r
Nosalty Logó

Klappertert - az afrikai kókuszos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Klappertert - az afrikai kókuszos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 699 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4187 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 363 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    239 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 699 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    48 g

Zsír

  • Összesen
    259.3 g
  • Telített zsírsav
    182 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    964 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1902.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    939 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    441.9 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    377.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1462 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1437 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    303 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 4187 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 363 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból összemorzsoljuk a vajat a sütőporos, sós, cukrosliszttel, amíg morzsás nem lesz.
  2. Beleütjük a tojást, összegyúrjuk. Ha nem áll össze rugalmasra, vigyázva 1-2 ek vizet még tegyünk hozzá.
  3. Kibélelünk vele egy 24-es piteformát vagy sima kapcsosat, úgy, hogy 4-5 cm-es perem legyen körben tésztából.Így tesszük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
  4. Ehhez a vizet és a cukrot kb. 5 perc alatt, nagy lángonfelfőzzük szirupnak, de ne legyen túl sűrű,az utolsó pár percben hozzáadjuk a vanília magjait. Legyen jó forró, amikor ezután beleöntjük a kókuszreszeléket és hozzáadjuk a vajat.
  5. Addig kevergetjük, amíg teljeses elolvad a vaj, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha nem vaníliamagokkal dolgozunk, akkor az aromát vagy a vaníliás cukrot már langyosan tegyük bele.
  6. Hozzáadjuk a citromhéjat és -levet, majd belütjük a tojást és az 1 sárgáját, és teljesen simára keverjük.
  7. Kivesszük a hűtőből a tésztát, vékonyan megkenjük 2 ek sárgabaracklekvárralés beleöntjük a tölteléket. Azonnal sütőbe tesszük, és megsütjük.
  8. Ha kivettük a sütőből, várunk, amíg kézmelegre hűl, és ekkor szeleteljük, még melegen tálaljuk. Hagyományosan tejszínnel és kandírozott citromhéjdarabokkal, de a vaníliafagyi sem tesz vele rosszat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 491
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 34674
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 15.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít - sajnos

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nyílt egy új étterem Frankfurtban. Jó, tulajdonképpen majdnem minden héten nyílik egy, de ez most tényleg érdekes volt. A konyhája teljesen vegyes, a világ minden tájáról vannak étkek benne, kicsit olyan, mint a Goa otthon, az Andrássy úton. Elmentünk barátokkal kóstolni, és túl azon, hogy természetesen nagyon jó volt, egy új recepttel gazdagodtam megint. A desszertünk egy fura pite volt, valamilyen afrikai gyümölcsből készült töltelékkel, de amint a pincér kimondta a nevét, már el is felejtettem. Néztem rá furán, aztán csak annyit mondott: tulajdonképpen úgy készül, mint a klappertert, csak gyümölcs van benne. Aha... Legalább a klappertert megmaradt, hazáig egész úton ismételgettem magamban, nehogy elfelejtsem. Otthon még csak az ajtóban húztam le a cipőmet, de jóuram már a gép előtt ült, hogy megtalálja nekem a sütit. És még ő mondja, hogy függő vagyok. Bagoly... Megtaláltuk, az eredményt itt osztom meg veletek. A kalppertert egy egészen pontosan Dél-Afrikában honos pite. Szaftos, kókuszos, igen édes nyalánkságról van szó, szinte már ragacsos. Kókuszrajongóknak kötelező, másoknak fakultatív, de érdemes egyszer kipróbálni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!