Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt túrós batyu 2.

Kelt túrós batyu 2.
Kelt túrós batyu 2.
50 perc / előkészület: 35 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elvileg tehetünk bele vajat vagy margarint zsír helyett, és ha nem zsírt használunk, akkor mindenhol lehet margarin vagy vaj helyette, pl. tepsi kikenéshez.
Ha nem akarjuk, hogy összekeljenek  a batyuk, akkor olvasztott zsírral (vagy margarinnal) kell bekenni az oldalait (főleg, ha buktát csinálunk, mert azok tuti összekelnek).
A fenti egy nagyon-nagy adag, én felezni-negyedelni szoktam, és akkor nem marad meg, és könnyebb is dolgozni vele.
Nem kell külön keleszteni a tésztát, elég megtöltve tepsiben hagyni kicsit dagadni. Van amikor úgy kelesztem, hogy a sütőt bemelegítem 50 fokra, és ott kelesztem egy darabig. Amikor tetszik a mérete, akkor feljebb kapcsolom, és megsütöm.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A tésztát lehet mással is tölteni pl: lekvárral, kakaóval, fahéjjal, nem kötelező a túrós töltelék és a batyu forma sem.
Kakaós csigához a legegyszerűbb instant kakaóporral beszórni a kinyújtott tésztát, felcsavarjuk, felvagdossuk, és mehet a sütőbe (fahéjas, diós stb. csiga ugyanez, csak kristálycukrot kell utána szórni a tésztára).
Lehet sós töltelékkel is tölteni, akkor célszerű a marék cukrot elhagyni a tésztából, és csak 1 kk-t használni az élesztő megfuttatásához. Sós töltelék lehet: sajtos, húsos, sonkás, spenótos, zöldséges vagy ezek keveréke.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben kb. 1 kk. cukorral megfuttatjuk.
  2. A lisztet, zsírt, tojást, élesztőt, cukrot összekeverjük, és mint a nokedlit úgy dagasztjuk, de keményebb legyen kicsit. (Ha nem elég puha, tegyünk még bele tejet, ha túl puha, akkor meg lisztet.)
  3. Ha sima a tészta, akkor kiöntjük, és sodorjuk, nyújtjuk, felkockázzuk.
  4. A túrót (a fél adaghoz 25 dkg túró volt) egy tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával (vagy ahogy szereti a család) kikeverjük, és hozzáadjuk a végén a fehérjét, amit habbá verünk (nem kell nagyon keményre!).
  5. A tésztákat megtöltjük túróval, és apró batyukat készítünk.
  6. Zsírozott tepsibe tesszük, és megtöltve hagyjuk kelni kicsit -kb. negyed vagy fél órát, attól függ, milyen nagy sütiket szeretnénk.
  7. Ha megkelt, akkor megsütjük kb. 15 perc alatt, de ha érezzük az illatát, akkor majdnem jó. Szép világos barnák legyenek :D
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 978
elküldve: 0
receptkönyvben: 321
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Konczsuzsi

Mióta szakács: 2009.04.11.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt túrós táska, zsírral készült kelt tészta mazsolás túróval

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZsuMuci
ZsuMuci / ZsuMuci Wed, 2017-02-08 14:14

Én is elkészítettem ma! :) Ami maradt tésztám abba házi szeder lekvárt tettem! :)
Isteni lett! Kár, hogy fotót nem tudok mellékelni!
Köszönöm a receptet!!

zskoncz
Konczsuzsi / zskoncz Tue, 2011-03-22 17:40

én is remélem! :DD

Baba02, ugye? nekem is azért ízik. anyum receptje- olyan jó bejáratott darab. :D:DD

Baba02
Baba02 Thu, 2011-03-17 12:33

Mennyei ez a süti:)Tegnap megsütöttem,s gyerekkoromat idézte fel az íze!!
Köszönet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-15 18:42

Köszönjük ezt a fantasztikus receptet!! Ma elkészítettem - a teljes adagot -.. hát a családom azonnal nekiesett, még a legkisebb is! Nagyon finom, és könnyen elkészíthető!!

zskoncz
Konczsuzsi / zskoncz Sat, 2010-04-10 12:40

anyukámé az elismerés. ő kisérletezte ki ezeket az arányokat. én meg közzé tettem.
:D
nagyon örülök hogy skerült és hogy ízlett is. :DD
további jo főzőcskézést. :))))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-22 10:51

Most állok neki a batyu sütéshez,remélem nekem is sikerem lesz vele:).Ha kész lesz megirom a véderedményt.

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Sat, 2010-04-10 11:45

Pár napja meg csináltam és isteni lett. Omlós a tésztája és gyönyörűen meg kelt, sütésnél szétnyílt. köszönöm ismét sikert arattam :)

873
finomliszt 80 dkg
disznózsír 13 dkg
tojás 2 db
friss élesztő 5 dkg
cukor 7 dkg
tej 2 dl
tehéntúró 25 dkg
cukor 2 ek
mazsola 1 marék
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db