Kovászos rozsos vekni
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Évi néni

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
308
Kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
1229
Kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
24g víz0 kcal
-
1.3g méz4 kcal
-
22.1g kovász40 kcal
-
9.2g rozsliszt32 kcal
-
40.6g tönkölybúza liszt137 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
1.3g só0 kcal
Összesen
226
Kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1077.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 41.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
308
Kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4311.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 1060 mg
-
Nátrium 2738 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 166.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 488 micro
Összesen
1229
Kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 795.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 505 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 30.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
226
Kcal
Hozzávalók
-
1.3 dl víz
-
1 teáskanál méz
-
120 g kovász
-
50 g rozsliszt
-
220 g tönkölybúza liszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 tk só
Elkészítés
- Kenyérsütőgépbe betöltjük a meleg vízzel elkevert kovászt és a többi szilárd összetevőt.
- Dagasztó-kelesztő programon lejáratjuk. 3-4 órát kelesztjük.
- Olajos kézzel a lágy tésztát áthajtogatjuk, szilikon kenyérformába tesszük.
- Tetejét bevágjuk, olajjal lefújt frissentartó fóliával lefedjük, egy éjszakát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 210 fokra hőlégkeverésen. A kenyeret alufóliával lefedve betesszük a forró sütőbe. 15 perc múlva levesszük a fóliát, ezen a hőfokon sütjük még fél órát. Ha nagyon barnulna a teteje, újra lefedjük fóliával.
- Rácsra téve hűtjük ki.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x12
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2076
- Feltöltés dátuma: 2013. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Évi néni
1830 recept
Józsim elkezdte ténykedését. Józsi egy nagyon fiatal kovászka, még csak négy napos, de igaz, hosszas kelesztéssel, de nagyon ízletes kenyérkét sikerül vele sütnöm. Józsinak hosszú pályafutást ígérek. Ezzel gondolom elmondtam mindent róla.
Hozzászólások
Már most jók a Józsi-storyk! (még rímel is ;) Tetszik, hogy kis cipókat receptezel; ez nekem is jó 2 személyre....meg persze így gyakrabban süthetek! Csak így tovább, ez is szép cipó! Remélem többen kedvet kapnak; szerintem csak el kell kezdeni.....Üdv, T:)
Szia! Így kell kinéznie? Én teljesen meg vagyok elégedve és nagyon finomak. Még azon gondolkodtam, ha hosszíbb ideig keleszteném, még leveg?sebb lenne? Mi a tapasztalatod? El?re is köszönöm a tanácsokat. Üdv: Évi néni
Mindegyik kenyer mashogy nez ki, de ha a levegossegen dolgozol.... Az elso kelesztes a legfontosabb; akkor mindenkeppen jo duplajara kell keleszteni a tesztat. Jo pufi, magas legyen! ha a kenyergeped melegit kelesztes kozben, ne hagyd benne! A vadeleszto a 20-25 fokot szereti igazan; ki kell varni, amig a kis elesztogombak atdolgozzak magukat a liszten. A hosszu kelesztes adja meg az igazan jo izt. En is sokat dolgoztam es dolgozom ezen... A legsikeresebb kenyereim mind hajtogatva IS voltak...meg akkor is, ha dagasztogepben dagasztottam. Tudom, hogy macerasnak nez ki (nekem nem maceras) a hajtogatas; alig varom, hogy hajtogathassak! Be kellett vezetnem a mér?-órát, hogy ne felejtsem el, de igy priman mukodik. A masodik kelesztes is fontos persze; nekem gyakran lerovidult most, a meleg miatt, de te csak kelesszed masodszor is jo lassan (ha forro sutobe teszed, akkor duplajara, ha melegedo sutobe, akkor majdnem duplajara). A vadkovaszos (Fahej jott fol ezzel a forradalmian jo nevvel!) tesztak nem esnek olyan hirtelen ossze, mint a sima elesztosek; batran lehet tovabb keleszteni, mert akkor lesz a cipo konnyu es levegos. Persze tulkeleszteni sem szabad, de a Te gyakorlatoddal ez nem problema, eltalalni. Minel higabb a teszta, annal nagyobb lyukak lesznek rajta (jo kelesztessel persze!), de az igazan jo kenyerbel az ruganyos es a keves nagyobb lyuk mellett sok apro lyuk van.... Birom, hogy kicsit mindenki mashogy dagasztja, suti a nagy kenyeres-mesterek kozott is! "Hallgatni" is jo, mit mond a Jozsi ;) Szicsi, T:)
Nagyon köszönöm a tanácsokat. Megpróbálok eszerint tenni. Igaz, most vettem ki a kenyeret a melegít?s kenyérdagasztóból, de majd meglátjuk mi lesz. Egyenl?re nem látom, hogy a gépi kelesztés alatt nagyon n?tt volna, de f? a bizalom. Ómika is összeszedheti magát. Küllemre szép a tészta, csak nem nagy. Most reggel van. Hátha estére megn?. Üdv: Évi néni
Persze, ezeknek csak ido kell; Ki az Omika? A mumia kovaszod??? ;) Ha egyszer beindulnak, megolni se lehet oket! Megyek, osszedobok egy lecsót a legujabb kenyeremhez; mostanaban a kenyerhez fozok, nem forditva, hehehe... de le kell szoknom errol....Szia, T :)
Szia Torma! Most tettem be Omika els? kislányát a süt?be. Kíváncsi vagyok mi lesz bel?le. Már nem volt türelmem többet várni. Dagasztás, kelesztéssel együtt 8 órát szántam rá. Végül is nagyjából duplájára megkelt. Kíváncsi vagyok mit csinál a süt?be. De most mással vagyok elfoglalva. Ma van Amerikában, New Orleansban a Super Bowl (foci dönt?). Még nem meséltem, de amerikai foci bíró vagyok. A fiam is ezt a sportot ?zi, ezért most arra koncentrálok. Tegnap készítettem egy nagy tortát a Baltimore-i sisakot formázza (ez az egyik dönt?s csapat), most pedig sütöttem egy óriás hamburgert, ami a másik csapat, a San Francisco sisakját formázza. A hús bele egy nagy amerikai focilabda hamburgerb?l. Ez a mai feladat. Még isteni csirke tacot is készítettem, tehát eleget szorgalmatoskodtam. Ja és mellékesen borsos , chilis, paradicsomos bagetteket is sütöttem. Ha ezek után még Ómika kisgyermeke is sikeres lesz, nem hiába keltem fel.Ha kész, beszámolok. Szia, Évi néni
Te hogy bírod ezt a tempót? Egészen megeheztem a sok finomság hallatán! Ugyes vagy, biztos minden sikerült! Remelem felteszed a NS- ra a chilis bagettet? Tudtam, hogy bíró vagy, mert olvastam a blogodon ; jo aktív életet élsz, úgyhogy biztos hosszu életed lesz :) kellemes hetet, varom a képeket es újabb beszámolókat, izgi! Egyébként az összes recepted fenomenális es a variáció óriási...rengeteg jo informaciot hozol ide nekünk! En nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy itt tanulhatok köztetek, Veletek :) T:)
Megtisztelsz, hogy ilyet mondasz. Hát nem mondom, hogy nem fáradtam el, f?leg, hogy éjjel a meccset néztük, majd elmentem dolgozni. De hazajöttem és feltettem néhány receptet. Többek között Ómika els? kislányát. Kíváncsi vagyok, mit szólsz hozzá. El kezdem dolgoztatni az öregasszonyt. Szép estét! Üdv: Évi néni
Na, megvolt a reggeli, jo, gocogos nevetesem, koszonom! Halalos a humorod :)))))
Remélem nem ölök vele. Képzeld, milyen lehetek az életben, mert itt visszafogom magam. Üdv: Évi néni
Jó fej vagy! :))))) Használják még ezt a kifejezést egyáltalán? :)