Nosalty Logó

Vadkovászos fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Vadkovászos fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 623 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2489 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1375.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    1071 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 623 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5503 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    679 mg
  • Nátrium
    4282 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    477.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    265 micro
Összesen 2489 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészületek (a hozzávalóknál ez nem szerepel): Az érett kovászt kivesszük a hűtőből (nekem kb. fél dunsztosüvegnyi mennyiség), hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten, utána 1 dl szénsavmentes ásványvízzel elkeverjük, majd 10 dkg kenyérlisztet is jó alaposan belekeverünk villával. Kiöntünk belőle 25 dkg-nyit a dagasztó edényünkbe, ezt hagyjuk pár órát szobahőmérsékleten, hogy szépen elkezdjen dolgozni: duzzad és buborékosodik. A többi mehet a hűtőbe, majd a legközelebbi kenyérhez használhatjuk ugyanígy.
  2. Az aktív kovászhoz keverünk 2 dl ásványvizet, a liszteket, a többi hozzávalót, és annyi ásványvízzel, amennyit még kíván, fakanállal kidolgozzuk, hogy jó sűrű galuskatésztaszerűséget kapjunk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, a tetejét is finoman megolajozzuk, és letakarva hagyjuk szobahőmérsékleten 12 órát.
  3. Ekkor enyhén olajos felületre borítjuk, olajos kézzel kilapogatjuk, egymásra hajtjuk jobbról-balról (nem könnyű, mert nyúlik-málik), majd fentről-lentről szintén egymásra hajtjuk, kissé meggömbölygetjük, és egy óvatos, de határozott mozdulattal egy kiolajozott, mélyebb sütőtálba tesszük, hogy a sima fele kerüljön felülre. Letakarjuk, és így pihentetjük 1,5 órát.
  4. Közben a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. Ha a másfél óra letelt, a tésztát bevágjuk, vízzel finoman megkenjük, fedőt teszünk rá, és mehet a sütőbe. (Én fedőnek egy kerek római tál tetejét használom, amit előtte 10 percre vízbe áztatok.)
  5. Fél óra elteltével levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 200°C-ra, és a kenyeret újabb fél óra alatt szép barnára sütjük. Hogy átsült-e, tűpróbával ellenőrizzük, mert a kenyér aljának kongó hangja kovászos kenyér esetében nem mérvadó.
  6. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 66
  • Össznézettség: 22569
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 18.

Ajánló

Az időt jól ki kell kalkulálni, ha ilyen kenyérre vállalkozunk. Két variáció ésszerű: délben etetjük a kovászt, este dagasztunk, reggel sütünk. A másik, hogy este etetjük a kovászt, reggel dagasztunk, este sütünk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sikerült végre!!! Mindig is érdekelt, hogyan táplálkoztak elődeink, mikor még nem állt rendelkezésükre a világ összes tájáról a szupermarketeinkbe szállított millióféle alapanyag. Hogyan készülhetett például a kenyér, mikor az emberek még nem járhattak a boltba élesztőért, mert nemhogy kockára gyártott élesztő, de még bolt se volt. Mégis ettek kenyeret, és most már tudom, nem is akármilyet. Az élesztő nélküli kovászos kenyér elkészítése hatalmas kihívást jelentett számomra. Életemben sem ettem, de még nem is láttam ilyen kenyeret soha. Nagymamám sütött kenyeret, mikor kisgyerek voltam, de arra már nem emlékszem, élesztőt használt-e vagy kovászt. Valami gyerekkori kenyéríz-emlék derengett csak, ami mentén el tudtam indulni. Kovászt se láttam soha, nem tudtam, milyen az érett, milyen az aktív kovász. Mi az, hogy etetni? És mikor kell etetni? De a kíváncsiság átsegített minden akadályon. Meg persze a türelem, mert ehhez a kenyérhez az is kell, nem is kevés, mert itt minden olyan ráérősen zajlik, siettetni nem szabad, de nem is lehet. A vadkovászos tészta egészen másképp viselkedik, mint az élesztős. Meg kell ismerni, kitapasztalni a tulajdonságait,  állagát, illatát, viselkedését, szeszélyeit, enélkül a tapasztalat nélkül nem lesz jó kenyerünk. Ez egy lassú folyamat, hiszen nem süthetünk mindennap kenyeret. Hónapok óta nem hagyom magam, hogy bármi is elvegye a kedvem a vadkovászos kenyér készítésétől. Hiszem, hogy a legletisztultabb kenyér, ami létezik, hiszen csak liszt, só és víz, amiből készül. A többi hozzávaló el is hagyható, csak a nem megbízható lisztminőség miatt került bele a sikér is. Az első szépen sikerült vadkovászos kenyeremet TORMÁNAK ajánlom, aki szintén kovászt nevelget, és sokat kísérletezik vele. Az ő receptjei alapján kaptam kedvet a kovászos kenyér készítéséhez.  Rengeteget segít zöldfülű kovászkodásaimban, sokat biztat, és őszintén örül, ha sikereim vannak. Köszi, Torma!!! És igazad van, már csak egy jó kemence kéne. :)

Hozzászólások

Blazsanna

H????....! Csuda klassz. Nagyon ügyes vagy!

Fahéj

Köszi! Nem is ügyesség, inkább kitartás... :)

Torma

Drága Fahéj, gratulálok!!! Persze, vigyorgok, mint a telihold :))) Gyönyörû, tökéletes, guszta, harapnivaló a kenyér; most már tudod, milyen az igazi!!! Gratulálok a kitartásodhoz, az újabb, kedves "mesédhez"(amiket mindig élmény olvasni!), a pontos, részletes leíráshoz és a hasznos-info ajánlathoz! A vadkovászos szót is Te használtad elõször, ami jó (ezer köszönet érte!) mert ez az egy szó, ami megkülönbözteti a többi-legtöbbször élesztõs- kovásztól. Ezután jöhet a többi kovászos finomság! Az se baj, ha továbbra is tanulgatnunk kell; így jön a tapasztalatunk. NAGYON örülök a sikerednek! 2 nagy gratulációs puszi, Torma :)

Fahéj

Köszi köszi köszi, mindent köszi, a sok jó tanácsot!!! :) ...mert vad volt a kovász, vadabb már nem is lehetett volna... :D Én is puszillak! Fahéjj ;)

Torma

De sokszor megnevettetsz Fahejjjjjka; most is :))) T Az en Janim mostanaban kicsit duzzog; a Feco a futo igazan...de en mindegyiket szeretem! Ja, most jutott eszembe, nem irtad be az Ancsat a receptbe... >>>A hozzavaloknal pedig nincsen link a vadkovaszhoz; kerd meg a szerkesztoket, hogy aktivaljak, mert ha most nem is, de kesobb nehez lesz megtalalni....magyarazgatni, ha az olvasok esetleg kerdeznek rola....de ahogy gondolod. Nekem problema volt par receptemmel; kertem oket es rogton akitvaltak a linket. :)

Fahéj

Majd orvoslom ezeket a dolgokat! :) Vadkovászt majd linkeltet?vé teszem. A Bátorkát meg nyekk, megszüntettem. Tudom, hogy ez kegyetlenség volt, de a graham liszt teljesen lehervasztotta, és elegem lett. Most Ancsát pátyolgatom, remélem, több sikerrel. Eddig teljesített, lsd. a kenyeret fenn. :)) Puszi!!!! :)

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Tökéletes a kenyered. Nálam is érik a kovász, csak arra lennék kíváncsi, hogy a krumplis kenyérhez is használható-e ez a kovász.

Fahéj

Kedves Piroska! Szerintem biztos használható krumplis kenyérhez is, de ezt is ki kell tapasztalni. Van egy kevés f?tt krumplim a h?t?ben, nehogy kipróbáljam... :) Üdv: Fahéj

Torma

Szia Piroska! A krumpli lagyitja a kenyeret; persze hogy lehet...a kovasz szereti a krumplit :D! Nem tudom, miert nem probalta eddig egyikunk se...susd meg Te!!!! Az en nagymamam mindig krumplival sutotte...most jutott eszembe...nagy teknoben gyurta a Draga :) Kellemes hetveget, puszi, Torma :)

Ági78

Szia Fahéj! Nagyon szép lett a kenyered! :D A kíváncsiság és a kitartó kísérletezés meghozta gyümölcsét. Vagyis hát megsütötte kenyerét! Látszik rajta, hogy az illata is isteni, az ízér?l már nem is beszélve! :D Puszi: Ági

Fahéj

Kedves Ági! Köszi a szép szavakat! :) Valóban jól sikerült. A kísérletezést tovább folytatom, és nem állok meg addig, amíg teljesen kezes bárányommá nem válik a kis szeszélyes kovászkám. Üdv: Fahéj Legyen szép hétvégéd! :)

Ági78

:D Bözsi üzeni a kis szeszélyesnek, hogy tessék szót fogadni a háziasszonynak! :) Biztos klassz dolgokat fogtok ti még együtt ügyeskedni! Neked is szép hétvégét! Puszi: Ági

Fahéj

Ancsa üzeni Bözsinek, hogy tegnap egy vajaskifliben produkálhatta magát, és hasonló szép élményeket kíván neki. :)))

Torma

Lent a válasz...T

Mercedes

Szia kedves Èva!Gratulálok az elsö vadkovászos kenyeredhez,nagyon guszta.Èn még nem vágtam bele ebbe az igazi "kovászosdiba",de biztos engem is elfog kapni ez az örület,mint ahogy kedves szakácstársainkat,Tormát vagy Èvi nénit is.Biztos van benne valami,ha Titeket profi szakácsokat ennyire magával ragadott...Na,majd neki fogok,ha ugy adodik:)Szép estét!Üdv:Merci

Fahéj

Kedves Merci! Hát hogy ?szinte legyek, nem ez az els? vadkovászosom, úgy az ötödik kb., mert a többi nem volt ennyire vállalható. :) ?ket csak megettük, de nem nagyon mutogattam. :)) Talán azért ekkora hatású a vadkovászos kelt tészta, mert eszméletlen, hogy csak lisztb?l, vízb?l és sóból is lehet finom, ehet?, guszta kenyeret készíteni. Nekem olyan hihetetlen és van benne valami roppant ?si is. Mert ezek a kenyerek nem amolyan kényesked?s kis látványpékségi puffasztott csodák, ezeknek karaktere, ereje van, egyéniség mindegyik. Nagy kihívás ilyen kenyeret sütni, mert tapasztalat és gyakorlat nélkül reménytelen a siker. Szerintem ezért is fogja meg a tapasztaltabb szakácsok fantáziáját is. Próbáld meg, ha lesz id?d, nagyon magával ragadó "játék" a kovászos kenyér készítése. Engem az hajt, hogy egyre jobb és jobb min?ség? kenyereket szeretnék sütni ezzel a technikával. És tényleg mindig jobbak lesznek egy picivel. Hol a határ? Erre vagyok kíváncsi, de nagyon. Ja, és emellett egy sima kis éleszt?s kenyér már gyerekjátéknak t?nik, gyorsan összedobható kalácsos karakter? finomságnak. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Drága Éva! Én még csak most láttam meg ezt a nagyszer? kenyeret. Hatalmas gratuláció a kitartásodért! A kenyér gyönyör? lett, a történet is igazi Fahéjas és kedves. Köszi, hogy kijárod az utat azoknak, akik még nem próbálkoztak ilyen típusú kenyérrel, és a te tapasztalataidnak hála, sokkal könnyebben veselkedhetnek neki a vadkovászos kenyérsütésnek! Még én sem ettem ilyen kenyeret, fogalmam sincs, milyen az íze, de t?led tudom, hogy kicsit savanykásabb a megszokottnál. Most már kicsit szégyenkezem amiatt, h. nem készítettem még kovászos kenyeret, de te olyan lelkesen írsz-írtál róla, hogy muszáj lesz kipróbálnom annyi éleszt?s után. Ha a kovászos m?kszik, akkor a vadkovászig meg se állok. A levelednek pedig nagyon örültem!!! :) Sok-sok puszi: Gabi

Fahéj

Szia Gabi! Köszi minden szép szódat, ami nekem lett címeztél! :) De nem csak nekem jár a dicséret, mert én is más lelkesedésén vettem lendületet. Nagyon sokat tanultam Tormától, akinek a kovászai születését vele együtt végiglelkesedtem én is, tetszett, hogy Évi néni is kísérletezik ezzel, aztán Ági kakaós csigája el?tt is kalapot emeltem. Valóban sok kísérletezést kívánt ez a kenyér, de ez még nem a non plusz ultra. Tovább kísérletezem, készült is még két jó kenyér kicsit más technikával, egyiket fel is teszem, mert arról jó lett a kép is. Próbáld ki, Gabóca, nagyon izgalmas az egész, szószerint, hogy mi sül ki bel?le. De arra számíts, hogy sok-sok id?be kerül, nem lehet csak úgy összerittyenteni, mint az éleszt?set. De annyira szeretni való tészta, ahogy nagyon-nagyon lassan, de alakul a gondos és türelmes emberi kezekt?l. Kár, hogy nem eszünk több kenyeret, mert akkor többet is süthetnék. Ja, és ha jól van megcsinálva, nem is olyan savanykás. Na majd receptezem azt is hamarosan. :) Drága Gabi, én is puszillak! Süssél-f?zzél sok finomat! Éva

