Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi szójatej

Házi szójatej
Házi szójatej
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még Angliában teljesen rákattantam a szójatejekre, s nagyjából mindent azzal készítettem a reggeli müzlitől a palacsintán keresztül. Aztán hazajöttem, és vissza kellett fanyalódnóm a sovány tejekre, mert a 400-600 forintos szójatejeket nem engedhettem meg magamnak abban a mennyiségben, amit megszoktam. (Bár készítettem zabtejet és rizstejet is nemegyszer, nálam valamiért a szója maradt ízben a favorit.)

Aztán egy nap egy teljesen átlagos kis közértben váratlanul natúr szárított szójababra leltem potom 250 forintért, azonnal lecsaptam rá, és dörzsölgettem a tenyeremet, hogy végre otthon is készíthetek szójatejet a bolti ár töredékéért. 

Az első próbálkozást abszolút siker koronázta, s maga a procedúra sem túl bonyolult. Talán egy kicsit erőteljesebb a szója íze, mint a bolti verziókban, de nálam még teljesen elfogadható mértéket ütötte meg, a párom is hasonló véleményen volt róla, ezenfelül ízvilága végtelenekig varriálható.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Idénygyümölcsökkel, jégkockával habosra turmixolva... hmmm.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a szójababot.
  2. Szűrjük le, mossuk át a szójababot, majd a víz felével turmix- vagy aprítógépben pürésítsük.
  3. Egy vastag aljú lábosba öntsük ki, majd adjuk hozzá a maradék a vizet, egy csipet sót, s forraljuk fel.
  4. A keletkező habot fölözzük le.
  5. Forrás után még nagyjából 20 percig hagyjuk takarék lángon, ne feledkezzünk meg időnként megkavargatni.
  6. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit szűrés előtt (gondoljunk a kezünkre).
  7. Egy tál fölé helyezzünk szűrőruhát (steril ruhapelenkától a gézlapon keresztül kb. bármi megteszi), borítsuk rá a főzetet, majd gondosan préseljük ki belőle a friss szójatejünket!
  8. A megmaradt szójabab pürét (okara) tegyük félre, a szójatejet pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, natúr formájában pedig főzésre kiváló. (A képen kakaós, vaníliás és epres-banános ízesítésú látható).
  9. Hűtőben 3 napig eláll.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 038
elküldve: 4
receptkönyvben: 137
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

K

Mióta szakács: 2011.05.15.
10 recept

receptjellemzők

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gabonatej, házi tej szójából, szójatej házilag

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Starflower
Starflower Thu, 2018-03-01 10:33

Én ugyanezt a tejet növényitejkészítő automatával készítem 20-25 perces programmal és tényleg a szójatej kenterbe veri ízre a a barna tejet és az összes többi növényi tejet. A bio szójababot a Csörsz utcai biopiacon szoktam venni, egész jó árban kapható annál a fedett, magvas és gabonás standnál, ami nagyon közel van a MOM Kult. Központ főbejáratához, talán a 2. stand onnan számolva. Bioorganik a márkája is. A megmaradt pürével én is most ismerkedem, előzőleg kidobtam, de nincs szívem ennyi szóját kidobni, így a mostanit szerintem én is tócsninak fogom felhasználni édesburgonyával. :)

lacylla
lacylla Thu, 2015-07-02 12:00

Sziasztok!
Van-e valakinek tapasztalata a néhány nap alatt hűtőben is megaludt tejjel?
Nekem úgy tűnik, ízben a megtévesztésig közelít a tehéntejhez - bár azt már régóta nem ízlelgettem - ez viszont egyszerűen príma!

B_Bernadett
B_Bernadett Sat, 2013-07-20 14:13

Sziasztok!

Szója tejet szeretnék készíteni. Tejallergiám van, és én is kipróbáltam már több fajta tejet, de valahogy nekem is a szója maradt a favorit. A problémám csak az, hogy nem tudom merre induljak el. Van esetleg ötletetek, hogy hol kapható szójabab? Ti hol vettetek?

Köszönöm a segítséget
Betti

KWilde
K / KWilde Tue, 2013-03-26 08:06

Szia, én kroketthez, vagy tócsnihoz is szoktam hozzáadni:
http://www.nosalty.hu/recept/okrett

Illetve hústöltelékekhez is szokták adagolni fele-fele arányig.
Esetleg, ha túl keménynek találod a visszamaradt pürét, lehet még rajta főzni, h kicsit puhább állaga legyen.

226
szójabab 100 g
víz 7.5 dl
1 csipet