Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávés-karamellás szeletek

Kávés-karamellás szeletek
Kávés-karamellás szeletek
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki a kávét és a karamell ízt szereti, annak mindenképpen ajánlom, hogy megkóstolja. Bonyolultnak tűnik az elkészítése, de mindenképpen megéri, egy kiadós és mennyei süti a végeredmény. Egy régi, Erdélyben kiadott szakácskönyvből származik a recept, gyerekkoromban anyukám a nagyobb ünnepekre mindig ezt is elkészítette.

hozzávalók / 12 adag

Lapok sütése

Krém elkészítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Lapok sütése

  1. Bekapcsoljuk a sütőt, alul-felül sütésre, 180°C-ra. A lisztben elvegyítjük a szódabikarbónát és a sót, majd összegyúrjuk a hideg vajjal, a tejföllel és a tojással. Egy nagyon könnyen formázható tésztát kell kapnunk.
  2. Ezt négybe osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk és közepes tepsi hátán, sütőpapírra helyezve 4 lapot sütünk. Mivel nagyon vékonyak a lapok, a sütési idő kb. 12 perc, és legyünk résen, nehogy megégjenek, maradjanak szép világosak a lapok.
  3. A kész lapokat óvatosan a tepsi hátáról deszkára csúsztatjuk, vigyázat, nagyon törékenyek!

Krém elkészítése

  1. A tejből kiveszünk 1 dl-t, a többit egy lábasba öntjük. A cukrot három felé választjuk: először kimérünk 12 dkg-ot, ezt a sok tejhez adjuk, és odatesszük főni a lángra. Közben a dl tejben csomómentesen elkavarjuk a lisztet, és lassan a melegedő tejhez adjuk, folyamatosan keverve azt, nehogy becsomósodjon. Sűrűsödésig főzzük, kavargatva, és mikor készen van, lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a vanília aromát is.
  2. A cukorból nyolc evőkanálnyit egy edényben (víz nélkül) barnára pirítunk, feleresztjük a feketekávéval, és folytonosan kavargatva addig főzzük, míg elolvad a karamell a kávéban, majd forrón a tejes krémhez öntjük, jól kikavarjuk, és hűlni hagyjuk.
  3. A vajat a maradék cukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt krémbe belekeverjük.

Összeállítás

  1. Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, megkenjük a krém harmadával, erre jön a második lap, újra krém, majd lap, megint krém, és a tetejére kerüljön a negyedik lap. Ráteszünk egy deszkát, majd jól megterheljük, és hagyjuk egy egész éjszakát, hogy préselődjön a hűtőben.
  2. Ha kellő ideig állt, a lapok szépen megpuhulnak, és lehet is szeletelni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 412
elküldve: 1
receptkönyvben: 40
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamell pite, karamellás szelet kávéval, kávés karamellás keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

546
finomliszt 40 dkg
vaj 20 dkg
tejföl 170 g
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 csipet
tej 8 dl
cukor 40 dkg
finomliszt 10 dkg
feketekávé 1 dl
vaníliaaroma 2 ml
vaj 12.5 dkg