r
Nosalty Logó

Lagzis kalács

Czápika
Lagzis kalács
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

612
Kalória
14.2g
Fehérje
89.2g
Szénhidrátok
21.3g
Zsír
24.8g
Víz
32.4g
Koleszterin
4.2g
Rost
10.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 612 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3665 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 298 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 612 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    127.9 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2310.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    556 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    1007 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    535 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    149 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    576 micro
  • Kolin:
    232 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 3665 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 298 kcal

Elkészítés

  1. A hozzávalókat a kakaó, a vaníliás cukor és a citromhéj nélkül összegyúrjuk, majd kétfelé vesszük.
  2. Az egyik felébe a kakaóport, a másikba a vaníliás cukrot és a citromhéjat gyúrjuk.
  3. 20 percig kelesztjük meleg helyen, majd a tésztákat 3-3 darabba vágjuk.
  4. Kinyújtunk egy fehér színű tésztát, megkenjük egy kis olajjal, megszórjuk mazsolával (elhagyható), majd ráfektetünk egy szintén kinyújtott kakaós tésztát. Az egészet beigli szerűen feltekerjük. Ezt megismételjük a másik négy tésztadarabbal is.
  5. A három rúd közül kettőt egyszerűen összecsavarunk, a végeit a tészta alá hajtjuk és egy 3 literes, kizsírozott lábasba tesszük.
  6. A harmadik rudat egy kissé meghúzogatjuk, annyira, hogy a lábasba az összecsavart tészta köré tudjuk fektetni. (Nem baj, ha hézagok vannak a tészták között, össze fog kelni.)
  7. Letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük. (Ki fog emelkedni a lábasból.)
  8. Ha megkelt, felvert tojással lekenjük, és lassú tűzön szép pirosra sütjük.
  9. Ha megsült, még melegen egy késsel meglazítjuk a lábas oldala mentén, és kiborítjuk. Rácsra téve kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Gyerekkorom kedvenc kalácsa volt, de sajnos csak esküvőkre sütötték  kb. 4-5 kilós "kiszerelésben". Szerencsére sikerült megszereznem a receptet, és háztartási mennyiségre átszámolva 1,2 kilós "kalácskát" varázsolni belőle. Azóta gyakran sütöm a család örömére.

További receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Simon Gábor

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...