Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kólában sült csülök

Kólában sült csülök
Kólában sült csülök
190 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

ie. 15.000. A tűz körül gyülekezett mindenki. Az ősapa, az ősanya és az ősgyerekek. Esett az eső. A barlangban a tűz mellett melegedtek, miközben az ősanya a vacsorát főzte. Volna, ha lett volna mit, így csak vizet forralt, mert az apa ma sem lőtt semmi vadat. A gyerekek a begyűjtött esővizet közben edényekben a barlangba hordták. Az anya hangosan mérgelődött: „Már megint nem voltál vadászni!” – mondta az ősembernek. „Egész nap, csak a rohadt gyümölcsöket zabálod, és kóvályogsz tőlük, mint a bűzös detoxiszaurusz. Állandóan a szomszéd törzs fedetlen keblű asszonyait bámulod a patakban, és csorgatod a nyálad, vagy a rezervátumba megfigyelésre elzárt, elmebeteg ősemberekkel teli Barlanglakóvilágot, vagy Valóságosvillát vagy mit, álljátok körül az idióta neandervölgyi haverjaiddal, akik csak a kőbaltájukat lóbálják, de két értelmes mondatot nem tudnak kinyögni. Csak huhognak, mint valami eltévedt ősbagoly, és azt gondolják, hogy az asszonyt a hajánál fogva a földön húzni az „kúl”, vagy mit mondanak rá. Hát nem, egyáltalán nem kúl, már vagy 3000 éve nem az. A másik törzsben az asszonyoknak csillogó kövekből nyakláncot készítenek a férfiak. Te mit csináltál utoljára, azon kívül, hogy reggelente lapulevéllel a löttyedt hátsódat törölgeted? Itt megint nem lesz vacsora. Eszed, amit hoztál.” Azzal az egyik tűzön lévő edénybe köveket dobált, majd felöntötte vízzel. A gyerekek, hogy legalább valami íze legyen, diót dobáltak bele. Valami góla, koala, vagy kóla nevű cserje dióját. Olyan színe lett, mint a sárnak. Az apjukat megsajnálva, neki is mertek egy kicsit:-Apa, kőkóla?

Nem tudom, hogy ki ismeri, és ki az, aki nem, de van egy szakács csaj a TV-ben. Úgy hívják, hogy Nigella Lawson. Brit a szentem, és tud főzni. És nem csak fisendcsipszet, meg babfőzelék-tükörtojással-zsírkolbásszal reggelit (sztem ezzel mennek az emeletes buszok Londonban, mert korán reggel a brit tradísönál brekfösztöt ember nem eszi meg az tuti), hanem mindenfélét. Mondjuk pia nélkül néha még nézni is rossz. Jóvannemérted. 2 példával kiverem a biztosítékot. Figy: Rántott bounty szelet. Igen, igen. Ez a rántott csoki… A másik amikor csoki brownit készített, de nem volt elég édes (neki), akkor megszórta porcukorral, a tetejére csokit olvasztott, majd ennek a tetejére csokipasztillákat szórt. Na, ő Nigella Lawson. Nagyon nagy, de most télleg nagy a sok csokipasztillától, meg még dögös is, pedig van, hogy recept közben a merőkanállal eszik, másnaposan, selyemkötényben, és mégis. Na, majd egyszer nézd meg, ez nem akart promó lenni.
Az alaprecept Nigella ötlete volt (az öcsém hívta rá fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt), ezt gyúrtam át a saját ízlésem szerint. A recept nagggyon ráérős, szóval olyan napot válassz, ahol mondjuk van egy 5 órás otthoni elfoglaltságod, és nem érsz rá semmire. Na, akkor állj neki ennek, apám. Vegyél egy kb. 1,5-2 kg-os füstölt csülköt. Jó lenne, ha nem lenne főtt is egyben, de ha nincs más, akkor ez is jó. Fontos, hogy hentesnél vedd, ne hiperben, mert a végén rád sóznak egy csontnélküli, nyesedékekből összepréselt műcsülköt (tisztára, mint egy rikkancs: Csülköt a Csarnokban, Műcsülköt a Műcsarnokban tessék…khm) Tehát 1,5-2 kg sertés csülök. (De pulykacomb is jó, én általában 1 ilyet, 1 olyat csinálok) Fogsz egy óriási fazekat, amibe beledobod a csülköt, és ráborítod a kólát, hogy ellepje.
Pucolj meg 5 fokhagymát, egy nagy vöröshagymát, és dobd utána. Rakj bele a kólába egy leveskockát, 4 babérlevelet, 8 szem egész szegfűborsot, 8 szem egész szegfűszeget és végül 8 szem borókabogyót (istenem, annyira perverz ez az egész a kólában olyan, mint valami boszorkányfőzet, kéne bele még béka..., vagy nem is, inkább kátyúzni lehetne ezzel a löttyel) fedd le, és főzd 1,5-2 órán keresztül. Egyelőre ennyi. Neked pihenő. Mittomén pl. csinálhatsz bármit, vagy akármit közben.
2 óra múlva be kell avatkoznunk egy kicsit. Vedd ki a csülköt a „kátrányból”. Fogj egy keverőtálat, és tegyél bele 2 ek mustárt, 1 ek mézet és 2 ek ketchupot és egy nagy merőkanál főzőlevet, keverd össze. A csülök bőrét kb. 3 cm-ként egy éles késsel kb. 0,5-1 cm mélyen hasítsd fel minden irányban úgy, hogy a bőre úgy nézzen ki, mint egy kockás füzetlap. De ne izgulj, nem kapsz bele „házit”, és nem is írunk bele egyenleteket. Ezek a kis négyzetek kb. 3x3 cm-esek legyenek. Fogod a mustáros-mézes-ketchupos masszát, és körbepaskolgatod vele a csülköt, nem kell vastagon. Aztán a bevagdosott bőrébe véletlenszerűen beleszurkálsz 8-10 szem szegfűszeget. Az egészet, úgy ahogy van, belerakod egy jénaiba vagy egy mélyebb tepsibe, és vékonyan megszórod a a tetejét barna cukorral. 2 ek elég az egészre. A cukor bele fog ragadni a csülkön lévő masszába, így a jó. Előmelegíted a sütőt 190-200 fokra (légkeverést ne), és így ahogy van, betolod a csülköt középre kb. 1,5 órára (a csülök méretétől függ). Addig megint csinálhatod, amit elterveztél. Akkor van kész, ha a bőre ropogós lett. Ennyi. Ha kicsit kihűlt, akkor nagyon könnyen tudod majd szeletelni.


hozzávalók / 4 adag

A csülök főzéséhez

A csülök sütés előtti megkenéséhez

ajánlat

Köretnek a legkiválóbb hozzá a szezámos bundában sült burgonya, de ennek a receptjét majd máskor, addig itt találsz hozzá mást. Azt elfelejtettem mondani, hogy a paksi atomerőmű elüzemelne a csülökben lévő kalóriával 5000 évig, de ugye senki nem gondolta, hogy a csülök az egy fogyókúrás, ápdét okosság. Na, azért!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előveszünk egy akkora fazekat, amekkorába a csülök kényelmesen elfér.
  2. Ráöntjük a kólát, és beletesszük a megtisztított hagymákat, a leveskockát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a szegfűborsot és a borókabogyót is.
  3. Lefedve főzzük (csülök mérettől függ, meg kell puhulnia a bőrének).
  4. Ha kész, akkor előveszünk egy nagy tepsit vagy jénait, rátesszük a csülköt, és egy éles késsel a bőrét bevagdossuk kb. 1 cm-ként (elhagyható).
  5. Összekeverjük a mustárt, a mézet, a ketchupot a főzőlével, és ezzel megkenjük a csülköt minden oldalról, majd megtűzdeljük szegfűszeggel.
  6. A tetejére rászórjuk a barna cukrot, majd betoljuk előmelegített sütőbe, középre, és megsütjük. Akkor jó, ha a bőre teljesen megbarnul, és ropogós lesz.
  7. Egy kicsit hagyjuk hűlni, mert sokkal könnyebb lesz szeletelni.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 17 506
elküldve: 11
receptkönyvben: 211
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült csülök, kólában sült csülök, mézes-mustáros csülök

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ginimano
ginimano Wed, 2014-06-25 12:03

Húsvét után csináltuk meg, egyszerűen isteni lett.

Vajon milyen húsokkal lehetne még kipróbálni?

bj13835
bj13835 Sat, 2014-05-17 13:37

Ez nagyon ott van,elkészítettük és nagyon finom,köszi a receptet. :)

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2013-02-07 20:43

na ezt MUSZÁJ megcsinálnom - szegény párom már előre húzza a száját, ugyanis mindig fél az édes húsoktól, mert a legtöbbet nem szereti (ő inkább az egyszerű ízekre esküszik) - remélem ezzel majd elvarázsolom :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2012-02-22 11:45

Szia, az 1 üveg kóla az valójában mennyi? deciben....., ja és milyen? márkás vagy olyan hamisított? Nagyon tetszik a recept, el is készítem.... ha majd megkapom a választ. Várok..... :)))) Szia

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2012-02-23 07:42

Kedves rumiszivi!

Én egy 5-7 literes fazékban szoktam elkészíteni (csülök mérettől függ, hogy mibe fér bele).
A kóla márkája tökmindegy, nem számít, az összetétel kb ugyan az, és itt most nem számít, hogy koka vagy pepszi titkos összetevő alapján készült-e? Szóval bármilyen jó, és simán kell a 2-2,5 liter, hogy ellepje a csülköt.
Üdv
Nemnagykunszt

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-12-21 09:41

Kedves Nemnagykunszt!
Most keresgélek csülökreceptet szilveszterre. Így akadtam a tiedre. Nagyon jónak látszik, csak az a hosszú sztorid ne volna . Teljesen lezsibbadtam mire elolvastam. Bocs, de a kólás ötletedet lenyúlom.
További sok jó receptet kívánok:
Zoli

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-02-23 08:54

Köszönöm a kielégítő, gyors választ, ma el is készítem :). Majd beszámolok a végeredményről, .....talán :), szia

Furita
Furita / Furita Sat, 2011-11-19 21:53

ha könyvbe öntenéd a receptjeidet... megvenném, de csakis keménykötésű lehet :D

margo46
margo46 Sat, 2011-10-08 13:31

Kedves Nemnagykunszt! Ha ilyen felvezetést kapnék minden nem szeretett étel mellé, hát én mondom Neked,
bármit megennék. A recept se kutya meg kell vallanom de ahogy eladtad, az az igazi művészet. Köszönöm, jó kedvre derítettél, pedig eddig sem voltam depressziós! Nagyon kérlek, folytasd, szeretnék még sok ilyent olvasni.
További sikereket, magamnak pedig jó szórakozást kívánok! Üdvözlettel, örök olvasód, Margó!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-11-08 14:25

Kedves Margó!

Elnézést, hogy csak most, de volt egy kis szünet. Visszatértem, ahogy a californiai kormáynzó mondta vala...:)
Köszönöm szépen, és örülök, hogy tetszik. Ígérem, jövök még receptekkel. Sőt! Most, hogy már korán sötétedik egyre többel.
Üdv

Batida
Batida / Batida Sat, 2011-06-25 20:09

Hááát, ismét hoztad az írói vénádat. :-)) Nagyon szeretem a sztorikat, ahogy körbeudvarolod a recepteket, egyszer majd keress egy nívósabb kiadót, és hintsd el kis hazánkban ezeket a szösszenetnél kissé hosszabban egybegyúrt gyöngyszemeket, én biztosan meg fogom venni! ;-D
Nigellát imádom, az említett receptjét is láttam pár éve a Spektrumon, de nem bírtam elég gyorsan jegyzetelni. Nos, most neked köszönhetően biztosan megcsinálom, nagyon érdekel milyen lesz az íze... További szédületes ihletrohamokat kívánok!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-06-26 04:42

Köszönöm, rajta vagyok az ügyön ;), Nigella istennő! Ez tény! A múltkor megmutatta a csokis fiókját. Eszméletlen. Egy kb 1m*1m-es fiók tele különböző csokikkal. :D

Arianne113
Csillus / Arianne113 Sat, 2011-06-25 12:53

Hát ez eszméletlen .:D Maga a stílus is ahogyan leírod apám .. :D Nem vagy egy senki az biztos :D
A kaja... nekem igazán bizarr, de nembiztos hogy nem fogok egy marha nagy lábost és nem csinálom meg!
Még emésztenem kell egy kicsit, aztán majd meglátjuk:D

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-06-26 04:39

Hát, ha ez segít ahhoz, hogy kipróbáld, akkor annyit róla, hogy isteni finom lett. A kóla rákaramellizálódott...szóval tuti.sztem

nemethjuli
nemethjuli Sat, 2011-06-25 11:56

 Gratulálok! A sztori óriási...a kaja kitűnő! Ki kell próbáljam!

torkika
Torkika / torkika Sat, 2011-06-25 11:49

A stori hatalmas! Gratula! Nem biztos hogy megcsinálom, mert nekem kicsit bizarr, ill "perverz" de ki tudja...

Üdv!

338
füstölt sertéscsülök 1.5 dkg
kóla 25 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
leveskocka 1 db
babérlevél 4 db
szegfűszeg 8 db
szegfűbors 1 kávéskanál
borókabogyó 8 db
mustár 2 ek
ketchup 2 ek
méz 1 ek
barna cukor 2 ek
alaplé 2 dl