r
Nosalty Logó

Házi kenyér cserépedényben sütve

Allisc
Házi kenyér cserépedényben sütve
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

567
Kalória
16.5g
Fehérje
116.3g
Szénhidrátok
2.6g
Zsír
103.3g
Víz
-
Koleszterin
4.7g
Rost
805mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 567 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2835 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1264.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    944 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    103.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 567 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6323.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    944 mg
  • Nátrium
    4719 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    581.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    516.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    509 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 2835 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 225 kcal

Elkészítés

  1. Kimérjük egy kelesztésre alkalmas tálba a lisztet, és elkeverjük benne a sót. Egy mélyedést alakítunk ki a közepén, abba beleöntjük a meglangyosított cukros tejet, és a szintén meglangyosított víz kb. felét, majd belemorzsoljuk a közepébe az élesztőt. Csak friss élesztőt használjunk! Lefedjük, és hagyjuk 5-10 percet, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő.
  2. Ezután hozzáadagoljuk a maradék kézmelegre meglangyosított vizet, és fakanállal addig kavarjuk, míg nagyjából összeáll a tészta, majd kézzel vagy dagasztóspirállal jól kidolgozzuk, amíg szép homogén állagú nem lesz. Letakarjuk, és langyos helyen legalább duplájára kelesztjük, ez kb. 1,5-2 óra.
  3. A Pataki-tálnak vízben kell áznia sütés előtt legalább egy órát, így a fedelével együtt beáztatjuk, hogy teljesen ellepje a víz.
  4. Miután megkelt a tészta, a Pataki tálat kivesszük a vízből, kibéleljük sütőpapírral, amit lekenünk pár csepp olajjal. A tésztát kiborítjuk egy deszkára, óvatosan hosszúkás formára megformázzuk, majd belehelyezzük a tálba, a tetejét bevagdossuk pár helyen, és lekenjük vízzel.
  5. Fedél alatt, hideg sütőbe téve 220 C-on kezdjük sütni, majd 35 perc után levesszük a tál fedelét, és mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra. Fedél nélkül még további 15-20 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje. Isteni ropogós lesz a héja, könnyű a tésztája…

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés módja: római tál
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Egyszerű, de nagyszerű recept, sem a hozzávalók, sem a kidolgozás terén nincs túlkomplikálva. Egy olasz szakácskönyvben találtam rá, és azóta ezzel a recepttel sütöm nemcsak a kenyeret, hanem a bagettet, a cipókat és a pizzát is, arányosan lehet csökkenteni a hozzávalók adagját kisebb cipó sütése esetén.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...