r
Nosalty Logó

Kovászos csokoládés kenyér

Nagy Szandra
Kovászos csokoládés kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

243
Kalória
6.5g
Fehérje
43.4g
Szénhidrát
4.9g
Zsír
38g
Víz
1000mg
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2917 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    38 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.1 g

Zsír

  • Összesen
    59.3 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4455.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    509 mg
  • Foszfor
    1069 mg
  • Nátrium
    2395 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    521.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    456.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    462 micro
Összesen 2917 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

  1. A csokoládét apróra vágjuk.
  2. A vizet, kovászt, mézet egy tálban kikeverjük, majd beletesszük a liszttel elkevert kakaóport.
  3. Elkezdjük kézzel vagy géppel dagasztani, ha már nagyjából összeállt beletesszük a sót is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát.
  4. Tegyük egy kilolajozott tálba és lefedve pihentessük egy órát.
  5. Pihenés után enyhén vizes felületen szépen finom kézzel húzzuk ki vékonyra a tésztát, szórjuk meg a feldarabolt csokival, majd hajtsuk meg: két oldalról egymásra, utána kezdjük el magunk felé húzva feltekerni a tésztát, a végén feszesítjük, gömbölyítjük.
  6. Újabb 30-60 percre félretesszük pihenni, majd megint meghajtogatjuk, ezt mégegyszer megcsináljuk. Picit szobahőn pihentetjük, éjszakára hűtőbe tesszük.
  7. Reggel megformázzuk: enyhén lisztezzük a felületen, ujjunkkal kinyomkodjuk négyzet alakúra, kétoldalt egymásra hajtjuk, szintén elkezdjük jó alaposan feszesítve feltekerni, majd alányúlva, magunk felé húzva feszesítjük a tésztát, gombócot vagy veknit formázunk, kinek melyik forma tetszik.
  8. Tetejével lefelé alaposan kilisztezett (legpraktikusabb a rizsliszt, mert az nem ragad a tésztába), konyharuhával vagy gézzel bélelt tálba tesszük, betakarjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük 10-12 órára.
  9. Este 250 fokra előmelegített sütőben, amiben a sütőedényeket is alaposan átmelegítjük (én egy lapos tepsit használok, amire ráborítok egy jénai tálat - ez a kettő nagyon jól tartja a hőt és szépen látjuk a kenyér emelkedését is). A kenyeret egy sütőpapírra borítjuk, leseperjük a felesleges lisztet és kb. 1cm mélyen tetszőleges helyen bevágjuk.
  10. Sütés: az első 30 perc fedő alatt maximum hőmérsékleten, majd 200 fokra visszacsökkentjük a sütőt és levesszük a fedőt, majd szintén 25-30 perc. Sütőfüggő.
  11. Megvárjuk míg kihűl és jóízűen elfogyasztjuk az isteni házi adalékmentes ropogós héjú, puha belsejű kenyeret.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30

Elsőre érdekesnek tűnhet, de isteni finom desszertkenyér. Nekem jobban ízlik, mint egy kalács, akár reggelire vajjal vagy nutellával :).

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek