Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kossuth kifli

Kossuth kifli
Kossuth kifli
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben a Bock Bisztróban vacsoráztunk. Minden fogás igazán remek volt, de a desszert tette fel az i-re a pontot: Kossuth kifli angolkrémmel.

Az interneten meg is találtam Bíró Lajos, a bisztró híres séfjének receptjét, amit nemrégiben ki is próbáltam. Isteni lett!
 

Másnap újramelegítve is ugyanolyan finom volt, talán még finomabb is, mert a széle kicsit megsült, karamellizálódott.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Angolkrémet vagy vaníliasodót öntsünk mellé.

 

Bíró Lajos ajánlata úgy szól, hogy a vendégek elkápráztatására tálaláskor gyújtsunk meg egy rúd fahéjat, ami felizzítva remek látványt nyújt és ínycsiklandozó illatot áraszt.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd közepesen meleg sütőben pár perc alatt szőkére sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a kiflik.
  2. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és 10 dkg cukorral felforraljuk.
  3. Ezzel a tejjel locsoljuk meg a kiflikarikákat (hasonlóan a mákosguba készítésénél). Óvatosan tegyük ezt, mert az se jó ha eláztatjuk a kiflit és tacsakos lesz, de az sem, ha száraz marad. (Ha túl soknak találjuk a tejet, akkor ne öntsük rá mindet.)
  4. A tojásokat szétválasztjuk.
  5. A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal kifehéredésig habosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a darált diót és belekeverjük az áztatott kifliket.
  6. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kiflis masszához keverjük óvatos, nagy mozdulatokkal (úgy, hogy ne törjük össze a habot).
  7. Kivajazott jénaiba öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon kb. 30 percig sütjük. (A recept szerint gőzteres sütő a legjobb erre, mert akkor biztosan nem szárad ki sütés közben.) Akkor van készen, ha a teteje megpirult és a közepe sem nyers, de vigyázni kell, hogy túl ne süljön, ki ne száradjon. (Ezt villával ellenőrizhetjük, de anélkül tegyük, hogy a sütőt túl gyakran nyitogatnánk.)
  8. Angolkrémmel vagy vaníliasodóval tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 41 042
elküldve: 1
receptkönyvben: 622
elkészítve: 7/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kiflifelfújt

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szcsandy
szcsandy Sat, 2012-06-16 08:43

Elkészítettem, nagyon finom lett:)! Legközelebb még meggyet rakok bele!

kfgabri
kfgabri Wed, 2012-06-13 10:52

Erősen újraértelmezett változata Kossuth-kiflinek.
Az eredeti:
20dkg liszt, 25dkg cukor (benne 5csomag vaníliás), 2dkg élesztő, 13 dkg vaj, 1 citrom héja, tetejére darabos dió ízlés szerint.
Ez egy nehezebb, piskótaszerű süti.

ellandi
ellandi Thu, 2012-03-15 15:37

ugyanezt a receptet szó szerint ugyanezzel a leírással és képpel megtaláltam egy másik oldalon..úgy tűnik valaki szépen kimásolta innen :( Egyébként szuper recept, egyik húsvéti sütinek ezt tervezem :)

köszi hogy megosztottad velünk!

üdv

ellandi

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-03-15 21:33

Kérlek, ha tudod, linkeld ide, hol találtad meg, hogy intézkedhessünk.

Csipszi
Csipszi Wed, 2012-03-14 22:31

Szerintem is a Kossuth kifli egészen más, az egy klasszikus sütemény.

937
kifli 6 db
tej 4 dl
cukor 250 g
vanília 1 db
tojás 5 db
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 2 dl
dió 15 dkg