Nosalty Logó

Lengyel tejfölös gomba

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
B-Cs
Lengyel tejfölös gomba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 837 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2511 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 187 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    943 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    523 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    434 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 837 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2829 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    379 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1570 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    429.8 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    720.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1303 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 2511 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 187 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombákat megpucoljuk, kis darabokra vágjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Vigyázzunk ne égessük le, a hagymának épp csak üvegesnek kell lennie.
  3. Ezután szórjuk rá a a lisztet, tejet, és a tejfölből is 2 evőkanállal. Ne ijedjünk meg, egy fakanálra tapadó, ragacsos masszát fogunk kapni. Erre a masszára szórjuk rá a gombát, és jól keverjük el.
  4. Szórjuk meg pirospaprikával, sóval, borssal és öntsünk alá 1 dl vizet.
  5. Fedjük le és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen. Ez kb tíz perc. Nagyon kis lángon főzzük és gyakran kevergessük meg, mert hajlamos odakozmálni. Ha úgy látjuk, hogy a gombának kevés leve van, pótolhatjuk még 1 dl vízzel.
  6. Ha a gomba megpuhult, egy edénybe öntsük ki a maradék tejfölt, szedjünk hozzá a szaftból, keverjük ki és öntsük vissza az ételbe, melegítsük még egy kicsit, de már ne forraljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 24054
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kedvenc tejfölös gomba receptem, édesanyámtól tanultam, ő pedig még fiatal korában találta az "Országok, ételek" című szakácskönyvben, azóta az egész család így készíti. Egyszerű és nagyszerű. Mi csak tésztával szoktuk enni, de anyukám otthon a "titkos" sült húst is beveti mellé. (A hússzeleteket sós, borsos, majorannás, babérleveles, fokhagymás vízbe teszi, megfőzi, majd ad hozzá egy kis olajat és aranybarnára süti. Ezt szokta a gomba tetejére vagdosni, kis darabokban, nagyon ajánlom mindenkinek!) A fényképen lévő recept eltér egy kicsit az elkészítési módban leírtaktól. Én most 3 ek lisztet és tejet használtam, és nem 2 dl tejfölt, hanem abból is 3 evőkanállal. Így a végén nem kellett még habargatni. Javaslom mindkét verziót elkészítésre, az ízén nem változtat, ez talán egy kicsit sűrűbb. Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Sziasztok! Tegnap elkészítettem: egyszer?, gyors és fantasztikusan finom recept! Én reszeltem rá sajtot, attól még jobb lett. Köszönöm a feltöltést.

B-Cs

Egészségedre, örülök, hogy ízlett!

kmary2

Nagyon jó recept! Egyszer?, gyors és finom! Mondjuk én a 2 ek. tejfölön kívül nem tettem bele több tejfölt.

cumbika

Köszi ,finom lett!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek