezetére is. Forgalmas utak mellett, permetezett területek mentén ne szedjük a virágokat. A 'lépésről lépésre' leírásomból kiderül, hogyan lehetséges házilag tartósítani a japán cseresznye virágait. Mindössze néhány összetevőre és pár nap türelemre lesz szükségünk. Az eredmény számtalan halvány rózsaszín virág, amit az év bármely szakában felhasználhatunk. A fotón a virágok a sóba forgatás előtti állapotukban láthatóak, hiszen így néznek majd ki a felhasználás előtt is. A Nosalty-n megtalálható a vele készülő torta receptem is Japán cseresznyevirág-torta néven.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek