
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
1055
Kalória
29.2g
Fehérje
197.1g
Szénhidrátok
14.6g
Zsír
159.4g
Víz
78.2g
Koleszterin
7.3g
Rost
5.1g
Cukor
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
1055
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
4220
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.2 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1689.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 358 mg
-
Nátrium 1062 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 159.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
1055
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117 g
Zsír
-
Összesen 58.4 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 313 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6757.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1431 mg
-
Nátrium 4248 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 788.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 29 mg
Víz
-
Összesen 637.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 356 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 492 micro
-
Kolin: 297 mg
-
Retinol - A vitamin: 350 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 432 micro
Összesen
4220
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 39.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
259
kcal
Elkészítés
- A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyosvízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
- Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt,pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel.
- Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
- 30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.)
- A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülésalatt is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 120 perc
- Sütés hőfoka: 120 °C
Karácsonyra készülve gondoltam, megcsinálom kedvenc kenyeremet, de ezúttal nagyban. Így kb 1,5 kg kenyerünk lett az ünnepi menühöz, és olyan jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom másokkal. Eddig ez sikerült a legjobban kenyeresre, mert a többi inkább kalácstésztára hasonlított.