r
Nosalty Logó

Klasszikus diós marlenka

Lakos Benedek
Marlenka
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

1436
Kalória
26.8g
Fehérje
174.4g
Szénhidrát
73g
Zsír
72.5g
Víz
340.2g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
98.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1436 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 12922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 393 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.8 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1269.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    174.4 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    72.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    489 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 1436 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241 g

Zsír

  • Összesen
    657.3 g
  • Telített zsírsav
    307 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    168 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    146 g
  • Koleszterin
    3062 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11426.5 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    551 mg
  • Kálcium
    3489 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    869 mg
  • Foszfor
    4833 mg
  • Nátrium
    1609 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1569.3 g
  • Cukor
    888 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    652.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4400 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    428 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    816 micro
  • Kolin:
    2428 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4321 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2243 micro
Összesen 12922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 393 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat, cukrot és mézet összeolvasztjuk egy lábosban. Ha már teljesen homogén, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Vigyázzunk, mert ekkor hirtelen felhabzik majd, megnő a térfogata és ki akar szökni az edényből (használjunk nagyobb lábost). Ennek elkerülése végett tartsuk alatta a lángot közepes-alacsony fokozaton és kevergessük folyamatosan. Így főzzük nagyjából 5-7 percig, míg be nem sűrűsödik és mélyebb barnás színt nem kap.
  2. A mézes keveréket vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, ami alatt néha keverjük meg, különben beköt. Nem kell teljesen kihűteni, mert akkor megszilárdul, elég ha csak nem tűzforró (hogy ne égesse meg a kezünk és ne csapja ki a tojást).
  3. A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat és a mézes masszát. Kézzel addig dolgozzuk, míg darabos állagot nem kapunk. Ekkor fokozatosan hozzáadunk annyi langyos tejet, amitől gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk. A gombócot nagyjából 3 percig dagasztjuk, míg teljesen egységes nem lesz színben és állagban.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztagombócot mérleg segítségével 6 egyenlő részre osztjuk. A kis gombócokat két sütőpapír között egészen vékonyra nyújtjuk, nagyjából téglalap alakúra és nagyjából ugyanakkorára az összeset.
  5. Minden lapot 5 perc alatt készre sütünk egy gáztepsi hátulján, sütőpapíron. Amikor kivesszük, még puhának tűnhet majd, de ne ijedjünk meg, nem nyers a tészta, hűlés közben tovább fog szilárdulni. Ha az összes lapunk kisült, elkészítjük a krémet.

A krémhez

  1. A sűrített tejet és a sárgájákat közepes lángon nagyjából 5 percig főzzük. Vigyázzunk, ne legyen túl magas a láng és folyamatosan kevergessük a krémet, különben kicsapódik a tojás. Hagyjuk hűlni nagyjából 5-10 percet, de még langyos állapotában keverjük hozzá a puha vajat és a mézet.
  2. Az így kapott sima krémet forgassuk össze a darált dióval, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Következzen az összeállítás: a legalsó lapot tegyük egy sütőpapírral kibélelt tálcára (ami befér a hűtőnkbe), majd kenjük meg egy adag krémmel. Nem kell túlságosan vastagon, mert a felesleg úgyis csak kifolyik majd. Folytassuk a rétegezést, míg el nem fogy az összes tészta. A sütemény tetejét is kenjük meg krémmel, majd szórjuk meg durvára vágott dióval.
  4. A marlenkát fóliával lefedve tegyük a hűtőbe, legalább egy éjszakára, de akár 24 vagy 48 órát is adhatunk neki, hadd puhuljon. Ha kész, kivesszük a hűtőből, a széleit levágjuk, majd 9 egyenlő kockára szeljük. Ezeket a kockákat tetszőlegesen tovább felezhetjük, így megkapjuk a jól ismert háromszögformát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Talán nem a leggyorsabb sütemény és nem is a legmaceramentesebb, az azonban egészen biztos, hogy a házi marlenkánál istenibb édesség nem létezik a világon. Az őszi-téli időszakban mindenképpen érdemes legalább egyszer megsütni, hogy ne csak a boltból vagy a sarki gyrosostól vásárolt verzió legyen ismerős.

Nosalty stories

További receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek