Nosalty Logó

Kovászos rozsos vekni

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Évi néni
Kovászos rozsos vekni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 308 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1229 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1077.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    685 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 308 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4311.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    1060 mg
  • Nátrium
    2738 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 1229 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    795.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kenyérsütőgépbe betöltjük a meleg vízzel elkevert kovászt és a többi szilárd összetevőt.
  2. Dagasztó-kelesztő programon lejáratjuk. 3-4 órát kelesztjük.
  3. Olajos kézzel a lágy tésztát áthajtogatjuk, szilikon kenyérformába tesszük.
  4. Tetejét bevágjuk, olajjal lefújt frissentartó fóliával lefedjük, egy éjszakát kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 210 fokra hőlégkeverésen. A kenyeret alufóliával lefedve betesszük a forró sütőbe. 15 perc múlva levesszük a fóliát, ezen a hőfokon sütjük még fél órát. Ha nagyon barnulna a teteje, újra lefedjük fóliával.
  6. Rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x12
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2076
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

Józsim elkezdte ténykedését. Józsi egy nagyon fiatal kovászka, még csak négy napos, de igaz, hosszas kelesztéssel, de nagyon ízletes kenyérkét sikerül vele sütnöm. Józsinak hosszú pályafutást ígérek. Ezzel gondolom elmondtam mindent róla.

Hozzászólások

Torma

Már most jók a Józsi-storyk! (még rímel is ;) Tetszik, hogy kis cipókat receptezel; ez nekem is jó 2 személyre....meg persze így gyakrabban süthetek! Csak így tovább, ez is szép cipó! Remélem többen kedvet kapnak; szerintem csak el kell kezdeni.....Üdv, T:)

Évi néni

Szia! Így kell kinéznie? Én teljesen meg vagyok elégedve és nagyon finomak. Még azon gondolkodtam, ha hosszíbb ideig keleszteném, még leveg?sebb lenne? Mi a tapasztalatod? El?re is köszönöm a tanácsokat. Üdv: Évi néni

Torma

Mindegyik kenyer mashogy nez ki, de ha a levegossegen dolgozol.... Az elso kelesztes a legfontosabb; akkor mindenkeppen jo duplajara kell keleszteni a tesztat. Jo pufi, magas legyen! ha a kenyergeped melegit kelesztes kozben, ne hagyd benne! A vadeleszto a 20-25 fokot szereti igazan; ki kell varni, amig a kis elesztogombak atdolgozzak magukat a liszten. A hosszu kelesztes adja meg az igazan jo izt. En is sokat dolgoztam es dolgozom ezen... A legsikeresebb kenyereim mind hajtogatva IS voltak...meg akkor is, ha dagasztogepben dagasztottam. Tudom, hogy macerasnak nez ki (nekem nem maceras) a hajtogatas; alig varom, hogy hajtogathassak! Be kellett vezetnem a mér?-órát, hogy ne felejtsem el, de igy priman mukodik. A masodik kelesztes is fontos persze; nekem gyakran lerovidult most, a meleg miatt, de te csak kelesszed masodszor is jo lassan (ha forro sutobe teszed, akkor duplajara, ha melegedo sutobe, akkor majdnem duplajara). A vadkovaszos (Fahej jott fol ezzel a forradalmian jo nevvel!) tesztak nem esnek olyan hirtelen ossze, mint a sima elesztosek; batran lehet tovabb keleszteni, mert akkor lesz a cipo konnyu es levegos. Persze tulkeleszteni sem szabad, de a Te gyakorlatoddal ez nem problema, eltalalni. Minel higabb a teszta, annal nagyobb lyukak lesznek rajta (jo kelesztessel persze!), de az igazan jo kenyerbel az ruganyos es a keves nagyobb lyuk mellett sok apro lyuk van.... Birom, hogy kicsit mindenki mashogy dagasztja, suti a nagy kenyeres-mesterek kozott is! "Hallgatni" is jo, mit mond a Jozsi ;) Szicsi, T:)

Évi néni

Nagyon köszönöm a tanácsokat. Megpróbálok eszerint tenni. Igaz, most vettem ki a kenyeret a melegít?s kenyérdagasztóból, de majd meglátjuk mi lesz. Egyenl?re nem látom, hogy a gépi kelesztés alatt nagyon n?tt volna, de f? a bizalom. Ómika is összeszedheti magát. Küllemre szép a tészta, csak nem nagy. Most reggel van. Hátha estére megn?. Üdv: Évi néni

Torma

Persze, ezeknek csak ido kell; Ki az Omika? A mumia kovaszod??? ;) Ha egyszer beindulnak, megolni se lehet oket! Megyek, osszedobok egy lecsót a legujabb kenyeremhez; mostanaban a kenyerhez fozok, nem forditva, hehehe... de le kell szoknom errol....Szia, T :)

Évi néni

Szia Torma! Most tettem be Omika els? kislányát a süt?be. Kíváncsi vagyok mi lesz bel?le. Már nem volt türelmem többet várni. Dagasztás, kelesztéssel együtt 8 órát szántam rá. Végül is nagyjából duplájára megkelt. Kíváncsi vagyok mit csinál a süt?be. De most mással vagyok elfoglalva. Ma van Amerikában, New Orleansban a Super Bowl (foci dönt?). Még nem meséltem, de amerikai foci bíró vagyok. A fiam is ezt a sportot ?zi, ezért most arra koncentrálok. Tegnap készítettem egy nagy tortát a Baltimore-i sisakot formázza (ez az egyik dönt?s csapat), most pedig sütöttem egy óriás hamburgert, ami a másik csapat, a San Francisco sisakját formázza. A hús bele egy nagy amerikai focilabda hamburgerb?l. Ez a mai feladat. Még isteni csirke tacot is készítettem, tehát eleget szorgalmatoskodtam. Ja és mellékesen borsos , chilis, paradicsomos bagetteket is sütöttem. Ha ezek után még Ómika kisgyermeke is sikeres lesz, nem hiába keltem fel.Ha kész, beszámolok. Szia, Évi néni

Torma

Te hogy bírod ezt a tempót? Egészen megeheztem a sok finomság hallatán! Ugyes vagy, biztos minden sikerült! Remelem felteszed a NS- ra a chilis bagettet? Tudtam, hogy bíró vagy, mert olvastam a blogodon ; jo aktív életet élsz, úgyhogy biztos hosszu életed lesz :) kellemes hetet, varom a képeket es újabb beszámolókat, izgi! Egyébként az összes recepted fenomenális es a variáció óriási...rengeteg jo informaciot hozol ide nekünk! En nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy itt tanulhatok köztetek, Veletek :) T:)

Évi néni

Megtisztelsz, hogy ilyet mondasz. Hát nem mondom, hogy nem fáradtam el, f?leg, hogy éjjel a meccset néztük, majd elmentem dolgozni. De hazajöttem és feltettem néhány receptet. Többek között Ómika els? kislányát. Kíváncsi vagyok, mit szólsz hozzá. El kezdem dolgoztatni az öregasszonyt. Szép estét! Üdv: Évi néni

Torma

Na, megvolt a reggeli, jo, gocogos nevetesem, koszonom! Halalos a humorod :)))))

Évi néni

Remélem nem ölök vele. Képzeld, milyen lehetek az életben, mert itt visszafogom magam. Üdv: Évi néni

Torma

Jó fej vagy! :))))) Használják még ezt a kifejezést egyáltalán? :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek