r
Nosalty Logó

Laktózmentes palacsinta

NS
Laktózmentes palacsinta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Töltelékek

635
Kalória
20.1g
Fehérje
77.5g
Szénhidrátok
25.9g
Zsír
54g
Víz
60g
Koleszterin
4g
Rost
29.8g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 635 kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 1904 kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 192 kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    387 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    54 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 635 kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    77.6 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1160.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    551 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    232.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    162 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    281 micro
Összesen 1904 kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 192 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A mazsolát legalább 1 órára langyos vízbe áztatjuk.
  2. A tojást kevés tejjel, a csipet sóval és a cukrokkal kissé felverjük. Hozzáadjuk a liszt felét, a vizet, az olajat, és csomómentesre keverjük, majd a maradék tej és liszt folyamatos adagolásával tejszín sűrűségű, folyós és csomómentes tésztát készítünk. 10-20 percet állni hagyjuk. Ha szóda helyett sima víz áll rendelkezésre, érdemes robotgépet használnunk, így kissé levegősebb lesz a tésztánk.
  3. Két lapostányért készítünk elő. Palacsintasütő edényt használunk, 0,5 dl étolajat kiporciózunk, és ecsettel minden sütés előtt 1-2 gyors mozdulattal átkenjük a serpenyőt. Nem is feltétlenül szükséges, mert a tésztába került 1 ek olaj, így ha az edény is jó, nem fog leragadni.
  4. A serpenyő méretétől függően 6-10 palacsintát süthetünk. Az egyik tányérra tesszük a kész palacsintákat, majd a sütés végén fejjel lefelé rátesszük a másikat, átfordítjuk, és a legelőször megsütött még langyos palacsintánkkal kezdjük a töltést. A felszabadult tányért elmossuk, majd rögtön rá is halmozhatjuk a kész palacsintáinkat.

Töltelékek

  1. Túrótöltelék: a túrót alaposan összetörjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett, megpuhult mazsolát, az 1 ek porcukrot, és a fél csomag vaníliás cukrot. Ha nem túlzottan vizes a túró, néhány ek tejjel (a túró és a tej is laktózmentes) picit lágyítjuk.
  2. Diós töltelék: 2-3 púpozott ek porcukrot 3 ek darált dióval elkeverünk.
  3. Mogyorókrém: simán a palacsintára adagoljuk.
  4. A töltelékekkel megtöltjük a palacsinták egyik felét, és innen kezdve tekerjük fel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

A palacsinta az egyik nagy kedvencem, ha kölyökként megkérdeztek, elég hosszú időn át rendre ezt vágtam rá. Amióta Cronh-betegséggel élek, a tejet, túrót még sütve/főzve is nehezen tolerálja a szervezetem, ellenben a laktózmentes termékekkel alig van gondom. Szerencsére ezekből az utóbbi években egyre szélesebb a kínálat, s egyre barátságosabb áron elérhetőek. A laktózmentes tej határozottan édesebb ízű, mint a sima tej, érdemes ezzel számolni a felhasználásakor. Érdekesség, de általános tévhit: a laktózmentes tejtermékek valójában nem laktóztól mentesek, hanem az előállítás során kerül a tejbe az a laktáz enzim, amit a laktózérzékenyek szervezete nem, vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor (laktóz) lebontása így már a termékben lezajlik, s a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható.

További receptek

Epres red velvet palacsinta

Eperszezonban ez lesz a legszebb desszert, amit készíthetsz! Próbáld ki habos, citromhéjjal ízesített mascarponekrémmel, és díszítsd kedvedre. Könnyed, elegáns megjelenése ellenére ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...