r
Nosalty Logó

Házi magvas zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
fabine
Házi magvas zsemle
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 568 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2840 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 277 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1523.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    1094 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 568 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.1 g

Zsír

  • Összesen
    75 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7619.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    611 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    990 mg
  • Nátrium
    5471 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    388 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    362 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 2840 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    739 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    531 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 277 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba kimérjük a liszteket. A közepébe szórjuk az élesztőt, a tálban körbeszórjuk a többi hozzávalót, legvégül a vizet.
  2. Egy kanállal jól összekeverjük, majd simára összegyúrjuk. (Nekem ebből a mennyiségből 980 g tészta lett.)
  3. Ezt osztjuk el 10 egyenlő részre. Gombócokat formázunk, és vajazott gáztepsibe egyenlő távolságra rakjuk őket. Letakarjuk egy tiszta ruhával, és a sütőben 50 fokon duplájára kelesztjük.
  4. Ha szépen megkelt, kivesszük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  5. A zsemlék tetejére egy éles késsel keresztet vágunk, megkenjük tejjel, és kb. 20-25 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 74632
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 03.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A gyerekeim nagyon szeretik a zsemlét, és mivel itt  Ausztriában ünnepnap egy bolt sincs nyitva, és zsemle nem volt itthon, úgy döntöttem sütök egy adagot.

Hozzászólások (18)

Törölt felhasználó

Kedves fabine! ezt a zsomlet lehet holegkevereses sutoben sutni? nagyon jol nez ki. sajnos nem lehet kikapcsolni nalam a holegkeverest es eddig harom fele zsomi receptet probaltam, de mindegyik elegge kiszaradt.

Éva-Anyóca

Kedves fabine! Köszi a receptet.Nagyon örülök, megpróbálom itthon.Sima gázsüt?ben gondolom, menni fog a sütése.:-)) A bolti zsömlék szépek, hatalmasak, de nem jók, mert se vágni, se harapni nem lehet, ugyanis a teteje behorpad, és egész morzsahegy keletkezik, alig eszik bel?le, aki enné:-(((( Gyerekeimnek kiflit teszek be tízóraira.Ezt kipróbálva, remélem, már nem, ha sikerül, ilyet vihetnek.Elmentve.Éva-Anyóca

fabine

Kedves Aziza1981! Az én süt?m is h?légkeveréses, így nem hiszem, hogy gond lehet.Én a kelesztéshez azért is takartam le, hogy ne száradjon ki a teteje. Túl sokáig sem szabad sütni, nekem elég volt 25 perc. Remélem sikerül, majd írd meg milyen lett. Üdvözlettel:fabine

fabine

Kedves gregoreva! Remélem jól fog sikerülni a zsömi, és megfelel az elvárásoknak:). Itt nálunk finom a bolti zsömle is, ha van itthon:)Ha nincs, indulhat a sütögetés!! Üdvözlettel:fabine

Törölt felhasználó

szia, meg tudnád mondani, hogy ebb?l nagyjából hány darab zsemle lesz? köszi.

Törölt felhasználó

ó, ne haragudj a felesleges kérdésért, most vettem észre, hogy ott szerepel a leírásban a darabszám is. még egyszer elnézést kérek. :$

Törölt felhasználó

Elkészítettem és nagyon finom lett.

Törölt felhasználó

Kedves Fabine! Nagyon finom a szemle, csak annyi, hogy én nem szárított éleszt?vel csináltam, hanem egy kis tejben felfuttattam egy éleszt?t! Szárított éleszt?vel nem kelt meg, azért váltottam hagyományos éleszt?re!! És ezzel valami fenségesre sikerültek a zsemléim! Minden reggelire ilyen zsemlét eszünk!!!

Mutszi

Kedves Pelcze! És ilyenkor, amikor friss éleszt?vel csinálod, mennyiben változtatja a folyadék arányokat? Illetve vajon, ha kenyérsüt?ben dagasztom, akkor hogy kéne csinálni? El?re is köszönöm a választ!

Törölt felhasználó

Kedves Mutszi! Ha friss éleszt?vel csinálom akkor annyival kevesebb vizet teszek bele mint amennyi tejben felfuttatom az éleszt?t! De csak fél éleszt?t teszek bele! Kenyérsüt?be én mindig szárított éleszt?t használok, ebbe sajnos nem tudok segíteni!

Mutszi

Köszönöm szépen :)

Törölt felhasználó

Isteni lett! En teljeskiorlesu lisztbol keszitettem es En is felfuttattam az elesztot. Koszi a receptet!

mary300

Szia fabine! Hogy fért el neked egy gáztepsibe 10 gombóc?:))Azokat a mennyiségeket használtam a sütés során, amelyeket megadtál, de kelesztéskor óriásiakra keltek.:)Az eredmény finom és jó,de az én zsemléim hatalmasak lettek.:)Mindenesetre köszönet érte ,hogy feltetted ezt a receptet. Marcsi

fabine

Kedves mary300! Lehet, neked valami extra éleszt?d volt, így n?ttek meg annyira. Én sajnos hiába szerettem volna nagyobbra, ekkorkák lettek. Remélem máskor is sikert arat majd. Üdv: Móni

Khensu

az én tapasztalatom idáig, kb 10* elkészités után, hogy attól füg mekkora lesz, meddig hagyod felfuvodni, volt már olyan hogy nagyon kicsi gombocaim lettek, és volt olyan is hogy hatalmasra megn?ttek. mondjuk amikor megn?ttek akkor a saját súlyúk miatt amolyan pita szerüre lelapultak :) a másik dolog, hogy ha elöbb hagyod megn?ni maguktól, nem sütöben kelleszted akkor is más és más az eredmény, kisérletezni kell. amugy én is dicsérem a receptett és sok féle modon kiprobáltam már különbözö lisztekkel és több kevesebb vajjal, tejjel víz helyet és igy tovább... ma pl a cipóvá sütést fogom kiprobálni, mivel a zsömik túl gyorsan elfogynak, hátha vékonyabb kenyér szeletekként tovább birja :)

Törölt felhasználó

Szia! Ha én fele mennyiséget szeretnék sütni, akkor elég, ha az alapanyagokat elfelezem? Csak azért kérdezem, mert néhány receptnél az arányokat nem elég csak elosztani, nem mindig egyértelm?, valamib?l picit több kell, valamib?l kevesebb. Köszi!

fabine

Szia csinicsiga83! Szerintem elég megfelezni, de ha nem akarsz zsömlét sütni, csinálhatsz bel?le egy kis cipót is. Üdv: Móni

Törölt felhasználó

Szia! Nem szoktam kommentelni, de most kivételt teszek, mert annyira isteni lett a zsemlém! Millió köszönet érte! Ezel?tt már megcsináltam 2-3 agyondícsért zsemlereceptet a NoSalty-ról, de egyik sem vált be, a tiéd viszont tökéletes! Ahogy írtad, az adagokat egyszer?en csak elfeleztem, ugyanis mi csak ketten vagyunk, elég volt reggelire az a 4 zsemle, ami akkora adagból lett. Szuper, isteni, fenséges! Köszi még egyszer a szuper receptet!!! Ja és én is rendes éleszt?vel csináltam, nem instanttal. Az éleszt?t elkevertem egy kis langyos tejben, és annyival kevesebb vizet adtam a tésztához.

Törölt felhasználó

.

Törölt felhasználó

Kedves fabina! Elkészítettem a zsemléket. Fél adagot, azaz 5 db-ot csináltam, fele teljeskiörlés? rozs fele sima liszttel. A víz mennyisége kicsit sok lett nálam, nagyon laza tésztát kaptam, amit egy marék liszttel kompenzáltam. Legközelebb 155 ml víz helyett 130 ml vizet használok majd ehhez a liszt keveréshez. A párom imádta a zsömiket! Köszönöm a receptet! Biztosan megsütöm még máskor is.

fabine

Kedves Herczegn?! Tapasztalatom szerint a teljes ki?rlés? és a rozsliszt is más vízmennyiséget kíván, mint a fehér liszt. Ha abból sütök valamit én is annyi vizet teszek hozzá, amennyit felvesz. Biztos azzal is finom lett, ügyi vagy, hogy kitaláltad.:) Üdv: Móni

Törölt felhasználó

elnézést.... helyesbítve..... fabine

Törölt felhasználó

Kedves Fabine! Remek ez a recept, könnyen formázható, most készítem el?ször, de biztosan nem utoljára :). A kérdésem, hogy a kelesztés kb. mennyi id?t vesz igénybe? Köszönöm.

fabine

Kedves Bettino! ?szintén szólva pontos id?t nem tudok mondani, mert akkor jó, ha kétszeresére kel. Ez a süt?t?l is függ,a lisztt?l is, de szerintem 30 perc biztosan kell, talán inkább több is. Saját tapasztalataid alapján biztosan rájössz, nálad mennyi id? kell. Remélem még sokszor megsütöd. Van egy finom kenyér receptem is, lehet, hogy azt is felteszem, ha érdekel. Üdvözlettel: Móni

fabine

Én már próbáltam kenyérként is, és úgy is finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.