r
Nosalty Logó

Kenyér ahogy Anyós készíti

NS
Kenyér ahogy Anyós készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

401
Kalória
10.9g
Fehérje
77.9g
Szénhidrát
4.3g
Zsír
42g
Víz
-
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
1.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 401 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2003 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 283 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2524.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    2329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 401 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12620.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    585 mg
  • Nátrium
    11647 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    389.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    209.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2003 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1782.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    1645 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 283 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amihez hozzáadjuk a sót, és jól elkeverjük.
  2. Egy kis mélyedést csinálunk a liszt közepébe, erre mehet a cukor, majd jöhet rá az instant élesztő is.
  3. A kimért vizet ráöntjük az élesztőre. Én feles pohárral mérem ki, ebből 3-szor öntöm rá. Előfordul, hogy kell még egy fél pohárral, érzésből csináljuk.
  4. Az olajat a lisztre csorgatjuk, majd mehet hozzá a víz. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, de fontos, hogy ne galuska állagú legyen a tészta!
  5. Egy fakanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat, átgyúrni nem szükséges, csak az a lényeg, hogy ne maradjon lisztes a tészta. Kezdőknek mondom, ragadni fog a tészta, nem kel megijedni.
  6. Nedves konyharuha alatt, meleg helyen egy éjszakára kelesztjük a tésztát (de ha reggel összedobom a hozzávalókat kb. délután 4-kor szoktam bedobni a sütőbe).
  7. Ha letelt a türelmi idő, és szépen megkelt a tésztánk, felforrósítjuk a sütőt, a jénai tálat kikenjük olajjal, és 10 percig a forró sütőben melegítjük, hogy átmelegedjen az üveg. Ha van légkeverés funkció, akkor ezt használjuk.
  8. Ha már meleg a tál, akkor mehet bele a tészta. 180 fokon, 40 percig sütjük fedő alatt. A kenyér szépen meg fog dagadni.
  9. További 10 percig sütjük fedő nélkül, hogy aranybarnára süljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Anyósom pofon egyszerű, ám annál is inkább mennyei kenyér receptje. Megjegyzem, hogy a kenyér még a 3. napon is puha marad, már ha addigra be nem falja az egész család ;) A családban és a barátok közül is mindenki a csücskére csap le először!

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek