Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köményes zsemle

Köményes zsemle
Köményes zsemle
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon megkedveltem ezt a formát, mert mutatós, így a gyerek szívesebben fogyasztja. Kívül ropogós héj, belül lágy, illatos bélzet, retro íz.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Tönköly gyors kovász receptje itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. Minden hozzávalót kenyérsütő üstjébe készítünk, dagasztó programra kapcsolunk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 12 részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, kb. 50 cm -re sodorjuk, laza csomót kötünk rá, és ezen a hurkon keresztül ellentétes irányba tekerjük körbe a tésztát, önmaga körül.
  4. Az így kapott süteményt óriás muffin formába tesszük, letakarva fél órát kelesztjük.
  5. Megkenjük tejföllel, megszórjuk sóval, köménymaggal.
  6. 230 fokosra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen gőzben (kis edénybe vizet teszünk a sütőaljába) 13-15 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x25x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 919
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: tojásmentes
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, briós, buci, perec, burek, croissant, kifli, pita, bagel, édes leveles

egyéb elnevezések

zsemle, köménymagos zsemle, köményes tönkölyzsemle

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-07-02 15:41

Szia Torma!
Retro, mert a régi nagy sós kiflinek volt ilyen íze. Én szárítva teszem bele a csírát, de frissen is akarok hajtatni, de azt nyersen szeretném fogyasztani. Ha beleteszed a kenyérbe és megsül, akkor nem hatékony. Vettem tönkölybúzát (tudod, rajongok érte) és azt fogom hajtatni. A szárítottatpedig bioboltban veszem. Javít a kenyér állagán. P: Vass

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-07-03 02:14

Koszi az infot! T:)
Itt nehany helyen aruljak a buzacsira levet, pici kupicaban; eleg borzalmas az ize...persze jo az egeszsegnek, de nem hiszem, hogy meg tudnam szokni rendszeres fogyasztasra...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-07-03 08:32

Viszont maga a csíra finom édeskés. Szendvicsbe, salátába nyugodtan beteheted. Próbáld ki. A hatásáról nem is beszélek, mert az szenzációs. Ha tudsz, hajtass. :)) Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-07-02 11:54

Nagyon szárnyalsz, Vasska; mi az a retro íz? Jó, szuper???? :P Csinik a zsemlék :)
Figyi, te veszed a búzacsírát, vagy otthon csíráztatod? Most vettem egy zacskó búzamagot.....tanulnom kell....Légyszi írd meg! Köszi elõre, T:)

274
kovász 30 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 50 dkg
búzacsíra 3 ek
1 tk
nádcukor 1 tk
tej 1.5 dl
joghurt 1 dl
vaj 5 dkg
citromlé 1 ek
friss élesztő 1 dkg
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint