A sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye

A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.

A datolya tápláló gyümölcs. Fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat, ezért érdemes belefoglalni az ételekbe, harapnivalókba, italokba és csemegékbe is. Három szem datolya körülbelül 200 kalóriát, 54 gramm szénhidrátot, körülbelül 5 gramm rostot, egy gramm fehérjét tartalmaz. Van benne B-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és mangán. A datolya nem egyszerűen cukorbomba vagy üres kalória: vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett a datolya gazdag egészségvédő antioxidánsokban.

Egy cikk, amely a Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences folyóiratban jelent meg, kimondja, hogy a datolya természetes antioxidánsforrás, ami hozzájárulhat az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek kezeléséhez. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök képződése és a szervezet káros hatásai elleni küzdelem hatékonysága között. Ez pedig az öregedés és a sejtkárosodás előfutára. A datolya gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy szerepet játszhat a fertőző betegségek elleni küzdelemben is. A datolyában lévő vegyületek elősegítik az agy védelmét is. A Neural Regeneration Research folyóiratban megjelent cikk szerint terápiás lehetőségként alkalmas az Alzheimer-kór ellen, mivel képes leküzdeni az agy gyulladását és az oxidatív stresszt.

A datolya nem szárított gyümölcs, csak annak tűnik

Sokan úgy gondolják, hogy a datolya szárított gyümölcs, de valójában nem az, nincs benne hozzáadott cukor. Ezért ha datolyát szeretnél az ételek édesítéséhez, akkor nem használod fel az ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét. A datolya sokféle receptben használható édesítőszerként, beleértve a turmixokat, a zabpelyhet, a chia- vagy avokádópudingot és a pékárukat. Pürésített datolya mehet édességekhez, növényi tejbe, akár olyan kiegészítők közé, mint az apróra vágott étcsokoládé és a kimagozott cseresznye. A datolya sós ételekbe is illik: természetes édessége kellemes egyensúlyt adhat a salátákhoz és a főtt zöldségekhez is.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...