Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt mákos kalács

Kelt mákos kalács
Kelt mákos kalács
85 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiadós leves után második fogásnak is megfelel.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Töltelék

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk.
  3. A tésztának valókat az élesztős tejjel és az olvasztott vajjal elkeverjük.
  4. Gépi dagasztókarral addig dagasztjuk, míg a tészta könnyedén elválik az edény falától, hólyagot vet.
  5. A tésztát letakarjuk, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Töltelék

  1. A mákot megdaráljuk.
  2. A tölteléknek valókat összekeverjük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kb. 20 percig főzzük, majd kihűtjük.

Összeállítás

  1. A megkelt tésztát 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűlt tölteléket rákenjük, 2-2 cm-t a széleken szabadon hagyunk. Feltekerjük, a végeit kissé betűrjük, és patkó alakúra hajtjuk.
  2. A tepsit kikenjük. A tészta tetejét kissé felvert tojással megkenjük.
  3. A patkót óvatosan behelyezzük a tepsibe. A kalácsot kb. 45 perc alatt 200 fokon, alul-felül sütési módon szép pirosra sütjük. (A sütőt nem kell előmelegíteni.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x36 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 8 245
elküldve: 2
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákkal töltött patkó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1014
rétesliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
friss élesztő 5 dkg
cukor 10 dkg
tej 2.5 dl
1 csipet
mák 35 dkg
tej 2.5 dl
cukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
margarin 2 dkg