Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köménymagos leves Fahéjtól

Köménymagos leves Fahéjtól
Köménymagos leves Fahéjtól
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokat gondolkodtam, melyik legyen a 200. receptem. Valami nagyon ütős, nagyon exkluzív vagy valami nagyon alap, nagyon régi? Végül is a köménymagos leves mellett döntöttem. Talán az első leves, amit megtanultam főzni. Anyai nagyanyám is sokszor készítette, és mi gyerekek szerettük kikanalazgatni belőle a puhára ázott pirítós darabokat. Apai nagyapám az utolsó 10 évében minden áldott reggel ezt a levest kérte reggelire, és a nagynéném készségesen főzte is neki, a több, mint kilencven éves édesapjának.

Szegény ember levese a rántott leves. Liszt meg hagyma mindig van otthon, meg egy kis zsír vagy olaj a rántáshoz. Fiatalasszonyként én is rengetegszer rákényszerültem, hogy ezt főzzem. Mi csak "hurrá leves"-nek neveztük, mert ha a családból valaki rákérdezett, mi lesz ebédre, és én a köménymagos levest válaszoltam, akkor némi nemtetszéssel, lemondó hangsúllyal és kis grimaszt vágva csak ennyit mondtak: hurrá. Aztán ahogy az évek során ritkultak a köménymagos levesek, úgy kopott el a nemtetszés és a grimasz, és valódi öröm lett a "hurrá" mögött, mert mindannyian ráébredtek, hogy ez a leves igazán finom, és valóban áldásos az ember fiának-lányának. Mi legalábbis nagyon-nagyon szeretjük.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet.
  2. Hozzáadjuk a köménymagot, jól átforgatjuk, majd megszórjuk a paprikával.
  3. Felengedjük kb. 1,5 l hideg vízzel, és csomómentesre keverjük.
  4. A megtisztított hagymát negyedekre vágva tesszük a levesbe.
  5. Sózzuk, és minimum negyed óráig főzzük. hogy a köménymag és a hagyma íze jól kijöjjön. Ha kész, és idő is van rá, kicsit állni hagyjuk, és csak tálalás előtt szűrjük át.
  6. Pirított kenyérszeletet adunk mellé, amit mindenki magának töröget bele a levesébe.
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 300 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 791
elküldve: 12
receptkönyvben: 338
elkészítve: 52/58
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rántott leves, szegény ember levese, köményleves

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyula390
gyula390 Wed, 2017-03-01 20:00

A belefőtt hagymát botturmixxal el lehet turmixolni attól bársonyos lesz. A rántás is könnyebben eloszlik így, nemlesz csomós.
Az "eresztett tojásleves" - lásd korábban - kitűnő fogyókúrás egytálétel, pl egy karéj rozskenyérrel.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2017-03-02 08:58

Mióta botmixerem van, én is így teszek. A rántásaimat felengedéskor habverővel keverem, így érem el, hogy ne legyen csomós. Az eresztett tojásleveshez hasonlóan készítettek levest úgy, hogy nem tojást csorgattak bele, hanem gyúrt tésztát vagy a nudli tésztáját laskára vágva. Úgy is finom. :)

fiatalok
fiatalok Fri, 2015-06-19 12:06

Nagyon jó lett, bár én hígnak találtam és tettem bele a végén tejjel kikevert lisztet, ez besűrítette és krémessé tette, a kisfiam imádta :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-06-19 20:24

Ki-ki hogy szereti, van aki hígabban, van aki sűrűbben. Én is azt a 2 evőkanálnyi lisztet jól megpúpozom, és ráadásul jó öblös a kanalam, szóval mi is szeretjük, ha sűrű. :) A kisfiadnak egészségére! :) Állítólag nagyon egészséges leves.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Fri, 2014-08-29 15:56

Kedves Fahéj!

Nagyon nagy ötlet volt ezt a levest feltenni! Nagyon finom, egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Tök jók az arányok!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Üdv. Hajni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-08-29 22:40

Kedves Hajni!
Örülök, hogy tetszik ez a recept. Nálunk épp tegnap volt, mi is nagyon szeretjük.
Üdv: Fahéj

ancymancy
ancymancy / ancymancy Fri, 2014-08-29 03:02

Én is imádom ezt a levest, munkából hazaérve, hulla fáradtan, átfagyva ( mert tudniillik én csak télen eszek levest, hogy átmelegítse a lelkem) összedobok egy rántott levest és máris elszáll minden aznapi gondom :) Mi ezt kutyalevesnek hívjuk, mert ugye olcsó elkészíteni és kenyeret beleáztatva adták a kutyuliknak télen, hogy felmelegedjenek. Mint én :D Hallottam olyan verziót is,hogy tesznek bele egy pici tejet, hogy lágyabb legyen az íze. Úgy is nagyon finom:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-08-29 22:39

Tejjel még nem hallottam, de ki fogom próbálni. Végül is a borsólevest is tejjel szeretem.
Üdv: Fahéj

b-n
b-n Sun, 2013-12-22 21:29

Ez az egyik kedvenc levesem! Még így a karácsonyi nagy sütés-főzésben is képes vagyok elkészíteni... ma is :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-12-22 23:57

Jobb is ilyenkor ilyen könnyű leveseket enni. Aztán úgyis jön a nagy karácsonyi lakomázás. :))
Boldog karácsonyt!
Üdv: Fahéj

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Fri, 2013-12-06 10:06

Kedves Fahéj!
A te "ótentikus", finom rántott levesed eszembe juttatta egy hasonló, Anyósomtól tanult, "eccerű", de finom levesét, ami ugyanígy készül, -de olyankor, amikor valamihez krumplit kell főzni, annak a főzőlevével, (ha több kell, még + vízzel) önti fel...
-ebbe, én még szoktam babérlevelet, őrölt borsot, majorannát, petr. zöldet, darabka zellert, zöldpaprikát, kis paradicsomot tenni...
- amikor megfőtt, (ahogy írtad, min. negyedóra), egy egész tojást villával kicsit felverni, pici sóval , kevés , (púpos teáskanál) liszttel, (híg legyen) kikeverni, vékony sugárban, a forrásban levő levest villával kevergetve, belecsurgatni, , kevergetés közben egy-két percig főzni...
-Anyósom ezt "eresztett tészta levesnek" hívja, - ez is olyan -"ősi szegény-asszony leves"- lehet, mint a rántott leves, és szerintem, szintén finom...

Remélem, nem haragszol, hogy ide írtam, csak úgy gondoltam, ha éppen van "krumpli főzővíz" esetleg érdemes ezt is kipróbálni...

-

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-12-06 15:34

Kedves Zsuzsa!
Nagyon tetszik a te levesed is. Azt hiszem, el is készítem a napokban. Annyira szeretem az ilyesmit, hogy pl. nem öntötték ki a krumpli főzővizét. Hogy mindent hasznosítottak, semmit nem dobtak ki. Szeretem az "ősi, szegényasszony-leveseket", mert annyi leleményesség van bennük, szemben a nyakatekert, királyok konyháiból ellesett ételekkel, amik sokszor olyan körülményesek, hogy az már fáj.
Örülök, hogy leírtad a receptet. Köszi!
Üdv: Fahéj

viola01
Hagymafaló / viola01 Fri, 2012-11-23 12:01

Gratulálok én is! Én még egy receptemet sem tettem fel (eddig!), csak lopom az ötleteket, hogy mit nyomjak le a párom torkán, és a te receptjeidből már többször csemegéztem (szó szerint :) ), de ezzel igazán boldoggá tettél, mert ezt a párom nem enné meg, mert utálja a köményt, ami nekem meg a kedvenc fűszerem, szóval olyan, mintha direkt nekem tetted volna fel. ^^ Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-23 13:00

Köszi, Viola!
Örülök, hogy találtál a receptjeim közt neked valót. A köményt én is nagyon szeretem, szoktam tenni egy-egy csipettel sok-sok ételbe, és azt vettem észre, hogy csak finomabbá teszi őket.
Várom én is receptjeidet a Nosaltyn! :)
Üdvözlettel: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-11-23 11:42

Kedves Éva!
Gratulálok a 200.receptedhez és örülök, hogy ilyen "Fahéjasra" sikeredett. Én szeretem, hogy nem csak bonyolult, menő ételeket osztasz meg, hanem egyszerű kis főzelékek, levesek is vannak mindig nálad. A történet megmelengette a szívemet, mert hasonló emlékeim nekem is vannak. Ha jól emlékszem a századik Anyukád receptje volt, és az is meg a történet is a lelkemig ért.
Várom a további finomságaidat!
Puszillak, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-23 12:56

Kedves Edit!
Köszönöm a kedves szavakat! :) Én úgy gondolom, hogy nem csak a rafinált recepteké a világ, bár eléggé divatosak manapság. Igen, azok is érdekesek, mint minden, ami konyha. De én a legjobban ezeket a kis "snassz", egyszerű alapételeket becsülöm, mert valahogy úgy érzem, ezekkel kezdődött minden, úgy általában is, meg a főzőtudományomban is. És ezért hálás vagyok ezeknek az egyszerű recepteknek, mert ők adták az első sikerélményeimet a sütés-főzés csodálatos és szerteágazó tudományában..
Puszi: Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-11-22 18:55

Kedves Fahéj! Nagy szeretettel gratulálok én is a 200. receptedhez. Mi is szeretjük a köménymag levest. Néha szoktam beletenni buggyantott tojást, máskor a felvert tojást csak belecsurgatom, ilyenkor rongyos levesnek hívjuk. Fokhagymás olajon megfuttatott kenyérkockával nagyon finom. Üdvözlettel: Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-22 19:26

Kedves Piroska!
Nálunk valahogy kettévált a köménymagos leves, meg a tojásleves. A köménymagost vöröshagymával, a tojáslevest meg fokhagymával készítem. De ettem már úgy is, ahogy te írtad, és az is nagyon finom. Jók ezek a kis egyszerű rántott levesek, úgy megmelengetik az embert.
Szép hétvégét! Fahéj

Föfi Kata
Föfi Kata Thu, 2012-11-22 18:20

Azt hiszem ilyen egyszerű ételről ilyen szépen még senki sem írt. Annyi mindent eszembe juttatot, amíg olvastam...Köszönöm! Föfi Kata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-22 19:23

Kedves Kata!
Igazán nincs mit! Szívesen írtam, mert nekem is szép emlékeket idéz ez a leves, mindahányszor főzöm.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2012-11-22 18:08

De jó!!! :-) Először is szívből gratulálok a 200. recidhez! Nem semmi! Továbbá köszi ezt a történetet, ami nagyon aranyos megint, igazi Fahéjas, ill. a receptet is köszi, mert én imádom a köménymagos levest. Sajna ovi óta nem ettem... vagyis dehogynem... egy gyerekműsoros utunk alatt a műsor után ezt ettük az ebédlőben a gyerekekkel. Én sosem vártam meg, hogy a kenyérkockák szétázzanak, ropogósan szerettem. Azt is köszi, h. jó ötletet adtál a fogyókúrámhoz, mert épp ma gondoltam arra, h. ennék valami levest, csak nem tudtam eldönteni, milyet főzzek. Ezt tuti elkészítem. Sok-sok puszi érte és szép hétvégét kedves Barátnőm: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-22 19:21

Kedves Gabi!
Köszi a szép szavakat! És külön köszi, hogy azt írtad "igazi Fahéjas". Ez nagyon jól esett. :) Mostmár én is ropogósan szeretem azokat a kenyérkockákat, de tudod, milyenek a gyerekek, még a kekszet is szétáztatják a teában, mert az úgy olyan vicces. :)
Ne fogyózz, nincs miért!!! De a hurrá levest akkor is mindenképp ajánlom, mert nahgyon ehgéhszséhgesh! :)))
Ezer puszi és nektek is szép hétvégét! Éva

V.Kata
V.Kata Thu, 2012-11-22 17:36

Kedves Fahéj!
Ebben a pillanatban csak azt tudom, hogy szeretnék Neked valamit írni,...de azt ,hogy mit, azt nem tudom! A story is, és a leves is,olyan hatással volt rám,hogy szinte az olvasása alatt átéltem a gyerekkorom pár pillanatát.
Nagyon köszönöm Neked!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-22 19:15

Kedves Kata!
Igazán nincs mit. Nem mindig az a jó, ami bonyolult. Sőt! Ebben a levesben én érzek valami nagyon ősit, annyi erő van benne, egyszerűségében is (vagy éppen amiatt) olyan varázslatos. Talán a szép emlékek mellett ezért is választottam. :)
Üdvözlettel: Fahéj

220
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 1 tk
köménymag 1 ek
vöröshagyma 1 kis fej
0 ízlés szerint
kenyér 4 szelet
víz 1.5 l