Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás-tönkölyös kenyérke

Kukoricás-tönkölyös kenyérke
Kukoricás-tönkölyös kenyérke
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már egy ideje próbálkozom az itthoni kenyérsütéssel, most sikerült egyet összehoznom, amivel meg vagyok elégedve.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba öntjük a kétféle lisztet, a sót, a sütőport és a búzasikért, majd összekeverjük.
  2. Az élesztőt elkeverjük a vízben, majd a kókuszzsírral együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és bedagasztjuk.
  3. Konyharuhával letakarva 2 órát pihentetjük, ezalatt a duplájára fog kelni.
  4. Lisztes kézzel megformáljuk, és beleemeljük a formánkba. Én szilikonosat használtam, így nem kellett kikennem sem. (De cipót is sütöttem már belőle, akkor sütőpapírral borított tepsire raktam.) A tetejét bevágjuk, majd megkenjük vízzel.
  5. Letakarjuk alufóliával, és előmelegített sütőben 220 fokon 50 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még kb. 10 percig sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, minden sütő másképp süt egy kicsit. A sütő aljára tegyünk kb. 1,5 liter vizet egy edénybe, a gőzben sokkal jobban sül a kenyér, jobb lesz az állaga.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 9x18x6 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 511
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

cam22

Mióta szakács: 2015.01.15.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

tönkölykenyér, kukoricás tönkölykenyér, házi tönkölykenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu Mon, 2015-06-08 12:21

Üdvözletem.
De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt kilőve, zabpehelyliszttel, vagy valami gluténmentes liszttel helyettesítghető lenne? A tönköly, a durum, meg hasonlókban ugyanúgy van glutén, ha jól tudom. Én lehet ki fogom próbálni, zabpehelyliszttel helyettesíteni a finomlisztet. Nem láttam hozzászólásokban, hogy a finomliszt elhagyásával, valaki megcsinálta -e, és hogy a teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt mennyisége helyett is kukoricaliszt legyen e, vagy csak elhagyni?
Köszönöm.

529
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 12.5 dkg
kukoricaliszt 12.5 dkg
1 teáskanál
sütőpor 1 csomag
sikér 1 tk
víz 1.75 dl
élesztő 2.5 dkg
kókuszzsír 1 ek