r
Nosalty Logó

Körömpörkölt Kornél konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Körömpörkölt Kornél konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 574 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3445 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    232.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    242 micro
Összesen 574 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    334.6 g

Zsír

  • Összesen
    210 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4700.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    333 mg
  • Kálcium
    1091 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    1897 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1392.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    165 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    159 micro
  • β-karotin
    1839 micro
  • β-crypt
    259 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1450 micro
Összesen 3445 kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    99 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szerezzük be hentesünknél a körmöket, és rögtön kérjük meg, hogy darabolja el mindegyiket öt részre.
  2. Készítsük elő a pörköltalapot: a vöröshagymát vágjuk gorombára, a zölpaprikát és a paradicsomot pedig tetszés szerint aprítsuk fel.
  3. Tegyüka lábasba a zsírt, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk meg, majd pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá az aprított paprikát, pirítsuk együtt tovább a hagymával, amíg a paprika kissé megpuhul, majd végül adjuk hozzá az aprított paradicsomot is. Hagyjuk lassú tűzön addig, ameddig a paradicsom is megpuhul, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kevésbé haladók húzzák félre az edényt a tűzről, nehogy a paprika megégjen. Ha a paprika felhabzott, és kiadta magából a szükséges olajat, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd lassan forraljuk. Pirítsuk többször zsírjára az alapot, majd újból öntsük fel kevés vízzel. Ismételjük meg ezt az eljárást3-4 alkalommal.
  4. A körmöket nagyon alaposan mossuk meg, az apróbb csontszilánkokat távolítsuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a bőrös felükkel lefelé a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zúzott fokhagymával, darált paprikával és mozsárban zúzott köménymaggal. Öntsük fel vízzel, kb. a körmök magasságának háromnegyedéig, mindigügyelvearra, hogy nem szabad a víznek teljesen ellepnie.
  5. Pároljuk lassan fedő alatt, többször rázzuk, forgassuk meg az edényt, hogy ne ragadjon le a köröm, így elkerülhetjük, hogy leégjen. Eleinte főzőkanállalne is keverjük, csak rázogassuk, ahogy a bográcsot szokás.
  6. Gyakori ellenőrzés mellett lassan pároljuk, a vizet időnként pótoljuk, de mindig csak keveset adjunk hozzá. Ellenőrizzük a sósságát, illetve a megfelelő intenzitású ízt. A köröm ízét leginkább a kömény hozza elő, ha nem érezzük megfelelőnek, nyugodtan adjunk a levéhez még zúzott köménymagot főzés közben is. A főzés végéhez közeledve ügyeljünk arra, hogy mindig csak minimális vizet adjunk az ételhez, ne higítsuk túl.
  7. Ha a körmök teljesen puhára párolódtak, elkészült az étel. Tálaljuk melegen friss kenyérrel, vagy főtt, illetve tört burgonyával.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 111206
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 23.

Ajánló

Személy szerint friss, kovászos házikenyérrel, és házi savanyúsággal ajánlom, de különböző, főtt burgonyából készült köretekkel is fogyasztható. A hagyma gorombára, tehát éppen csak néhányszor átvágva kerül a pörköltalapba, ettől lesz jó a szaftja. A túlzott mennyiségű hagymától az étel édessé, élvezhetetlenné válik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Körömpörkölt Kornél konyhájából
Kornél 167 recept

Gyerekkorom óta szeretem a körömpörköltet, az elsőt még nagyanyámnál ettem. Azóta is több helyen kóstolgattam, minden alkalommal rendkívül zsírosan készítették el, ettől pedig étvágyrontóvá vált számomra. A receptemben kevesebb zsiradékot használok a kelleténél a pörköltalap elkészítésekor, hiszen a körmökből még a főzés során is kerül további zsír az ételbe, ezáltal viszont az egyensúly megfelelő lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek