Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókusztej házilag

Kókusztej házilag
Kókusztej házilag
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több kókusztejet igénylő receptnél is olvastam, hogy többen írták hozzászólásokban, hogy hol lehet beszerezni, ezért gondoltam, megosztom, hogyan szoktam elkészíteni, ha nem sikerül sehol beszerezni.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Szerintem nem olcsóbb házilag előálltani sem, mintha "készen" beszerezzük, és elég nehéz kinyomkondi a szűrőn, szóval ezért csak  legvégső esetekben ajánlom:). Nekem kb. 2,5 dl-t sikerült végül kinyomkodni ebből a mennyiségből, de szerintem aki ügyes, többet is ki tud sajtolni. Pudingokhoz, tejberizsekhez kevés tejjel hígítva (kipótolva) kiváló!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban (nem kell forralni, ha már elkezd gőzölögni, pont jó).
  2. Hozzáadjuk a kókuszt, és félretesszük, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
  3. Mikor kihűlt, sűrű szűrőn leszűrjük, és megpróbálunk minél több levet kinyomkodni a kókuszból.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 480
elküldve: 5
receptkönyvben: 311
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kókusztej, házi kókusztej

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2013-05-29 16:50

Egyébként csak mert jó kedvem van, megosztok egy thai receptet, jó lenyűgözni a családot, vagy ha nincs kedved a vasárnap délutáni orálhoz.

kell hozzá
1 csésze rizs (jasmin, vagy hosszú szemű),
2.5 csésze kókusztej,
1 csésze víz,
citromfű
2 evőkanál kókuszreszelék,
2 szelet ananász,
csomó cukor (csípőmérettől függ haha),
só.
i
Kókusztejjel felteszed a megmosott rizset, beleteszed a vizet, citromfüvet, kókuszreszeléket, cukrot, csipet sót.Elkezded forralni, majd leveszed legkisebb lángra, lefeded. Főzöd 15 percet, leveszed a tűzről, citromfűvet kiveszed, ananászt feldarabolva beleteszed. Rizset előtte megnézed nem -e kemény. Lehet enni így, magában, vagy valami magot rászórni, kesudió, pisztácia, stb.
Cukor sok kell bele, én amikor kóstoltam, elképesztően édes volt.
Taps.

vikki
vikki / vikki Wed, 2013-05-29 20:08

Kedves pal.tengericki,

a többiek nevében is köszönöm a mai napi sok építő jellegű hozzászólást, így már mindenki el tudja dönteni, melyik recepttel készíti a házi változatot, vagy hogy egyáltalán elkészítse-e. Bár én ezt még mindig csak végszükség esetére ajánlom, ha sehol nem sikerült beszerezni igazit.

kkriszta
illalla / kkriszta Wed, 2013-05-29 14:02

Szerintem ahelyett, hogy ilyen stílusban okoskodtok (már aki), el kéne fogadni, hogy valaki másképp is gondolkodhat egy dologról, mint ti. Arról nem beszélve, hogy ő is megmondta:

"Igen, tudom hogy valójában semmi köze se a tejhez se a tejszínhez én is sokat olvastam róla korábban, de nekem ez a recept vált be, így hasonlított legjobban a boltban kaphatóra, amit csak süteményekhez használok. Azokhoz így ebben a formában tökéletes. Meginni én ezt nem szoktam, szóval ha inni készíted, valóban ne ezt készítsd ezután sem."

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2013-05-29 16:29

Kedves kkriszta!

Igazad van, de csak részben. Sajnos tipikus női tulajdonság, hogy előbb cselekszik (esetünkben gépel a ráérő),és csak utána gondolkodik. Kitaláltak már csomó keresőt, nem igaz, hogy nem bírja használni, kicsit utánajárni, nem pedig szórja az elképesztő ostobaságokat a nagy proli fejéből.
Amit ide kotyvasztanak a nosalty-n, semmit nem kell szentírásnak venni, - sőt, kerülni kellene - hát még a kommenteket.
Jó dolog a kókusz, csak ne írjunk baromságokat róla, főleg, ha jószándék vezérel a pokolba vezető úton.

terranova56
terranova56 Sun, 2015-11-29 12:08

"amit ide kotyvasztanak a nosalty-n, semmit se kell szentírásnak venni,-sőt, kerülni kellene-hát még a kommenteket."
Hát kerüld el!
Nekem tetszik a recept, ismerem a kókuszt, és ha nekem a kókuszos tej, tejszín a kedvencem közöd hozzá?

pal.tengericki
pal.tengericki Fri, 2013-05-31 09:12

Szerintem neked fogalmad sincs arról, hogy mi az a trollkodás. Csak próbálsz valami okosat beleugatni, mert a környezeted biztosan nem tart túl okosnak, igaz? Hátha melléd áll valaki és megsimogatja a fejed? Szánalmas...

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Fri, 2013-05-31 10:02

Kedves Felhasználok!
Megkérünk titeket, hogy kerüljétek a sértő, személyeskedő megjegyzések használatát!
Üdvözlettel:
r.kata
NoSalty

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2013-05-29 13:36

De nagyon gágog mindenki, nehogy valamelyik okos kimaradjon az ész osztásából. Ennyi sületlenséget rég hallottam, na már.
A kókuszvíz/ coconut water az a folyadék, ami a fiatal, zöld kókuszdióban lötyög. Nincs még "megdermedve", kialakulva az a kemény fehér kókuszhús, ami az idősebb, szintén zöld kókuszdióban van. Egy krémes állagú fehér színű trutymó van a helyén.
Kókuszvíz vásárolható bárhol, de amire 100%-os coconut water van ráírva, az sem lesz olyan, mint a friss. Hehe.
A kókusztej az idősebb kókuszdió fehér húsából lesz, amikor frissen lereszelik azt és kipréselik belőle a nedvet. Nem adnak hozzá se tejet, se tejszínt, se vizet. Prolik.

Gondolom a kókuszzsírt úgy képzeled el, hogy margarinnal elkezded főzni a kókuszreszeléket mi? hahaheheháhá:D

Timancs
Timancs Sat, 2011-11-12 09:19

Sziasztok!
Pont tegnap láttam, hogy már a DM-ben is lehet venni kókusztejet.
Konzervhez hasonló dobozban árulják és az ára sem vészes.

beba200
Hoprik ferencné / beba200 Fri, 2011-11-11 20:18

Szia Vikki! Szoktam én is csinálni kókusztejet, 10 dkg kókuszreszelék, 0,5 l víz, 12óra áztatás, ha nagyon sűrű további víz, majd jól összeturmixolni, leszűrni és meg inni, vagy főzéshez felhasználni. Kakaónak is fincsi, csak jó minőségű legyen a kakaó. A vissza maradt kókuszt fel lehet használni, bárminek.

Csacska macska
Csacska macska Fri, 2011-11-11 15:20

Az otthon készített kókusztejnek nem tartozéka a tej és a tejszín. Még véletlenül sem. Te egy kókusz ízű tejitalt csináltál, ami biztos finom. A kókusztejhez CSAK víz kell, nem véletlenül. A kókuszban van néhány anyag, ami a tejfehérjével nem jól reagál. Arról nem beszélve, hogy a kókusztej vagy a hígabb kókuszvíz egy nagyon hasznos anyag a szervezetnek, ha jól tudom, rendkívűl erősen lúgosít, pont AzEszternél láttam hasonlót. A tejjel és tejszínnel ezt teljesen tönkreteszed. Nem beszélve arról, hogy vízzel ugye még olcsóbb...De ha nincs igazam, majd Eszter kijavít. :-)
Egyébként így kell csinálni otthoni körülmények között igazi kókusztejet. Javaslom Neked is:
http://www.youtube.com/watch?v=fpxPoizVT9c
Üdv: Macska

Pirka
Kama Suflé / Pirka Thu, 2012-06-28 20:30

Kedves Csacska macska!
Én is egyetértek Veled abban, hogy a tejjel, tejszínnel készült kókuszos lé, az üdítőnek jó maximum. Az egészséges fajta csak vízzel készül, én itt olvastam a receptet: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kokusztej-hazilag.html

El is készítettem a kókusztejet, amit nyírfacukorral édesítettem. Nem is bírtam ki, és még frissen, jéggel ittam belőle egy pohárral, isteni finom. Viszont másnapra a hűtőben a zsírtartalom felült a tetejére és megszilárdult. Összetörtem kanállal, de már nem tudom összevegyíteni a többi folyadékkal. Van erre valami trükk?

vikki
vikki / vikki Fri, 2011-11-11 18:43

Igen, tudom hogy valójában semmi köze se a tejhez se a tejszínhez én is sokat olvastam róla korábban, de nekem ez a recept vált be, így hasonlított legjobban a boltban kaphatóra, amit csak süteményekhez használok. Azokhoz így ebben a formában tökéletes. Meginni én ezt nem szoktam, szóval ha inni készíted, valóban ne ezt készítsd ezután sem.

mallmax
Manda / mallmax Fri, 2011-11-11 17:49

Szia!Amiről te írsz,az a kókuszvíz,nem?Itt meg kókusztej van.Végülis kókusz is meg tej is van benne.Ami lúgosít az a "kókuszvíz".Mindenesetre a linket nagyon köszi,pont lúgosító ételeket,italokat keresek a refluxomra ;)
Üdv.:Manda

Csacska macska
Csacska macska Fri, 2011-11-11 23:59

Szia Manda!
Képzavar, képzavar...A kókuszvíz és a kókusztej között CSAK az elkészítésben és kókuszzsírtartalomban van a különbség, a tejhez semmi köze. Szerencsére. Az egyiket csak hosszan áztatják, a másikat pépesítik és facsarják. De mindkettő ugyanúgy vízzel készül és mindkettő lúgosít. Nem csak iváshoz, főzéshez is. Sosem használnék pl egy curry recepthez tejből és tejszínből készült "kókusztejet". :-)
Üdv: Macska

modosa
modosa / modosa Fri, 2012-03-30 20:50

Szia Macska!
Ezúttal te tudod rosszul: a kókusztejnek és a kókuszvíznek semmi köze egymáshoz!
A kókuszvíz a még zöld, éretlen kókuszdióban lévő víz, és egyáltalán nem tartalmaz kókuszhúst. Nagyon finom és egészséges innivaló, kiválóan hidratál és tele van ásványi anyagokkal. Néha nálunk is kapni bioboltokban, sajnos elég drága http://www.biofamilia.hu/cocomas-100-os-kokuszviz-250-ml.html?kod=1315&m...
A kókusztejnek (amellett, hogy isteni) az az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy laktóz és tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják, ezért - bár lehet, hogy ez a tejes-tejszínes recept is kellemes - pont a lényegnek adunk egy pofont.
üdv,
Anikó

cafika
Cafika / cafika Fri, 2011-11-11 14:50

szia Vikki,
a kinyomkodott kokuszreszeléknek mi lesz a sorsa? fel lehet még hasznàlni valamire?
végszùkség esetére mentem :-)
ùdv. évi

vikki
vikki / vikki Fri, 2011-11-11 18:47

Szia Évi!

Én fel szoktam használni mikor süteményt készítek és ezt a kókuszos tejet használom a krém alapjául. Ilyenkor szoktam belerakni a kész krémbe a visszamaradt kókuszból, hogy nyomokban tartalmazza azt is:)

1092
habtejszín 2 dl
tej 2 dl
kókuszreszelék 6 dkg