Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér Zoly konyhájából

Házi kenyér Zoly konyhájából
Házi kenyér Zoly konyhájából
135 perc / előkészület: 15 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyra készülve gondoltam, megcsinálom kedvenc kenyeremet, de ezúttal nagyban. Így kb 1,5 kg kenyerünk lett az ünnepi menühöz, és olyan jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom másokkal. Eddig ez sikerült a legjobban kenyeresre, mert a többi inkább kalácstésztára hasonlított.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos vízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
  3. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt, pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel. 
  4. Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
  5. 30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.)
  6. A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülés alatt is.
  • sütési hőfok: 120°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 075
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, karácsonyi receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

házi vekni, fehér cipó, fehér kenyér házilag

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-02 07:46

Kedves Zoly, szép a kenyered, gratulálok! Én pár hónapja teljesen belehabarodtam a vadélesztõs-kovászos kenyérkészítésbe, most is épp egy köménymagosat sütök. További jó sütés-fõzést, üdv, Torma :)

zoly2
Zoly / zoly2 Thu, 2013-01-03 18:04

Kedves Torma! Összefutott a nyál a számban a köményes kenyér hallatán. Biztos nagyon finom lett. További jó kenyér sütögetést. Üdv: Zoly

Corra
Corra Sun, 2012-12-30 15:07

Kedves Zoli! Meseszép a kenyered, és biztos, hogy nagyon-nagoyn finom is! Igazából minden országban mást tartanak az emberek "A" kenyérnek, nálunk valóban nem a puha tejes, tojásos kelt tészta az igazán nosztalgikus, de kóstoltasd meg ugyanezt egy amerikaival, és ő erre fog esküdni:)

Talán szerénytelenség, de 14 éve gyakorló kenyérsütőként én is csatlakoznék Polla tanácsához, a kovászos ízt, és a magyar kenyérre jellemző állagot legjobban ezzel a kis tésztadarabbal, sokkal kevesebb élesztővel, cukor nélkül fogod elérni, mert a tejtől, cukortól foszlós lesz a tészta.

zoly2
Zoly / zoly2 Sun, 2012-12-30 23:41

Kedves Corra!
Köszönöm szépen jól esik az elismerés. A tanácsot megfogadom.

Polla
Polla / Polla Sun, 2012-12-30 13:43

Szép lett a kenyered.
Azért kalács jellegű, mivel az alap kenyérben nincs semmi más csak kovász, víz, liszt, só, élesztő. Ha elfogadsz egy tanácsot. Legközelebb a megkelt tésztából tegyél félre 20 dkg-os darabot, melyet akár le is fagyaszthatsz. Ez remekül helyettesíti a kovászt. A következő kenyérsütésnél kiolvasztva gyúrd a kenyértésztába és csökkentsd kicsit az élesztőt. Csuda finom lesz tőle.

zoly2
Zoly / zoly2 Sun, 2012-12-30 14:21

Kedves Polla! Köszönöm hozzászólásod, és jó tanácsod ki fogom próbálni.
Rengeteg próbálkozás után ez a kenyér volt az ami a legjobban hasonlitott a kenyérhez.

1053
finomliszt 1 kg
élesztő 2.5 dkg
víz 3 dl
tejföl 225 g
cukor 1 ek
tojás 1 db
1.5 tk