Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszos krémes Bjkatától

Kókuszos krémes Bjkatától
Kókuszos krémes Bjkatától
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Harminc évvel ezelőtt a könyvtárban egy régi csehszlovák szakácskönyvben találtam rá a Hamis krémes receptjére. Ebben nem volt kókusz, viszont évekig sütöttem a családnak,  a vendégeinknek és a tanítványaimnak az eredeti recept alapján készülő süteményt. Mivel ez csak három lapos volt, mindig túl gyorsan elfogyott. Azután ezt úgy orvosoltam, hogy átalakítottam ötlapos süteménnyé a receptet. A kókusz pedig idővel azért került a családi receptbe, mert nagyon szeretjük a Raffaello desszertet.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Ha valaki nem szereti a kókuszt, anélkül is nagyon finom. De akkor hagyjuk ki a citromhéjat is a krémből. Én legtöbbször úgy készítem, hogy a sütemény feléig sima vaníliás krémet kenek, a másik felére pedig kókuszosat. Így kétféle sütemény készül egyszerre.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az átszitált lisztet a porcukorral, vajjal, tojással és a tejben áztatott szalalkálival összegyúrjuk. (Ne rakjunk hozzá több tejet, mert a végére szépen összeáll a tészta.)
  2. A kidolgozott tésztát 5 egyforma részre osztjuk.
  3. Az egyes részeket kilisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, és vajjal kikent tepsi hátlapján külön-külön megsütjük. Egy -egy lap kb. 8-9 perc alatt sül meg 180 fokos sütőben. Amíg sül az egyik lap, ki tudjuk nyújtani a következőt.
  4. A krémhez felforralunk 1 liter tejet a 28 dkg kristálycukorral.
  5. Közben a maradék 2,5 dl tejben csomómentesre keverjük a pudingporokat, a lisztet és a 3 tojássárgáját. Folytonos keverés közben a már majdnem forrásban lévő tejbe öntjük. Sűrű krémmé főzzük, és kihűtjük. Gyakran keverjük meg, amíg hűl. 
  6. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a citromhéjjal. A teljesen kihűtött krémhez keverjük, hozzáadjuk az 5 dkg kókuszreszeléket is.
  7. A lapokat megtöltjük a krémmel, egy vékony réteget a tetejére is kenünk. Megszórjuk kókuszreszelékkel.
  8. Néhány óra múlva szeleteljük, amikor már teljesen megpuhult.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x35 cm
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 45 803
elküldve: 110
receptkönyvben: 935
elkészítve: 17/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Raffaello szelet, krémes sütemény kókusszal, kókuszkrémes sütemény

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jxuydit
Jxuydit Sat, 2015-03-14 12:16

Nagyon jó recept olcsó,kiadós.Ma keszitettem el,mindenkinek ízlett.

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2015-03-14 18:23

Kedves Judit!
Nagyon örülök, hogy nem okozott csalódást a recept! :)
Üdv.:
Kata

Skorpio73
Skorpio73 Tue, 2013-04-02 12:22

Kedves Kata!
Megsütöttem, és mindenkinek nagyon ízlett. Először picit furcsálltam, hogy a krémbe citromhéjat is kell tenni a kókusz mellé, de meglepően harmonizáltak egymással.
Köszönöm szépen a receptet, és biztos vagyok benne, hogy többször elő fogom keresni. :)

Ági

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2013-04-02 13:34

Kedves Ági!
Örülök, hogy mindenkinek ízlett a süti! Köszönöm a visszajelzést!
További szép napot! :)
Kata

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-03-22 08:45

Kedves Kata!
Csak ajánlani tudom a receptedet mindenkinek, nekem is van hasonló receptem és gyakran sütöm. Kókusszal még nem próbáltam, de most az is jöhet. Piroska

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2013-03-22 14:59

Kedves Piroska!
Köszönöm a megerősítést! :)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!
Kata

Kadryen
Kadryen Fri, 2013-03-22 03:50

Én általánosan kérnék segítséget a sütihez.
A legtöbb krémbe tesznek ill. kell a tojás, viszont én a tojást ilyen formákban nem bírom megenni, mert alapból is elundorít. Nem lehet az ilyen krémeknél a tojást valami mással pótolni?

k.margaréta
k.margaréta Fri, 2013-03-22 17:16

Szia Kadryen!
Bocsánat, hogy beleszólók, de itt fel kell főzni a tojássárgáját a többi anyaggal, tehát nem nyers. Akkor is undorodsz tőle?

Kadryen
Kadryen Fri, 2013-03-29 14:47

Szia k.margaréta!
Tudom, hogy nem nyers, de valahogy nem esik jól, és nem is bírom megenni, ha tudom, hogy van benne tojás. Ez egy ilyen hülye "fóbia" nekem a tojástól gyerekkorom óta, és nem sikerül kinőnöm :) Ha pl. kicsit rosszabb a gyomrom és tojással kell dolgoznom is elfog az undor, sőt, ha néha már csak rágondolok is jön a bleah :))) De amíg csak a kezemhez ér hozzá, addig még egész jó barátságban vagyunk :))

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2013-03-22 14:56

Kedves Kadryen!
Nyugodtan ki lehet hagyni a tojást a krémből, volt már rá eset, hogy én is kihagytam. Úgy kevésbé "madártej" ízű, ezért én jobban szeretem tojással, de általában a pudingos krémekből kihagyható a tojássárgája.
Remélem, hogy egy kicsit segíthettem a véleményemmel. (Nem vagyok cukrász, csak egy tanító néni!:))
Üdv: Kata

kati1963
kati1963 Thu, 2013-03-21 21:27

A recept elnyerte a tetszesemet csak sajos erre felenk nem tudok beszerezni szalakalet.Mivel tudnam helyetesiteni?

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-03-21 21:49

Talán szódabikarbónával vagy sütőporral. De még nem próbáltam.
Üdv: Kata

pJulianna
pJulianna Thu, 2013-03-21 21:22

Szia!
Szalalkáli helyett nem lehet más beletenni??
Fincsinek tűnik, de nem szeretem a szalalkális sütiket.

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-03-21 21:38

Kedves Julianna!
A sütéskor érezhető kellemetlen illatot feledteti a végeredmény! Javaslom, hogy egyszer próbáld ki az eredeti receptet, és csak akkor cseréld a szalalkálit sütőporra, ha nem ízlett a süti. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla. :) Egyébként én még sütőporral nem próbáltam ezt a sütit. A szalalkális krémesekre jellemző, hogy a krémtől nagyon finomra megpuhulnak a tésztalapok.
További szép estét!
Kata

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-01-20 14:31

Kedves Ica!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy Nálatok is sikere volt a sütinek! :)
További szép hétvégét kívánok!
Kata

Nagyer
Nagyer Thu, 2012-12-13 16:15

Nagyon finom! Nem volt könnyű kinyújtani a lapokat, de megérte a fáradságot. Különleges finomság!
Köszönöm a receptet!

816
finomliszt 53 dkg
porcukor 10 dkg
vaj 10 dkg
tojás 2 db
szalalkáli 15 g
tej 1 dl
vaj 2 ek
kókuszreszelék 2 dkg
tej 1.25 l
cukor 28 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojássárgája 3 db
vaníliás pudingpor 3 tasak
finomliszt 4 dkg
vaj 33 dkg
porcukor 20 dkg
rum 2 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
kókuszreszelék 5 dkg