r
Nosalty Logó

Lágy vargabéles

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1161 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4636 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 250 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    316 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1634.5 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    242 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    521 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.7 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    151 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 1161 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    171 g

Zsír

  • Összesen
    171.2 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1262 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6538 g
  • Cink
    1307 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    969 mg
  • Vas
    1012 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    2085 mg
  • Nátrium
    605 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    603 g
  • Cukor
    348 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    846.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    753 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    603 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    734 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    164 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1144 micro
Összesen 4636 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    351.5 g
  • Cink
    70 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    32 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 250 Kcal

Elkészítés

  1. Egy közepes fazékban felrakjuk a vizet forrni, amihez hozzáadunk egy kis olajat is. Amikor a víz már gyöngyözik, mehet bele a tészta. A csomag utasításai szerint pár percig főzzük, ha elkészült, leszűrjük, és félretesszük hűlni.
  2. Előveszünk két közepes tálat, és kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a vaníliakivonatba áztatott mazsolákat, a vaníliás cukrot, a túrót és a tejfölt, majd jól összekeverjük. Ezután a cukor negyedével felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan hozzáadjuk a masszához, majd fogjuk a félretett, kihűlt cérnametéltet, és azt is elvegyítjük a töltelékkel.
  3. Egy hőálló tálat bekenünk olajjal úgy, hogy az oldalai se maradjanak ki, és belefektetjük az első réteslapot. Azt is megkenjük olajjal, majd jöhet rá az újabb lap. Ezt megismételjük még egyszer, a következő lapra azonban már a tölteléket töltjük. Amikor szépen elegyengettük a masszát, jöhet ismét 3 réteg lap a tetejére, olajjal megkenve. A túllógó réteslapokat hajtsuk a masszára, a legfelső rétegeket akár le is vághatjuk.
  4. 180°-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, míg a legfelső lap szépen bebarnul. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 113
  • Össznézettség: 1675
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 12.

Receptkategóriák

A vargabéles feltalálásának pontos helyszíneként több város is felmerül, abban azonban biztosak lehetünk, hogy Erdélyből származik. Nevét valószínűleg a vendéglátós Vargáról, a feltételezett első készítőről kapta. Azt nem ígérjük, hogy ráleltünk a leghíresebb receptre, vagyis a Darvasi-féle változatra, de a végeredményt ennek ellenére is garantáljuk.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

„A főzés olyan, mint egy pici színház" – Péterfy-Novák Éva...

Kisoroszi és az olaszországi Todi városa között osztja meg életét Péterfy-Novák Éva, író. Az Egyasszony, a Rózsaszín ruha, és az Apád előtt ne vetkőzz! szerzőjéről a követői régóta tudják: nemcsak hogy tud főzni, de örömmel eteti is a szeretteit. Egy húsleves, egy sütemény nála mindig túlmutat önmagán, mindig egy gesztus is annak, akinek készíti. Elhúzódó olasz ebédekről, a konyhai sopánkodás művészetéről és a kétlakiság szépségeiről beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.