Nosalty Logó

Kovászos kenyér durumliszttel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Kovászos kenyér durumliszttel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 350 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2099 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 216 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 350 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5029.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    284 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    314 mg
  • Foszfor
    1167 mg
  • Nátrium
    3122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    402 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 2099 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    516.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 216 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót.
  2. A kovászhoz keverjük a víz felét, majd az olajjal együtt liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. A maradék vizet fokozatosan adagoljuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk. Lehet, hogy nem kell mind, attól függ, mennyire híg a kovász.
  3. Ha a tészta összeállt, 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva, jól bebugyolálva, langyos helyen 6 órát kelesztjük. A kelesztési idő változó, attól függ, hogy "működik" a kovász. A lényeg, hogy a tészta szép hólyagos legyen, tele levegőbuborékkal.
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Az aljába egy kis tűzálló edénybe vizet teszünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kerek cipót formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. A tetejét bevágjuk. Pihentetjük, míg a sütő teljesen bemelegszik (10-15 perc).
  6. Megspricceljük a tetejét langos vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel, és mehet a forró sütőbe 50-55 percre (tűpróbával ellenőrizzük). (Én kezdetben az öt magasságból alulról a másodikra tettem, majd félidőben tettem középre.)
  7. Ha kisült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 10521
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 25.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Életem első kovászos kenyere. :) ...na jó, igazából a harmadik. Az első két prototípus jó alapanyag lesz prézlinek és kétszersültnek, de sebaj, mert valahol el kellett kezdeni. Nyilván ez a kenyér is egy állomás, a kovásszal való sütés hosszú és kísérletezéssel teli útján, amit remélem még jó sok követ. Talán lesz ennél még szebb is, pláne magasabb (főleg, ha beszerzek egy alkalmas sütőtálat, vagy végre rászánom magam, és kipróbálom a római tálat is kenyérsütésre). :) Más lisztekkel és fűszerekkel más ízek és textúrák... Végtelen lehetőség. :D Aki elindított a kovászkészítés és ezáltal a hagyományos kenyérsütés útján egy nagyon-nagyon kedves barátom Torma. :) Csak meg kell nézni a receptjeit! Olyan kenyércsodákat találtok nála, hogy csak na! Ő igazi ismerője a különböző kovászoknak. Nagyon sokat segített nekem abban, hogy hogyan kell egy kovászt elindítani (aki végül Bözsi lett, mert mint ezt is megtudtam, nevet is kell neki adni). Ellátott rengeteg jó tanáccsal, praktikával, és persze a biztatása nagyon sokat jelent! Hálás köszönet érte! :D Ezért ezt a kenyeret neki ajánlom! Igazad van Torma, ez tényleg "óriási jó móka"! A durumlisztnek köszönhetően a kenyér állaga kicsit más -rugalmasabb-, mintha csak kenyérlisztből készült volna; sűrűbb is az átlagosnál. Ezen talán lehet segíteni egy kevés sikér hozzáadásával (ez még tesztelésre vár :)), vagy "ügyesebb" kovásszal (ez meg türelem kérdése). "Ügyesebb" kovászból elég lehet kevesebb is... Bözsi még elég friss volt, lehet, hogy egy hét múlva már kevesebbel is megkel a tészta. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni a saját kovászával. :) Érdemes lehet az általam megadottnál kicsivel kisebb átmérőjű, magasabb falú tálba tenni, akkor gondolom magasabb lesz, de lehet, hogy ettől picit megnő a sütési idő. Kellemes kísérletezést mindenkinek! http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Csiki Piroska

Ágicám, nagyon guszta ez a kenyér, ilyen lyukacsosnak kell lennie, én is kacérkodom a kovászos kenyérrel. Követem a Torma kovászos fejleményeit. Közelebbr?l én is megpróbálom. Nagyon ügyes vagy. Piroska

Ági78

Szia Piroska! Nagyon örülök, hogy tetszik! Ha minden igaz, ma sül a következ? kovászos kenyerünk itthon... lehet, hogy meg is lesem, hogy halad. Talán Bözsi is ügyesebb már. :) Próbáld ki te is, mert nagyon jópofa dolog, bár én is még csak ismerkedek a dologgal, szóval inkább lelkesedek és gy?jtöm a tapasztalatot. :) Jó hétvégét! Puszi: Ági

Évi néni

Kedves Ági! nagyon szép kis kenyeret sütöttél. Gratulálok hozzá. Végig követtem, hogy tanítgatott, segített Torma a kovászolás útján. Hát ? tényleg elkötelezett híve a kovászos kenyérnek. Én is most tettem fel egy kovászost, de már kel a következ?. Meglátod, abba sem lehet hagyni. Nagyon sok ilyen szép kenyeret kívánok még neked. Szeretettel: Évi néni

Ági78

Szia Évi néni! De aranyos vagy! Köszönöm. :) Nagyon jól esik a biztatásotok, igyekezni is fogok ígérem! Puszi: Ági :)

aantee

Elképeszt?en guszta ez a kenyér!

Ági78

:) Köszönöm szépen, kedves vagy! Üdv: Ági

Torma

Ágikám, FANTASZTIKUS a "Bözsibaba"! Látszik a kenyérben a jó kemény durum liszt ( az az igazi kenyér, amit rágni kell, nem a "pihepaplan"!) szép lyukacsos a belseje, gyönyör? vastag, ropogós a héja ! GRATULÁLOK! Persze tudtam, hogy sikeres leszel, mert a Te gyakorlatoddal es lelkesedéseddel nem is lehetett volna másképp! Az óriási dícsérettel meg igen zavarba hoztál, mert én is csak egy kezd? kovászos vagyok! De irtó jo móka! Ismételnem kell magam :) Remélem, hogy hamarosan minél többen csatlakoznak a "kovászos táborhoz"!!! Évi néni a " Józsival", Veronika a "Rogerrel"! nagyon várom a következ? kenyereket!!! A kisebbik lányomat is "felpingoltam", ki fogja próbálni a dagasztas nélküli kenyér receptemet; éleszt?vel persze. Szerintem jo megtanulni a sima éleszt?s dagasztást, kelesztést el?ször: rövidebb a folyamat és kiszámíthatóbb a kelesztési és sütési id? is. Akik dolgoznak, azoknak igen nehéz a vadéleszt?s kovásszal dolgozni, mert ezzel sütni hosszabb id?t vesz igénybe, de nem lehetetlen. Ha megismerjük a kovászunk er?sségét, akkor könnyen ki lehet alakítani egy rutint! Kellemes hétvégét kívánok, a többi lelkes hozzászólónak is!!! Jöjjenek a kovászos kenyér receptek!! Puszillak, Torma :)

Ági78

Szia Torma! Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik a "Bözsibaba"! :D Köszönöm szépen a dicsér? szavakat! Már olyan kíváncsi voltam, hogy mit szólsz majd hozzá. Igaz, hogy én is "csak" hétvégenként tudok ügyködni Bözsivel (a meló miatt), de sebaj, mert így van egy hetem, hogy kiagyaljam, milyen kenyeret sütünk legközelebb. Addig Bözsi is er?södik. Képzeld, vegyes kovász lett bel?le, mert elfogyott a teljes ki?rlés? lisztem, és rozslisztet tettem bele. Úgyhogy most azt eszi, hozzáteszem elég jó étvággyal. Most azon gondolkodtam, hogy elfelezem és egyik részét pihenni teszem a h?t?be, a másik marad a pulton. Én is olyan kíváncsi vagyok a többiek receptjeire, meg kovászaira, hogy kié milyen és hogy ügyködik. Annyira bírom ezeket a neveket!!!! Oltáriak! "Józsi", "Roger", "Jani", "Rozska".... :D Olyan jó, hogy a lányod is kipróbálja a kenyérsütést! Mondjuk, ilyen szuper kenyérsüt? mellett a családban, az lenne a csoda, ha nem... Biztos ? is nagyon ügyes! Sok puszi: Ági

Torma

Képzeld, most olvastam, hogy Piroska is elkezdi a kovászozást! OK, egy kicsit könyörögtem Neki...hogy csatlakozzon már a "kovászos táborhoz", mert akkor többen tudnánk tanácskozni :) meg ? biztos jó kis recepteket tudna kitalálni...Vagy Fahéj??? Remélem ? is elkezdi hamarosan! Nagyon izgalmas!!! Jo ötlet a felezés és ha igazán beindult a Bözsi, akkor rögtön szárítsál, meg fagyasszál bel?le! Jó a tartalék :) puszi, Torma :)

Ági78

:) Szió! Jaj én is nagyon remélem, hogy jó sokan leszünk! Úgy bírom, hogy ilyen lelkes mindenki! És tényleg olyan klassz ötleteik vannak, hogy tuti szuper receptek fognak születni! Lehet, hogy lüke kérdés, de hogy kell kovászt szárítani? Mert úgy beindult, hogy estére kinövi a nagy üveget. :) Puszi: Ági

Torma

Ági, a szárítás: kimérsz egy adagot ( én 1 bögrényit/ 250 ml) és rákened egy süt?papírra. Én a süt?papírt azért egy tálcára tettem, mert ahogy szárad a kovász, úgy repedezik.... Száradás után szépen leválik a süt?papírról. Akkor kisebb darabokra tördeled és beleteszed egy jól záródó nylonzacskóba. Jó a nevet és dátumot is ráírni. No, most aztán megyek csicsikázni, éjfél elmúlt... Puszi, Torma :) Ui: a tegnapi mákos- köményesem is másmilyen lett ( csak süt?lapon sütöttem, így vékonyabb héja lett), de valami isteni, el is fogyott! Holnap is sütök; azt hiszem rozsosat... A Bözsi nehogy szétdurrantsa az üveget! Képzeld, Jani az etetés után félórával már "le is hányta" magát ;).........(kifutott az üvegb?l!)

Ági78

Köszönöm a szárítási tanácsot. Mindenképp kipróbálom. :) Bözsi most egy 1,7 l-es üvegben csücsül, de szerintem a vacsora el?tt felezem. Köszi még egyszer és jóccakát! :)

Fahéj

Kedves Ági! Én is a kovászos kenyér híve vagyok, annak ellenére, hogy még sose sütöttem kovásszal. Pontosabban igazi kovásszal. De nagyon érdekel. Sajnos egész nap nem vagyok itthon, nehéz dolgom lesz, de hétvégeken, amikor több id?m van, nekiállok majd. Mindenképp ki akarom próbálni. Nagyon szép a kenyered, és ne is tör?dj vele, ha nem olyan magas. Látszik rajta, hogy nagyon finom, olyan, mint a régi kenyerek, nagyon büszke lehetsz rá. Üdvözlettel: Fahéj

Ági78

Szia Fahéj! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, aranyos vagy! Igen, tényleg nehéz összehozni ezt a dolgos hétköznapokon...:) Én is hétvégén sütök, mert akkor tudom figyelni, hogy mit ügyködik "Bözsi". Még mi is csak ismerkedünk, szóval nem tudom kiszámolni el?re, hogy mikorra kel meg vele a tészta, de majd kialakul. Addig is marad a hétvégi sütés. Jó sütés-f?zést a hétvégére! Puszi: Ági

helena26

Gyönyör? a kenyér állaga,igazi házi kenyér! Üdv.:Helena

Ági78

Kedves Helena, Köszönöm! Örülök, hogy így gondolod! :) Üdv: Ági

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek