Nosalty Logó

Kefír-kovászos friss bazsalikomos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Kefír-kovászos friss bazsalikomos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kefíres vadkovászhoz

A kenyérhez

Összesen 411 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kefíres vadkovászhoz

A kenyérhez

Összesen 1644 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kefíres vadkovászhoz

A kenyérhez

Összesen 235 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    454 micro
Összesen 411 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3482 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    544 mg
  • Nátrium
    2392 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    312 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    313.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    777 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1814 micro
Összesen 1644 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    258 micro
Összesen 235 Kcal

Hozzávalók

A kefíres vadkovászhoz

A kenyérhez

Elkészítés

A kefíres vadkovászhoz

  1. A hozzávalókból puha tésztát keverünk, majd 15 perces pihentetés után dagasztjuk, és kb. 3 órát szobahőmérsékleten kelesztjük, amíg duplájára nem kel.
  2. Ha rögtön sütjük: akkorlehet formázni, újból keleszteni (kb. másfélszeresére), majd sütni.
  3. Ha később sütjük: ittaz első kelesztés után hűtőbe tesszük 48 órára.
  4. Hűtőből kivéveegyszer hajtogatjuk, majdhagyjuk szobahőmérsékletre (20-25 fok) melegedni 3 óra hosszat.
  5. Ekkor kilapogatjuk kb. 1 cm vastagra, bőven megszórjuk friss bazsalikomlevelekkel, feltekerjük, és sütőpapírral bélelt formábankelesztjük megint 30 percet.Ezalatt előmelegítjük a sütőt 230 fokra fedeles jénaival és vizes edénnyel az aljában.
  6. A pihentetés után megszórjuk kukoricadarával, bevagdossuk a tetejét, lespricceljük vízzel, majd a fedettjénai edényben sütjük 40 percet. Ezután a hőt 200-ra csökkentve fedő nélkül aranybarnára pirítjuk.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4061
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az első kísérleti sütésem a kefíres vadkovásszal igen meglepett, mert nem vártam ilyen hatékony kovászt 24 óra erjesztés után! Most, hogy kitapasztaltam az erejét, a következő kísérletem kevert liszttel, magokkal lesz! Bárkinek kedve van, bátran leelőzhet!:)

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Torma! CSODÁLATOS!!!! :-D Kinyitom az ablakot, egy szuper repcsivel át tetszenéd ide szállíttatni,- megesz a fene, amíg itt nálam el fog készülni,:) - jaj de guszta, könnyed, finomságos, látványos, csodás,...köszönöm!! :-D Ha tudod küldeni, írj, ablakot nyissak...:) ? lesz a második, a könny?, pofon egyszer? kenyered után, ez most már tuti!!!!!!!!!!!!!! :-D Éva-A.

Torma

De jó, hogy belelkesültél!!! Tényleg próbáld ki valamelyiket! Az ember kicsit ideges kezdetben, amíg ismeretlen a folyamat; de utána már egyik legjobb dolog a kenyérsütés a konyhában!! Most épp egy rozsos-kovászosom van....küldhetem? :))) akkor nyisd az ablakot ;) puszillak, T :)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Nem sikerült a megérkezés, mert csak most értem ide, lehet szegény kenyér itt körözött az ablak el?tt?? :-D Igen, cidrizik az ember lánya rendesen, hisz alig van gyakorlat a kenyér készítésben, anno nagyanyám kente-vágta, és más rokon is, de anyuéktól ezt már nem láttam...sajnos.:( Viszont a hátamon feláll a sz?r, ha a boltira gondolok, ami drága, és borzalmas íz?, fertelem..:( :( Évi néni csodáit próbáltam produkálni itthon, nem lettek szépek, de ehet?ek,...és már az nagyon nagy eredmény! :-D Most majd bátrabb leszek!!!, köszönöm.:-D Na és ha vége minden izgalomnak a gyerekeimnél, élvezettel fogok tenni -venni a konyhában, és szerintem a lányom is becsatlakozik...:) A fiam és a férjem, is, de ?k az evésben partnerek, ott viszont ezerrel!!! :-D Szép napot! Éva-Anyóca

Csiki Piroska

Gyönyör? ez a kenyér. Most kezdem el a kefires kovász készítését. Köszi. Piroska

Torma

Akkor jó kefírezést! T:)

Ági78

De szép lett! Mekkora bubik vannak benne! Eszméletlen! Nagyon ügyes vagy! Puszi: Ági

Torma

Szia Ági! JA, ilyen nagy-buborékos kenyerem talán nem is volt eddig...az eredeti recept nem h?tötte, de nekem el kellett halasztanom a sütést és így is m?ködött...majd még kísérletezek vele, mert irtó könny? volt az erjesztés és jól produkált a kovász a kenyér "emelésénél"! Van, akinek nem fontos, de nekem igen, hogy könny?ek legyenek a kovászosaim...nem egyszer?, amikor magvakkal és sötét lisztekkel süt az ember lánya...nem baj, gyakorolom tovább...szeretem csinálni :) Jó blogozást; örülök, hogy elkezdted! Puszillak, Torma :)

pussycat

Nagyon klassz lett Tormica! Feltetlen kiprobalom, koszi, Puszi:Csuki:))))

Torma

:))) T

Évi néni

Szia Torma! Köszi a receptet, ez nagyon felizgatott. A kovászt nem feded le az érlelés alatt? Alig várom, hogy esete hazaérjek és nekikezdjek. Szerinted joghurt is megfelel erre a célra? Köszi el?re is . Üdv: Vass

Torma

Szia Vass, gondoltam, jó, ha tudsz errõl :) Az én edényem lyukas tetejû volt, azt hagytam szellõzni, de le volt takarva...Nem tudom, hogy yoghurttal mûködik-e? Ki kell próbálni; az én elképzelésem szerint igen....Jó kisérletezgetést! Te ugyis nagyon szeretsz yoghurttal sütni!Üdv, T:)

Évi néni

Köszönöm, majd mindenfélével próbálkozok. A joghurt egyenl?re nem jött be, de nem adom fel. Jó pihenést, túrázást kívánok. Üdv: Vass

Torma

Koszi a visszajelzest Vasska! Nemsokara indulunk; foleg erdo-mezo, most nagyvaros egy sem. Kellemes hetveget; neha Te is pihenj! Torma :)

Hozzávalók

A kefíres vadkovászhoz

A kenyérhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.