A sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye

A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.

A datolya tápláló gyümölcs. Fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat, ezért érdemes belefoglalni az ételekbe, harapnivalókba, italokba és csemegékbe is. Három szem datolya körülbelül 200 kalóriát, 54 gramm szénhidrátot, körülbelül 5 gramm rostot, egy gramm fehérjét tartalmaz. Van benne B-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és mangán. A datolya nem egyszerűen cukorbomba vagy üres kalória: vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett a datolya gazdag egészségvédő antioxidánsokban.

Egy cikk, amely a Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences folyóiratban jelent meg, kimondja, hogy a datolya természetes antioxidánsforrás, ami hozzájárulhat az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek kezeléséhez. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök képződése és a szervezet káros hatásai elleni küzdelem hatékonysága között. Ez pedig az öregedés és a sejtkárosodás előfutára. A datolya gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy szerepet játszhat a fertőző betegségek elleni küzdelemben is. A datolyában lévő vegyületek elősegítik az agy védelmét is. A Neural Regeneration Research folyóiratban megjelent cikk szerint terápiás lehetőségként alkalmas az Alzheimer-kór ellen, mivel képes leküzdeni az agy gyulladását és az oxidatív stresszt.

A datolya nem szárított gyümölcs, csak annak tűnik

Sokan úgy gondolják, hogy a datolya szárított gyümölcs, de valójában nem az, nincs benne hozzáadott cukor. Ezért ha datolyát szeretnél az ételek édesítéséhez, akkor nem használod fel az ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét. A datolya sokféle receptben használható édesítőszerként, beleértve a turmixokat, a zabpelyhet, a chia- vagy avokádópudingot és a pékárukat. Pürésített datolya mehet édességekhez, növényi tejbe, akár olyan kiegészítők közé, mint az apróra vágott étcsokoládé és a kimagozott cseresznye. A datolya sós ételekbe is illik: természetes édessége kellemes egyensúlyt adhat a salátákhoz és a főtt zöldségekhez is.

Ezeket olvastad már?

25 falnivalóan szilvás étel

A szilva igen népszerű a magyar gasztronómiában. Fogyasztjuk önmagában az ízéért, de lekvárok, befőttek, gombócok, és szilvás sütemények is színesítik a magyar konyhát.

Nosalty

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek