Nosalty Logó

Házi kenyér Zoly konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Házi kenyér Zoly konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1055 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4220 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 259 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1689.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 1055 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117 g

Zsír

  • Összesen
    58.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    313 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6757.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1431 mg
  • Nátrium
    4248 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    788.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    637.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    356 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    297 mg
  • Retinol - A vitamin:
    350 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 4220 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 259 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyosvízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
  3. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt,pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel.
  4. Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
  5. 30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.)
  6. A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülésalatt is.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4200
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 30.

Receptkategóriák

Karácsonyra készülve gondoltam, megcsinálom kedvenc kenyeremet, de ezúttal nagyban. Így kb 1,5 kg kenyerünk lett az ünnepi menühöz, és olyan jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom másokkal. Eddig ez sikerült a legjobban kenyeresre, mert a többi inkább kalácstésztára hasonlított.

Hozzászólások

Polla

Szép lett a kenyered. Azért kalács jelleg?, mivel az alap kenyérben nincs semmi más csak kovász, víz, liszt, só, éleszt?. Ha elfogadsz egy tanácsot. Legközelebb a megkelt tésztából tegyél félre 20 dkg-os darabot, melyet akár le is fagyaszthatsz. Ez remekül helyettesíti a kovászt. A következ? kenyérsütésnél kiolvasztva gyúrd a kenyértésztába és csökkentsd kicsit az éleszt?t. Csuda finom lesz t?le.

Törölt felhasználó

Kedves Polla! Köszönöm hozzászólásod, és jó tanácsod ki fogom próbálni. Rengeteg próbálkozás után ez a kenyér volt az ami a legjobban hasonlitott a kenyérhez.

Törölt felhasználó

Kedves Zoli! Meseszép a kenyered, és biztos, hogy nagyon-nagoyn finom is! Igazából minden országban mást tartanak az emberek "A" kenyérnek, nálunk valóban nem a puha tejes, tojásos kelt tészta az igazán nosztalgikus, de kóstoltasd meg ugyanezt egy amerikaival, és ? erre fog esküdni:) Talán szerénytelenség, de 14 éve gyakorló kenyérsüt?ként én is csatlakoznék Polla tanácsához, a kovászos ízt, és a magyar kenyérre jellemz? állagot legjobban ezzel a kis tésztadarabbal, sokkal kevesebb éleszt?vel, cukor nélkül fogod elérni, mert a tejt?l, cukortól foszlós lesz a tészta.

Törölt felhasználó

Kedves Corra! Köszönöm szépen jól esik az elismerés. A tanácsot megfogadom.

Torma

Kedves Zoly, szép a kenyered, gratulálok! Én pár hónapja teljesen belehabarodtam a vadélesztõs-kovászos kenyérkészítésbe, most is épp egy köménymagosat sütök. További jó sütés-fõzést, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Összefutott a nyál a számban a köményes kenyér hallatán. Biztos nagyon finom lett. További jó kenyér sütögetést. Üdv: Zoly

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek