Kólában sült csülök

- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
8 kcal
-
625g kóla263 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
5g mustár3 kcal
-
8g ketchup8 kcal
-
6g méz19 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
50g alaplé4 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
30 kcal
-
2500g kóla1050 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
20g mustár12 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
25g méz76 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
200g alaplé14 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
0.5g füstölt sertéscsülök1 kcal
-
85.5g kóla36 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
0.7g mustár0 kcal
-
1g ketchup1 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
0.7g barna cukor3 kcal
-
6.8g alaplé0 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 846.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 725 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.9 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 591.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 905 micro
-
Lut-zea 19 micro
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3386.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 332 mg
-
Nátrium 2898 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.5 g
-
Cukor 299 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 2366.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 3619 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 124 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
A csülök főzéséhez
-
25 dl kóla
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 db leveskocka
-
4 db babérlevél
-
8 db szegfűszeg
-
1 kávéskanál szegfűbors
-
8 db borókabogyó
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
2 ek mustár
-
2 ek ketchup
-
1 ek méz
-
2 ek barna cukor
Elkészítés
A csülök főzéséhez
- Előveszünk egy akkora fazekat, amekkorábaa csülök kényelmesen elfér.
- Ráöntjük a kólát, és beletesszük a megtisztított hagymákat, a leveskockát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a szegfűborsot és a borókabogyót is.
- Lefedve főzzük (csülök mérettől függ, meg kell puhulnia a bőrének).
- Ha kész, akkor előveszünk egy nagy tepsit vagy jénait, rátesszük a csülköt, és egy éles késsel a bőrét bevagdossuk kb. 1 cm-ként (elhagyható).
- Összekeverjük a mustárt, a mézet, a ketchupot a főzőlével, és ezzel megkenjük a csülköt minden oldalról, majd megtűzdeljük szegfűszeggel.
- A tetejére rászórjuk a barna cukrot, majd betoljuk előmelegített sütőbe, középre, és megsütjük. Akkor jó, haa bőre teljesen megbarnul, és ropogós lesz.
- Egy kicsit hagyjuk hűlni, mert sokkal könnyebb lesz szeletelni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 153
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 21342
- Feltöltés dátuma: 2011. június 25.
Ajánló
Köretnek a legkiválóbb hozzá a szezámos bundában sült burgonya, de ennek a receptjét majd máskor, addig itt találsz hozzá mást. Azt elfelejtettem mondani, hogy a paksi atomerőmű elüzemelne a csülökben lévő kalóriával 5000 évig, de ugye senki nem gondolta, hogy a csülök az egy fogyókúrás, ápdét okosság. Na, azért!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:

ie. 15.000. A tűz körül gyülekezett mindenki. Az ősapa, az ősanya és az ősgyerekek. Esett az eső. A barlangban a tűz mellett melegedtek, miközben az ősanya a vacsorát főzte. Volna, ha lett volna mit, így csak vizet forralt, mert az apa ma sem lőtt semmi vadat. A gyerekek a begyűjtött esővizet közben edényekben a barlangba hordták. Az anya hangosan mérgelődött: „Már megint nem voltál vadászni!” – mondta az ősembernek. „Egész nap, csak a rohadt gyümölcsöket zabálod, és kóvályogsz tőlük, mint a bűzös detoxiszaurusz. Állandóan a szomszéd törzs fedetlen keblű asszonyait bámulod a patakban, és csorgatod a nyálad, vagy a rezervátumba megfigyelésre elzárt, elmebeteg ősemberekkel teli Barlanglakóvilágot, vagy Valóságosvillát vagy mit, álljátok körül az idióta neandervölgyi haverjaiddal, akik csak a kőbaltájukat lóbálják, de két értelmes mondatot nem tudnak kinyögni. Csak huhognak, mint valami eltévedt ősbagoly, és azt gondolják, hogy az asszonyt a hajánál fogva a földön húzni az „kúl”, vagy mit mondanak rá. Hát nem, egyáltalán nem kúl, már vagy 3000 éve nem az. A másik törzsben az asszonyoknak csillogó kövekből nyakláncot készítenek a férfiak. Te mit csináltál utoljára, azon kívül, hogy reggelente lapulevéllel a löttyedt hátsódat törölgeted? Itt megint nem lesz vacsora. Eszed, amit hoztál.” Azzal az egyik tűzön lévő edénybe köveket dobált, majd felöntötte vízzel. A gyerekek, hogy legalább valami íze legyen, diót dobáltak bele. Valami góla, koala, vagy kóla nevű cserje dióját. Olyan színe lett, mint a sárnak. Az apjukat megsajnálva, neki is mertek egy kicsit:-Apa, kőkóla? Nem tudom, hogy ki ismeri, és ki az, aki nem, de van egy szakács csaj a TV-ben. Úgy hívják, hogy Nigella Lawson. Brit a szentem, és tud főzni. És nem csak fisendcsipszet, meg babfőzelék-tükörtojással-zsírkolbásszal reggelit (sztem ezzel mennek az emeletes buszok Londonban, mert korán reggel a brit tradísönál brekfösztöt ember nem eszi meg az tuti), hanem mindenfélét. Mondjuk pia nélkül néha még nézni is rossz. Jóvannemérted. 2 példával kiverem a biztosítékot. Figy: Rántott bounty szelet. Igen, igen. Ez a rántott csoki… A másik amikor csoki brownit készített, de nem volt elég édes (neki), akkor megszórta porcukorral, a tetejére csokit olvasztott, majd ennek a tetejére csokipasztillákat szórt. Na, ő Nigella Lawson. Nagyon nagy, de most télleg nagy a sok csokipasztillától, meg még dögös is, pedig van, hogy recept közben a merőkanállal eszik, másnaposan, selyemkötényben, és mégis. Na, majd egyszer nézd meg, ez nem akart promó lenni. Az alaprecept Nigella ötlete volt (az öcsém hívta rá fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt), ezt gyúrtam át a saját ízlésem szerint. A recept nagggyon ráérős, szóval olyan napot válassz, ahol mondjuk van egy 5 órás otthoni elfoglaltságod, és nem érsz rá semmire. Na, akkor állj neki ennek, apám. Vegyél egy kb. 1,5-2 kg-os füstölt csülköt. Jó lenne, ha nem lenne főtt is egyben, de ha nincs más, akkor ez is jó. Fontos, hogy hentesnél vedd, ne hiperben, mert a végén rád sóznak egy csontnélküli, nyesedékekből összepréselt műcsülköt (tisztára, mint egy rikkancs: Csülköt a Csarnokban, Műcsülköt a Műcsarnokban tessék…khm) Tehát 1,5-2 kg sertés csülök. (De pulykacomb is jó, én általában 1 ilyet, 1 olyat csinálok) Fogsz egy óriási fazekat, amibe beledobod a csülköt, és ráborítod a kólát, hogy ellepje. Pucolj meg 5 fokhagymát, egy nagy vöröshagymát, és dobd utána. Rakj bele a kólába egy leveskockát, 4 babérlevelet, 8 szem egész szegfűborsot, 8 szem egész szegfűszeget és végül 8 szem borókabogyót (istenem, annyira perverz ez az egész a kólában olyan, mint valami boszorkányfőzet, kéne bele még béka..., vagy nem is, inkább kátyúzni lehetne ezzel a löttyel) fedd le, és főzd 1,5-2 órán keresztül. Egyelőre ennyi. Neked pihenő. Mittomén pl. csinálhatsz bármit, vagy akármit közben. 2 óra múlva be kell avatkoznunk egy kicsit. Vedd ki a csülköt a „kátrányból”. Fogj egy keverőtálat, és tegyél bele 2 ek mustárt, 1 ek mézet és 2 ek ketchupot és egy nagy merőkanál főzőlevet, keverd össze. A csülök bőrét kb. 3 cm-ként egy éles késsel kb. 0,5-1 cm mélyen hasítsd fel minden irányban úgy, hogy a bőre úgy nézzen ki, mint egy kockás füzetlap. De ne izgulj, nem kapsz bele „házit”, és nem is írunk bele egyenleteket. Ezek a kis négyzetek kb. 3x3 cm-esek legyenek. Fogod a mustáros-mézes-ketchupos masszát, és körbepaskolgatod vele a csülköt, nem kell vastagon. Aztán a bevagdosott bőrébe véletlenszerűen beleszurkálsz 8-10 szem szegfűszeget. Az egészet, úgy ahogy van, belerakod egy jénaiba vagy egy mélyebb tepsibe, és vékonyan megszórod a a tetejét barna cukorral. 2 ek elég az egészre. A cukor bele fog ragadni a csülkön lévő masszába, így a jó. Előmelegíted a sütőt 190-200 fokra (légkeverést ne), és így ahogy van, betolod a csülköt középre kb. 1,5 órára (a csülök méretétől függ). Addig megint csinálhatod, amit elterveztél. Akkor van kész, ha a bőre ropogós lett. Ennyi. Ha kicsit kihűlt, akkor nagyon könnyen tudod majd szeletelni.
Hozzászólások (12)
A stori hatalmas! Gratula! Nem biztos hogy megcsinálom, mert nekem kicsit bizarr, ill "perverz" de ki tudja... Üdv!
Kedves Torkika! Á nem ez a bizarr, hanem a ránott bounty szelet :)
Na igen, az se semmi.
Gratulálok! A sztori óriási...a kaja kit?n?! Ki kell próbáljam!
:), köszönöm
Hát ez eszméletlen .:D Maga a stílus is ahogyan leírod apám .. :D Nem vagy egy senki az biztos :D A kaja... nekem igazán bizarr, de nembiztos hogy nem fogok egy marha nagy lábost és nem csinálom meg! Még emésztenem kell egy kicsit, aztán majd meglátjuk:D
Hát, ha ez segít ahhoz, hogy kipróbáld, akkor annyit róla, hogy isteni finom lett. A kóla rákaramellizálódott...szóval tuti.sztem
Már a sztoriért érdemes volt rákattintani:)
Hááát, ismét hoztad az írói vénádat. :-)) Nagyon szeretem a sztorikat, ahogy körbeudvarolod a recepteket, egyszer majd keress egy nívósabb kiadót, és hintsd el kis hazánkban ezeket a szösszenetnél kissé hosszabban egybegyúrt gyöngyszemeket, én biztosan meg fogom venni! ;-D Nigellát imádom, az említett receptjét is láttam pár éve a Spektrumon, de nem bírtam elég gyorsan jegyzetelni. Nos, most neked köszönhet?en biztosan megcsinálom, nagyon érdekel milyen lesz az íze... További szédületes ihletrohamokat kívánok!
Köszönöm, rajta vagyok az ügyön ;), Nigella istenn?! Ez tény! A múltkor megmutatta a csokis fiókját. Eszméletlen. Egy kb 1m*1m-es fiók tele különböz? csokikkal. :D
Kedves Nemnagykunszt! Ha ilyen felvezetést kapnék minden nem szeretett étel mellé, hát én mondom Neked, bármit megennék. A recept se kutya meg kell vallanom de ahogy eladtad, az az igazi m?vészet. Köszönöm, jó kedvre derítettél, pedig eddig sem voltam depressziós! Nagyon kérlek, folytasd, szeretnék még sok ilyent olvasni. További sikereket, magamnak pedig jó szórakozást kívánok! Üdvözlettel, örök olvasód, Margó!
Kedves Margó! Elnézést, hogy csak most, de volt egy kis szünet. Visszatértem, ahogy a californiai kormáynzó mondta vala...:) Köszönöm szépen, és örülök, hogy tetszik. Ígérem, jövök még receptekkel. S?t! Most, hogy már korán sötétedik egyre többel. Üdv
ha könyvbe öntenéd a receptjeidet... megvenném, de csakis keménykötés? lehet :D
Rajta vagyok :D
Szia, az 1 üveg kóla az valójában mennyi? deciben....., ja és milyen? márkás vagy olyan hamisított? Nagyon tetszik a recept, el is készítem.... ha majd megkapom a választ. Várok..... :)))) Szia
Kedves rumiszivi! Én egy 5-7 literes fazékban szoktam elkészíteni (csülök mérett?l függ, hogy mibe fér bele). A kóla márkája tökmindegy, nem számít, az összetétel kb ugyan az, és itt most nem számít, hogy koka vagy pepszi titkos összetev? alapján készült-e? Szóval bármilyen jó, és simán kell a 2-2,5 liter, hogy ellepje a csülköt. Üdv Nemnagykunszt
Köszönöm a kielégít?, gyors választ, ma el is készítem :). Majd beszámolok a végeredményr?l, .....talán :), szia
Elkészítettem :), nagyon finom, köszönöm a receptet.
Örülök, hogy sikerült :D
Kedves Nemnagykunszt! Most keresgélek csülökreceptet szilveszterre. Így akadtam a tiedre. Nagyon jónak látszik, csak az a hosszú sztorid ne volna . Teljesen lezsibbadtam mire elolvastam. Bocs, de a kólás ötletedet lenyúlom. További sok jó receptet kívánok: Zoli
Megcsináltam nyers csülökb?l, és így is nagyon finom!!!!
na ezt MUSZÁJ megcsinálnom - szegény párom már el?re húzza a száját, ugyanis mindig fél az édes húsoktól, mert a legtöbbet nem szereti (? inkább az egyszer? ízekre esküszik) - remélem ezzel majd elvarázsolom :)
Ez nagyon ott van,elkészítettük és nagyon finom,köszi a receptet. :)
Húsvét után csináltuk meg, egyszer?en isteni lett. Vajon milyen húsokkal lehetne még kipróbálni?