r
Nosalty Logó

Házi kenyér Zoly konyhájából

NS
Házi kenyér Zoly konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1055
Kalória
29.2g
Fehérje
197.1g
Szénhidrát
14.6g
Zsír
159.4g
Víz
78.2g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
5.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1055 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4220 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1689.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    197.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    159.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 1055 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117 g

Zsír

  • Összesen
    58.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    313 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6757.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1431 mg
  • Nátrium
    4248 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    788.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    637.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    356 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    297 mg
  • Retinol - A vitamin:
    350 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 4220 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

  1. A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyosvízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
  3. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt,pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel.
  4. Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
  5. 30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.)
  6. A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülésalatt is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 120 p
  • Sütés hőfoka: 120 °C

Karácsonyra készülve gondoltam, megcsinálom kedvenc kenyeremet, de ezúttal nagyban. Így kb 1,5 kg kenyerünk lett az ünnepi menühöz, és olyan jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom másokkal. Eddig ez sikerült a legjobban kenyeresre, mert a többi inkább kalácstésztára hasonlított.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek