r
Nosalty Logó

Köményes sodort kelt kalács

Gabimami58
Köményes sodort kelt kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

611
Kalória
20g
Fehérje
80.8g
Szénhidrát
21.5g
Zsír
36.3g
Víz
99.3g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
3.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 611 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3657 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 280 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1661 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    1084 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    36.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 611 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    120 g

Zsír

  • Összesen
    129.1 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    596 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9966.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    1528 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    1466 mg
  • Nátrium
    6503 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    484.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    217.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    471 micro
  • Kolin:
    416 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1082 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    427 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    570 micro
Összesen 3657 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    767.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, bele a sót, cukrot, margarint vagy zsírt.
  2. Ráöntjük a meleg tej felét, 5 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a többi tejet és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Majd kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk és tojás nagyságú darabokat vágunk belőle.
  4. Ujjnyi vastag kukacokat sodrunk és kissé csavarunk rajta, majd félbehajtjuk és enyhén zsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de ne szorosan. Két tepsibe fér bele.
  5. Végül mikor az egész tésztánk elfogyott, 1 felvert tojással megkenjük, köménnyel vagy mákkal megszórjuk, reszelt sajttal is, és megsózzuk. Így hagyjuk még fél órát kelni.
  6. Majd előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt megsütjük, és amikor kihűlt tálcára szedjük ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x36

Ezt a receptet egy Észak-magyarországi ismerősömtől kaptam, még sok más többivel együtt. Mos ezt készítettem el, és a mai nap kétszer egymás után. Nagyon ízlett a családnak, így mindenki kedvére újra sütöttem. Nagyon örültem, hogy ízlik még az unokáknak is, és nem is keresték az édeset már. Így igazi öröm készíteni bármit is, mikor ízlik és kapós mindenki számára....:)  

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...