r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér háromféle lisztből

Olaszné Anci
Kovászos kenyér háromféle lisztből
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

315
Kalória
8.6g
Fehérje
60.8g
Szénhidrátok
3.4g
Zsír
34.3g
Víz
2g
Koleszterin
3.5g
Rost
1.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 315 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1886 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 239 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    639.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 315 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3838.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    2737 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    364.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    205.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 1886 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 239 kcal

Elkészítés

  1. Elővesszük a hűtőből az öregtésztát és a kovászt. (Az oldalon megtaláljátok a kovász és az öregtészta készítését.) A kenyérsütőgép tartályába tesszük. Hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten átmelegedni.
  2. A langyos vízbe beletesszük a mézet és az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  3. A tartályba lévő anyagokhoz mérjük a sót, az olajat és a háromfajta lisztet. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt.
  4. A kenyérsütőt elindítjuk és addig hagyjuk dolgozni, míg jól összekeveri és egy kicsit megkeleszti a tésztát.
  5. Lisztezett munkalapra borítjuk, jól kidolgozzuk belőle a levegőt és a szép, kerek tésztát egy vékonyan kiolajozott jénaiba tesszük. (Én egy 25 cm átmérőjű és 8cm magas jénait használok, az pont elég.)
  6. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
  7. Ha megkelt bevágjuk a tetejét, tejföllel bekenjük, rárakjuk a jénai tetejét, majd 200 fokos előmelegített sütőbe toljuk 30 percre.
  8. 30 perc után levesszük a tetejét és a hőt 180 fokra mérsékeljük. Még kb 10 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
  9. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Magamtól hozzá nem fogok a kenyérsütéshez a korábbi sikertelenségek miatt. De Évi néni olyan csodálatos saját készítésű kenyerekkel kápráztat el minket hétről-hétre, hogy nem bírtam tovább, muszáj volt kipróbálnom nekem is. Évi néninek köszönhetem, hogy leküzdve a félelmemet attól, hogy nem sikerül, újra rászántam magam. Az első olyan szép lett és finom, hogy még melegen, tyúkzsírral megkenve felfaltuk az egészet. Le sem tudtam fényképezni! A másodiknál már szemfülesebb voltam, addig nem engedtem senkit hozzányúlni, míg el nem készült egy gyors fotó. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült végre. Évi néni! Ezúton is köszönöm!

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...