Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körözött Nagymama receptjeitől

Körözött Nagymama receptjeitől
Körözött Nagymama receptjeitől
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A körözöttet sokan sokféleképp készítik, nekem ez a verzió a kedvencem!

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 25 dkg túrót, 2 dl tejfölt, egy fej apróra darabolt lilahagymát összekeverünk, majd fűszerezzük egy kis borssal, sóval, cayenne borssal, fokhagyma granulátummal, petrezselyemmel, metélőhagymával és fűszerpaprikával.
  2. Úgy finom, ha az ízek összeérnek, így érdemes fogyasztás előtt néhány órával elkészíteni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 283
össznézettség: 114 933
elküldve: 3
receptkönyvben: 149
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagymama receptjei

Mióta szakács: 2014.01.16.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: sós krémek
fogás: hideg előétel
adag: 3 főre

egyéb elnevezések

metélőhagymás körözött, körözött tehéntúróból

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

miciberci
miciberci Thu, 2016-12-01 19:11

miciberci
Nem hiszem, hogy a nagymama fokhagymaport használt volna.

abacsi
abacsi Sat, 2014-07-12 19:45

Hát Hölgyeim és Uraim a besztercei volt bányászdiákok bizony, most forognak a sírjukban. A nagyapámtól tanultam a körözött eredetét, aki bányamérnök volt, de még Besztercebányán kezdte a tanulmányait és 1 év után kellett átköltöznie Sopronba egy kis Isonzó-t közbeszúrva.
Szóval a körözött borkorcsolya és vacsora volt a diákoknak. Hasonlóan a tatárbeefsteakhez, a tálon/tányéron középre halmozták a juhtúrót, köré a felvagdalt vöröshagymát, fokhagymát (ha volt!), a piros paprikát, köménymagot mértékkel és ösztöndíj környékén a tejfölt,vagy vajat. Később ettől már eltekintettek, mert ez megdrágította a borkorcsolyát. Mindenki magának készítette/keverte saját tányérjában a "körözöttet",és kente kenyerére,mert a tálban az összes alkalmazott szer körbe volt rakva.Ebből a tálalási formából származott a név is.Igaz, eltelt az idő, tehát változtak az emberek / asszonyok / ízlések, de az ősi felállás ez volt.

263
tehéntúró 25 dkg
tejföl 2 dl
lila hagyma 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cayenne bors 1 kk
petrezselyem 1 tk
metélőhagyma 1 csokor
fűszerpaprika 2 teáskanál
fokhagymapor 0 ízlés szerint