Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus melegszendvics (húsos és sonkás)

Klasszikus melegszendvics (húsos és sonkás)
Klasszikus melegszendvics (húsos és sonkás)
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom imádott melegszendvicsei. Hideg téli estéken, vagy hűvös, esős időben mindig ezt kértük vacsorára.
Gyors, laktató, a mai felgyorsult világban a fúziós konyhák idejében talán méltánytalanul feledésbe merült szendvicsvariáció.
Abszolút retro.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Forró, citromos teát adhatunk mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kifliket vágjuk félbe, majd a félkifliket mégegyszer félbe.
  2. A sajtokat reszeljük le, keverjük össze.
  3. A löncshúst villával törjük össze, majd keverjük hozzá a tejfölt, a dijoni mustárt, a reszelt sajt felét, és kissé borsozzuk.
  4. Kenjük meg velük a kiflik felét, majd szórjuk meg reszelt sajttal mindegyik tetejét.
  5. Készítsük el a sonkás melegszendvicseket is. A sonkaszeleteket vágjuk félbe, majd helyezzük a maradék kiflikre, melyeket előtte vajazzunk meg. Tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük az összes kiflit sütőlemezre, és a sütőben süssük addig, amíg a sajt a tetején megpirul.
  6. A sonkás szendvicsek tetejére a sütést követően tegyünk uborkaszeleteket, cseppnyi mustárt, chiliszószt, vagy akár piros aranyat, ketchupot.
  7. Tálaljuk azonnal.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 67 843
elküldve: 4
receptkönyvben: 759
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

retro melegszendvics

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Mon, 2015-02-02 11:54

Nagyon jó kis recept! Néha jó lenne, ha kihűlne és maradna, de ez nem szokott bekövetkezni....

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-02-17 21:57

Na kíváncsi vagyok. Majd számolj be légyszí, milyen volt a fogadtatás...:)
Ja igen: időközben próbáltunk egy olyan verziót is, ami nagyon apróra kockázott főtt tojást is tartalmaz. A húsos ettől kicsit gazdagabb, és még ízesebb lesz. Szerintem érdemes kipróbálni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-09 02:15

Igazán retro akkor lenne szerintem, ha kifli helyett zsúrkenyérrel lenne elkészítve. (nagyobb hiperekben még lehet kapni szeletelve) És mi a helyzet a melegszendvicsek királyával, a gombakrémessel!!! :)) Nekünk az a kedvencünk. Ha érdekel, meg tudom adni a receptjét. Egyébként a sonkás finomabb csemegeuborkával, ha a sütés befejezése előtt 1-2 perccel rárakod az ubiszeleteket!

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2010-11-09 11:18

nálunk kifli volt, miután a zsúrkenyeret nem szerettem...:P (az édeskés íze miatt)
az ubit pedig azért a végén tesszük rá, mert akkor ropogós marad. Ha sütöd, akkor bepuhul, elveszti a rességét...
Muti a gombakrémedet! :)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-09 15:24

Na szia! Ízlések és ételek :))
A gombakrém, amit az összes presszóban szívesen fogyasztottunk. És most már otthon is:
A recept saját tapasztalat alapján lett összeállítva 4 fő részére.
80 dkg csiperke (ha lehet, apró szemű)
1 fej vöröshagyma
10 dkg jó minőségű vaj/teavaj
8 dkg finomliszt (én úgy tapasztaltam, hogy 10dkg gombánként 1 dkg liszt kell hozzá)
annyi 2,8-as tej, hogy sűrű besamelt kapjunk
só, bors, szerecsendió,
1 csokor apróra vágott petrezselyem

A gombát megmosom, jól leszárítom, amennyire lehet, apróra vágom. A hagymát nagyon finomra megvágom (lehet robotban is). A vajat egy lábasban megolvasztom egy pici olajjal, hogy ne barnuljon meg. Megfonnyasztom a hagymát, majd jöhet rá a gomba. Só+bors, párszor megkeverem, majd fedő alatt megpárolom. Amikor a gomba saját leve elpárolódott, hozzáadom a petrezselymet, megszórom a liszttel, így párolom tovább, majd felöntöm a tejjel, habverővel csomómentesre keverem úgy, hogy a vajas liszt feloldódjon a tejben. Csak fokozatosan adom hozzá a tejet, mert nem jó ha túl híg. Amikor megkaptam a kellő állagot (sűrű, de kenhető) készre főzöm, hogy ne legyen liszt íze. (kb 20 perc gyakori keverés mellett.)
A legvégén hozzáadok tetszés szerint frissen reszelt szerecsendiót, egyet rottyan és kész. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverek egy tojás sárgáját, hogy ne folyjon le a kenyérről.
Toast, zsúr, Erzsébet, v. bármilyen kenyérre kenem a gombakrémet, megszórom trappista, v. eidami sajttal és készre sütöm.
Egy bárzongorista és vászonbúrás asztali lámpa kíséretében igazán fenséges vacsora!! Jó étvágyat

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2010-11-09 18:56

:))))
Jól hangzik, egyszer kipróbálom "felnőtt" buliban.
A kölykök nálunk nem nagyon harapják a gombát...
Amúgy gombapépes verzióval is működhet a dolog, ha vki nem szereti ennyire "tejesen".
A különbség annyi, hogy a tej helyett húslét öntesz hozzá, és egy kevés zsemlemorzsával kerüljük el, hogy follyon. Egy próbát megér sztem...

kh
Jahin / kh Mon, 2010-09-06 19:13

Ettől már csak akkor lenne retróbb,ha NDK-s parti grillben készülne....Nekünk még megvan a nyolcvanas évekből....:-) Abban sütjük...Nagyon jó gondolat volt volt feltenni ezeket a régi emlék-ízeket!Üdv.:Hajni

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2010-09-06 19:15

vazze, és jóóó!!
Tényleg, nekünk a balatonon van még egy ilyen készülék.
Megjegyzem az már Szarvason készült, de vágom az NDK-st is...:o)

511
kifli 5 db
löncshús 40 dkg
sonka 5 dkg
trappista sajt 10 dkg
juhsajt 5 dkg
csemegeuborka 3 közepes db
dijoni mustár 2 teáskanál
tejföl 1.5 ek
vaj 3 dkg
chiliszósz 20 csepp
fekete bors 0 ízlés szerint