Törölt felhasználó

Igen, közben olvastam, hogy Torma sokat segített. Jók vagytok így együtt, na! ;) Ágica csiguszát én is megcsodáltam, Bözsir?l is hallottam :D, és nemrég készítettem el?ször lassú kelesztés? gyökérkenyeret szintén Ágica recije alapján. Nagyon megszerettem ezt a kenyeret, mert nem kell dagasztani, csak ölbe tett kézzel várni, hogy megkeljen. Gondolom, ez azért nem pont így van a kovászossal, de abszolút felkeltettetétek az érdekl?désemet. Amúgy is te vettél rá anno a dagasztásra, szóval a kovászolást sem szabad kihagynom. ;) ...és várom a receptet. Pusszancs: Gabóca :D

Törölt felhasználó

Kedves Fahej! A segitsegedre lenne szüksegem; csinaltam en is kovaszt, viszont egy par napig hanyagoltam szegenyt, de ennek ellenere nagyon megindult a draga tehat jo buborekos es a teteje is habos... Gondolom igy az igazi!? Szeretnem megcsinalni a kenyeredet, viszont nekem sima mezei lisztem van, es fogalmam sincs mi az a siker, es meg egy kerdes szölöcukor helyett hasznalhatok simat is? Tudom, felmerül a kerdes miert nem nezek masik receptet ha ennyit akarok varialni, de amit eddig töled neztem mind sikerült, es szeretnem hogy ez is sikerüljön, tehat töled kerem hogy segits!!:) varom valaszod, Üdv.: Edina

Fahéj

Kedves Edina! Kezdjük a könnyebbik végénél! Tehetsz bele sima cukrot is, de ha kifelejted, akkor se d?l össze a világ, én is szoktam kifelejteni. Talán az éleszt?gombáknak (amit a leveg?b?l vesz a kovász) segít kicsit a cukor, ennyi a jelent?sége. A sikér a liszt min?ségét javíthatja, ha nem túl jó min?ség?, ami van otthon. Ezt sose lehet tudni. Én sem teszek mindig sikért bele, csak ha van itthon, meg ha eszembe jut. :)) Nekem a Pékmester nev? liszt nagyon bevált, ami átmenet a simaliszt és a kenyérliszt között, egy csöppnyi rozsliszttel van keverve. Már én is készítettem félig simalisztes kenyeret kovásszal, szerintem nyugodtan megpróbálhatod. A legproblémásabb az egészben a kovász állaga. Nem baj, ha elhanyagolod, és ott felejted a h?t?ben akár egy hétre is. csak id?ben vedd el?, alaposan etesd meg, 1 dl vízzel meg 10 dkg liszttel, várd meg, míg elkezd dolgozni, és duplájára kel, akkor vegyél ki bel?le úgy 10 dekányit, azt megint etesd meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel, és amikor az is feljön, és megbuborékosodik, akkor állj neki dagasztani. Az elhanyagolt kovászka szereti, ha sütés el?tt többször és dúsan megetetik. :) A kedved az se szegje, ha nem lesz tökéletes a kenyered, mert ezt valóban mindenkinek ki kell tapasztalnia saját b?rén, pontosabban kezén, mert érezni kell a tésztát, hogy milyen állapotban van. nekem épp a percekben sült ki a sokadik kenyerem, és egyre jobbak lesznek, és az hajtja tovább az embert, hogy ne adja fel. Az öregebb kovász egyébként jobban dolgozik, majd meglátod. Hamarosan teszek fel kicsit másképp készült kovászos kenyeret is, amit hajtogatni kell, az is nagyon jó! Nagyon megtisztelsz vele, hogy bízol a receptjeimben, meg a tanácsomban, pedig az én kovászos múltam se valami nagy. :) Kérdezz nyugodtan, és írd meg a tapasztalataidat, így tanulunk mindannyian. Üdvözlettel: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors valaszt:) Jövöheten megprobalkozom a kenyerrel biztosan, mert mar nagyon kivancsi vagyok milyen lehet a vegeredmeny, az elesztös kenyereim finomak szoktak lenni, remelem a kovaszkam se hagy cserben.... nah de egy szo mint szaz, köszönöm a segitseget, es megirom a vegeredmenyt hamarosan:) Addig is jo sütögetest, es kovaszvaditast:P:)) Üdv.: Edina

Fahéj

Nagyon várom az eredményt! Ha van éleszt?s kenyér tapasztalatod, az mindenképpen segít. Azt tudnod kell azonban, hogy a kovászos tészta kelés közben nem annyira emelkedik, mint az éleszt?s, inkább terül, de ez így van rendjén. Én reggel örömtáncot jártam, mert a kenyeret, amit este sütöttem, most vágtam meg, és gyönyör? lett. :) Neked is jó kovászvadítást! :))) (ez tetszik) Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Már kel a vadkovászos kenyerem. Nem voltam teljesen h? a receptedhez, de úgy látom szépen növekszik a drága. Olyan kérdésem lenne, hogy te már próbálkoztál olyannal, hogy süt?ben keleszted a vadkovászos kenyereidet? Én amikor éleszt?vel dolgozom kb 60 fokon bedugom a kenyereimet süt?be, így hamarább megkelnek. Ugyanez m?ködik a vadkovásszal is? Köszönöm! Brigi

Fahéj

Kedves Brigi! Még nem próbáltam ilyesmit. De mindenképp számolj be a végeredményr?l, légy szíves! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Miután összegyúrtam minden hozzávalót állni hagytam pár órát. Gyönyör?en megkelt, nagyon örültem neki. Amikor átraktam a süt?formában kicsit összeesett, na ekkor tettem be 60 fokon a süt?be és hagytam úgy kb 30 percet, kb 2 centit n?tt is, akkor felvettem 230-ra és még tovább n?tt. Szóval úgy néz ki m?ködik a dolog. Viszont valamiért nekem körben megrepedt a kenyerem, kb abban a vonalban, ahol már a süt? forma fölé n?tt a kenyér.. Nincs esetleg ötleted, hogy ez miért lehet? Túl száraz volt neki a közeg? Üdv.: Brigi

Fahéj

Kedves Brigi! Ha megrepedt, az azért van, mert még jócskán n?tt a süt?ben. Az nem baj, azt jelenti, hogy jó volt a kovász, volt benne er?, hogy megemelje a tésztát. Emiatt én pl. kimondottan örülök, ha megreped a kenyér sülés közben. Mi úgy hívjuk, szép "durcás". Remélem, ízre és állagra is finom lett. Üdv: Fahéj

ancsabp

Kedves Fahéj! Mi is belevágtunk a házi kenyér rejtelmeibe, de sajnos az els? próbálkozásból nem lett semmi. Viszont az befolyásolhatta-e, hogy pataki tálban sütöttük? El?re is köszönöm a választ. Üdv: Anikó

Fahéj

Kedves Anikó! Az nem befolyásolhatta. Én is sütöttem már pataki tálban, és csak egyszer nem sikerült, mikor nem volt ereje a kovásznak. Csak akkor érdemes kovászt használni a kenyérhez, ha nagyon aktív. Ha megetetjük, és elég hamar duplájára, s?t, háromszorosára emelkedik, tele lesz buborékkal és jó savanykás a szaga. Ha csak nagyon lassan reagál az etetésre, és nem emelkedik meg jelent?sen, akkor a kenyeret sem fogja megemelni. Mikor h?vösebb van, én egy pici éleszt?t is teszek a tésztába (fél kg liszthez 0,7-1 dkg-ot), az segít. De ha a színtiszta kovászos kenyérhez ragaszkodsz, akkor addig kell kivenni a kovászból, etetni ugyanannyi liszttel meg vízzel, várni, megismételni, míg elég aktív nem lesz. Persze kovászos kenyérnél az is lehetett a baj, hogy esetleg nagyon meggyúrtad kelés után, formázáskor, s talán kiment bel?le az összes leveg?. Óvatosan kell vele bánni, kényes tészta, sok minden miatt nem sikerülhetett, els?re ezek jutottak eszembe. Sajnálom, hogy nem sikerült, de ha ez vigasztal, nekem se sikerült kb. az els? 3 kenyerem. :) Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek