r
Nosalty Logó

Kitri

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Vitai Kati
Kitri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 440 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1760 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    444 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 440 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.8 g

Zsír

  • Összesen
    37.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3134.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    977 mg
  • Nátrium
    1263 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1565.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    300 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1778 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1760 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst és a mungóbabot mossuk meg. Ha van egy kis időnk, néhány órára főzés előtt beáztathatjuk a mungóbabot - ez segíti az emésztést. Ha nagyon nehezen emésztjük a babféléket, akkor előfőzhetjük egy kicsit a mungóbabot - de igazából erre nagyon keveseknek van szüksége.
  2. Egy edényben közepes lángon melegítsük fel a ghít, majd adjuk hozzá a mustármagot - hagyjuk kipattogni (le is vehetjük ilyenkor a tűzről, nehogy a többi fűszer megégjen, amikor majd belerakjuk). Majd adjuk hozzá a római köményt, a hinget és a gyömbért, szórjuk hozzá a kurkumát, és gyorsan tehetjük is rá a rizst és a mungóbabot, majd keverjük jól össze, hogy a rizs és a mung jól összekeveredjenek a fűszerekkel.
  3. Adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fedő nélkül 5 percig. Aztán vegyük takarékra, és a fedőt tegyük rá, éppen csak egy pici rést hagyva a gőznek. Főzzük, amíg meg nem puhul - kb. 25 perc.
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 8584
  • Feltöltés dátuma: 2016. május 09.

Ajánló

Az arány általában 1:1, de ez változtatható a testtípus szerint,  pl. gyengébb emésztésű vata-knak kétszer annyi rizs ajánlott. A fűszerezésnél van, ahol az elején kezdik azzal, és együtt főzik az étellel, és van, ahol a végén, utólag teszik hozzá.  Én dr. Vasant Lad elismert ájurvédikus orvos által preferált recepteket szoktam használni - ő elég hiteles forrás:), ő az elején teszi bele a fűszereket, és egybe főzi az egészet. Ez mindegyik dósa számára fogyasztható kitri recept, de különösen vata-k számára megfelelő.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Vitai Kati 92 recept

A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mungbabból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus életmódnak nélkülözhetetlen része. A rizs és a mungbab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda szempontjából.  A rizs és mungbab együtt teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet, és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos, és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz az Interneten. Többféle hozzávalóról (sárgaborsó, lencsefélék) és elkészítési eljárásról olvashatsz.  Az eredeti ájurvédikus kitri mungóbabbal és baszmati rizzsel készül - és nem tartalmaz zöldségeket. Fontos alapszabály még, hogy a hozzávalókat egybe főzzük meg - találsz olyan recepteket, ahol külön, külön megfőznek mindent, és utána csak összerakják, de az valójában nem tradicionális ájurvédikus kitri - az csak különböző fogások egy tányéron. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek