Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos gnocchi

Kovászos gnocchi
Kovászos gnocchi
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt is csak megcsináltam a Jenővel, vagyis a fehér tönkölykovászommal. Nagyon finom lett, lágy, de nem széteső, ízletes. Még a fiam is elismerte. Jó kis vargányás ragut főztem hozzá. Torma nem mondhatja, hogy nem lelkesedem eléggé. Mondjuk ebben igen nagy az érdeme, hisz ő és Fahéj biztattak a kitartásra a kovász nevelésben. Itt szeretném hálás szívvel megköszönni nekik.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

  • 60 dkg újkrumpli
  • 15 dkg tk tönköly aktív kovász
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg durum tésztaliszt
  • 1 tk só
     
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, főző vizét leöntjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Másnap finom lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a kovászt és a lisztet, és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd 5 részre osztjuk.
  3. Minden részt lisztezett deszkán kb. hüvelykujj vastagságúra nyújtunk, és 2 cm-es darabokat vágunk belőle. Villán átsodorjuk, hogy bordás legyen, mert úgy több szaftot tud felszívni magába.
  4. A tésztát 5 adagra osztva, sós lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, még 1/2 - 1 percet főzzük, majd kimerjük.
  5. Olívaolajon vajat olvasztunk, és ebbe dobáljuk a kifőtt gnocchikat. Jól átforgatjuk benne.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 787
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

gnocchi kovásszal, újkrumplis gnocchi, kovászos krumplinudli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-06-29 18:49

Kedves Évi néni!

Nagyon fantasztikus az ötlet....minden tiszteletem a Tiéd, hogy ennyire szereted , tiszteled ezt az alapanyagot, és csodás étel ötleteket alkotsz vele. :D

Próbálom elkészíteni én is.:)

Torma és Fahéj is csodás ez ügyben.:)
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-06-29 20:30

Szia Évi!
Ne add fel. Én legalább 3-4-szer futottam neki (szintén kisebb-nagyobb sikerrel), de Torma és Fahéj annyira lelkesen beszélt a dologról, hogy még egyszer elkezdtem. Most nyáron könnyebb a dolog, és mire jön a tél, a kovász is megerősödik. Ha megengedsz egy tanácsot, próbáld teljes kiőrlésű tönköly liszttel, mert azt szinte elrontani sem lehet. Én a fehér kovászomat és a kefirest is abból csináltam és csak dicsérni tudom. Avval biztosan sikerélményed lesz. A másik, hogy fel kell venni a kovászolás ritmusát. Én pl. azt csinálom, hogy késő délután kiveszem a hűtőből a kovászt, megetetem, az estére megnő, akkor összekészítem a kenyérsütőben a hozzávalókat, elindítom a dagasztást, aztán magára hagyom reggelig. Akkor korán áthajtogatom, megvárom míg újra megkel és sütöm. Vagy reggel korán etetem, mielőtt dolgozni megyek teszem a gépbe, és amikor haza jövök, akkor hajtogatom, kelesztem újra. A lényeg az, hogy így nem érzem kiszolgáltatva magamat neki, hogy mindig figyelni kell, hanem néhány mozdulatból megoldható, így egyáltalán nem macera a kenyérsütés. Most öregtésztát is tk tönkölylisztből készítettem. Én nagy elkötelezettje vagyok a tönkölylisztnek, mert összehasonlíthatatlanul jobb eredményt érek el vele, mint bármi mással. Ezt meg azért csináltam, mert finom, mint a kovászos tésztáé. Na avval egy élmény dolgozni. Sok sikert kívánok a kovászoláshoz. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-01 16:10

Kedves Évi néni!

Nagyon szépen köszönöm a sok kedves, és nagyon segítőkész ötletet, tanácsot.
Remélem, mindent sikerül megfogadni, és akkor nagyobb lesz az én sikerélményem is.:D
Azt a lisztet kipróbálom, most ráhajtok, beszerzem...:)

Szép nyárias napokat kívánok, ( nem afrikai hőgutás hőséget! ), hanem stabil , napsütötte meleg nyári napokat, olyan: IGAZIAKAT!!! :) , - remélem, jut idő a sok finomság sütése-főzése közt és persze munka, némi nyaralásra , pihenésre is! :D
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-06-29 17:41

Köszönöm szépen. Egyre jobban bontakozok ki. A Rozit kicsit feljavítottam ma tk tönkölyliszttel. Kíváncsi vagyok, így hogy működik. Azért a legjobb a tönkölyös fehér kovász. Jó pihenést kívánok! Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-29 08:21

Milyen csuda lelkes-hálás vagy Vass :))) Örülök a sikerednek! Ha beindult a vadkovász, akkor nehéz leállni a kísérletezéssel! Csak így tovább; várom a recepteket, T :) kellemes hétvégét!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-06-29 18:59

Kedves Torma!

Csodás a kovász iránti lelkesedésed, - mindig érdeklődve nézem, hogy micsoda fantasztikus ételeket tudsz megalkotni vele, belőle..köszönöm szépen.:D

Én csak próbálkozom , megpróbálom elkészíteni, több-kevesebb sikerrel, mert sokszor nem úgy néz ki, ahogy a képen van, de kísérletezem mindig, az új ételekkel is. :)
Éva-Anyóca