Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt almás pite

Kelt almás pite
Kelt almás pite
115 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor még olyan almák is teremtek kertjeinkben, mint savanyú alma, rétes alma, borízű alma, stb., sokkal könnyebb volt sütemény töltelékeket készíteni. Én ezzel a pitével nosztalgiázom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, majd lereszeljük. Cukorral ízlés szerint ízesítjük, puhára pároljuk. A megmosott mazsolát, citrom reszelt héját, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat a párolt almához keverjük. 
  2. Amíg hűl az alma, addig elkészítjük a tésztát. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral. A zsírt a lisztben  elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk az egyik tojást, csipet sót és az élesztős tejet. Jól össze dolgozzuk, ½ órát pihentetjük.
  4.  A sütőt előmelegítjük. Megfelelő nagyságú tepsit zsírral kikenünk, majd liszttel megszórjuk. 
  5. A tésztát két felé osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket a tepsibe helyezzük. Tetejét baracklekvárral megkenjük, és az almatölteléket elosztjuk rajta, majd rákerül a másik tészta lap. 
  6.  A másik tojást a tetejére kenjük, több helyen villával megszurkáljuk, készre sütjük. Tűpróba szükséges.
  7. Ha kihűlt, szeleteljük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x24x6 cm
  • elkészítettem: 57 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 931
elküldve: 54
receptkönyvben: 589
elkészítve: 15/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, mazsolás almás pite, nosztalgia almás pite

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maja50
Maja50 Sun, 2014-04-06 07:09

Én ezt ma meg sütöm köszönöm a receptet ! További szép vasárnapot üdv Maya .

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2013-10-14 01:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.10.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Éva néni
Éva néni Sun, 2013-10-13 15:44

Kedves Marcsi!
Felteszem nem sértődsz meg, ha bevallom, én másfajta almáspitét favorizálok, de azért a recepteket szeretem olvasgatni, a nekem tetsző részt kicsípni belőle. A tiédben egy dolog ütötte meg a szememet: a lereszelt almát miért kell még meg is párolni?

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2013-10-14 16:59

Kedves Éva néni.
Sértődésről szó sincs és látom Gabys megválaszolt a kérdésedre. A favorizálásról csak annyit: ahány ház annyi almáspite.
Üdv. Marcsi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-10-13 16:38

Kedves Évi néni,
mosolyogtam én is egyet, mert ahogy Te én is megnézem a nekem tetszőket. Lehet Marcsi más választ ad, de Anyától én is így tanultam. Picit megpárolom az almát, úgy, hogy azért ne legyen leveses. (párolás közben beleteszem az ízesítőket). Az ok: könnyebben kenhető a tésztán és szerintem is finomabb mint nyersen rátenni. Alá kevés zsemlemorzsát szórok, hogy az almalét felvegye. Nálam + a tészta más. Ki hogy tanulta:) Kellemes estét:) Gabi

Katanta
Katanta / Katanta Sun, 2013-10-13 14:02

Kedves Marcsi!

Istant elesztom van csak, ez esetben hogy kell eljarni? Nagyon szeretnem kiprobalni ezt a pitet, hatha tenyleg sikerulne olyanra, mint amilyet a nagymamamnal ettunk anno :)

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2013-10-13 14:43

Kedves Katanta.
Köszönöm érdeklődésed. Mielőtt géphez jutottam volna Cibar megadta kérdésedre a helyes választ.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez.
Üdv. Marcsi

Cibar
Cibar Sun, 2013-10-13 14:23

Az instant elesztovel is pont ugy lehet eljarni mint a "rendes" elesztovel. Keves langyos-cukros tejben felfutatom es ugyanugy hasznalom. A felfuttatas az kb olyan 3-4 percig tart alltalaban. En ezt igy szoktam csinalni es mindig rendbe volt. Alltalaban azt mondjak (irjak a csomagolason), hogy nem kell felfuttatni...de igy szerintem jobb, mert jobban el lehet dolgozni a tesztaban.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Tue, 2013-01-08 16:35

Kedves vcsuka.
Köszönöm, hogy elmentetted e pite receptjét. Nem csak guszta, de nagyon ízlelőbimbó kényeztető is. Készítsd el és írd meg a véleményed.
Üdv. Marcsi

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-01-07 13:02

Almas pite receptet kerestem, es vegignezve az osszes receptet a nosaltyn ezt talaltam a leggusztabbnak. Biztos nagyon finom lehet. Koszonom, elmentettem.:)))

655
finomliszt 40 dkg
sertészsír 10 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
tej 1.5 dl
1 csipet
sertészsír 1 ek
alma 1.5 kg
cukor 1 ek
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
sárgabaracklekvár 4 ek
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag