Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kitri

Kitri
Kitri
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mungbabból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus életmódnak nélkülözhetetlen része. A rizs és a mungbab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda szempontjából.  A rizs és mungbab együtt teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet, és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja.
Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású.
A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos, és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani.
Nagyon sok kitri receptet találsz az Interneten. Többféle hozzávalóról (sárgaborsó, lencsefélék) és elkészítési eljárásról olvashatsz.  Az eredeti ájurvédikus kitri mungóbabbal és baszmati rizzsel készül - és nem tartalmaz zöldségeket. Fontos alapszabály még, hogy a hozzávalókat egybe főzzük meg - találsz olyan recepteket, ahol külön, külön megfőznek mindent, és utána csak összerakják, de az valójában nem tradicionális ájurvédikus kitri - az csak különböző fogások egy tányéron. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az arány általában 1:1, de ez változtatható a testtípus szerint,  pl. gyengébb emésztésű vata-knak kétszer annyi rizs ajánlott. A fűszerezésnél van, ahol az elején kezdik azzal, és együtt főzik az étellel, és van, ahol a végén, utólag teszik hozzá. 
Én dr. Vasant Lad elismert ájurvédikus orvos által preferált recepteket szoktam használni - ő elég hiteles forrás:), ő az elején teszi bele a fűszereket, és egybe főzi az egészet.
Ez mindegyik dósa számára fogyasztható kitri recept, de különösen vata-k számára megfelelő.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst és a mungóbabot mossuk meg. Ha van egy kis időnk, néhány órára főzés előtt beáztathatjuk a mungóbabot - ez segíti az emésztést. Ha nagyon nehezen emésztjük a babféléket, akkor előfőzhetjük egy kicsit a mungóbabot - de igazából erre nagyon keveseknek van szüksége.
  2. Egy edényben közepes lángon melegítsük fel a ghít, majd adjuk hozzá a mustármagot - hagyjuk kipattogni (le is vehetjük ilyenkor a tűzről, nehogy a többi fűszer megégjen, amikor majd belerakjuk). Majd adjuk hozzá a római köményt, a hinget és a gyömbért, szórjuk hozzá a kurkumát, és gyorsan tehetjük is rá a rizst és a mungóbabot, majd keverjük jól össze, hogy a rizs és a mung jól összekeveredjenek a fűszerekkel.
  3. Adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fedő nélkül 5 percig. Aztán vegyük takarékra, és a fedőt tegyük rá, éppen csak egy pici rést hagyva a gőznek. Főzzük, amíg meg nem puhul - kb. 25 perc.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 809
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Vitai Kati

Mióta szakács: 2016.02.19.
91 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel, kicharee

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

440
mungóbab 21 dkg
basmati rizs 1 bögre
ghee 3 ek
mustármag 1 teáskanál
gyömbér 3 cm
római kömény 1 teáskanál
aszatgyanta 2 csipet
kurkuma 0.5 teáskanál
0.5 teáskanál
víz 1.5 l