Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dagasztás nélküli kenyér Vicikótól

Dagasztás nélküli kenyér Vicikótól
Dagasztás nélküli kenyér Vicikótól
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már rég hallottam erről a kenyér receptről, és sokszor neki akartam fogni. Most jött el az ideje. Ebben nincs cukor, méz, kefir, magok, kovász, különböző lisztek, stb, ez így a legegyszerűbb változat. Természetesen lehet azokat is beletenni, de mint szinte mindig, szeretem mindenből először az eredeti, nem variált változatot elkészíteni. Így is lett, és nemes egyszerűséggel mondhatom rá, hogy "Isteni" lett. Szerintem amúgy is ez az egyetlen étel, amire ezt rámondhatjuk...! 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet beleszitáljuk egy olyan keverőtálba, edénybe, amit majd le tudunk fedni. Hozzáadjuk a sót, élesztőt, és összevegyítjük. A langyos vizet egyszerre hozzáöntjük, és egy fakanállal csak annyira keverjük össze, míg mindenhol benedvesedik a liszt. Nem kell tovább dagasztani, keverni.
  2. A tál tetejével lefedjük, és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk 10-12 órát.
  3. Ennek elteltével, erősen lisztezett felületre öntjük a megkelt tésztát, és óvatosan szögletes alakzatra húzzuk. Most hajtogatjuk úgy, hogy a felső egyharmadnyi tésztát visszahajtjuk a tésztára, az alsó egyharmadot pedig fel, a felső hajtásra. Elfordítjuk 90 fokkal, és megismételjük az előző lépést (kicsit lapítjuk, hajtogatjuk). Igazítsuk kenyér formára, de ne nyomkodjuk!
  4. Lisztezett sütőpapírra tesszük, konyharuhával letakarjuk, és kb. 20-30 percet pihentetjük.
  5. Most bekapcsoljuk a sütőt a lehető legmagasabb fokra. Nekem 280 °C alsó-felső sütésen. Erre az időre betesszük az edényt a sütőbe, amiben majd sütjük a kenyeret.
  6. A pihentetési idő elteltével a papírral együtt belehelyezzük sütőedénybe (pl. jénai, aminek van teteje!) a tésztát, rátesszük az edény tetejét, és betesszük a sütőbe. Kb. 15 percig sütjük ezen a magas hőmérsékleten, ekkor levesszük az edény tetejét. Visszavesszük 240°C-ra a sütőt, és így sütjük készre, kb. összesen 1 óra alatt. Ha megsült kivesszük, és hideg vizes ecsettel megkenjük a kenyér tetejét, amitől még ropogósabb lesz a héja.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 716
elküldve: 1
receptkönyvben: 108
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

dnk kenyér, fehér kenyér, jénaiban ssült kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi Fri, 2018-02-23 12:46

Kedves Vicikó!
Tudnál ajánlani liszt márkát, amiből ezt a gyönyörű kenyeret meg lehet sütni? Előre is köszönöm! Brigi

461
finomliszt 500 g
2 kávéskanál
instant élesztő 7 g
víz 450 ml