Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamelltorta Szabina konyhájából

Karamelltorta Szabina konyhájából
Karamelltorta Szabina konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát még a régi munkahelyemen tanultam. Átvariáltam a saját ízlésemre, és így jött létre az én sajátos tortám. 

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A mázhoz

A díszítéshez

ajánlat

A tejszín mennyiségét a krémben lehet változtatni. Attól függően, ki mennyire krémesen szereti a sütiket. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját kevés cukorral kikeverjük.
  3. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük.
  4. A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverjük.
  5. A tojásfehérjehabra ráöntjük a kikevert tojássárgáját, és egy-két mozdulattal összekeverjük. Majd a lisztet is ráöntjük, és óvatosan összekeverjük. (Ne törjük össze a habot!!!)
  6. Egy magas, 12 cm-es tortakarikába öntjük, majd sütjük. Kb 45-55 perc sütés kell neki alsó-felső sütésen.

Krém:

  1. A pudingból és tejből kevés cukorral pudingot főzünk.
  2. A karamellkrémhez a 20 dkg cukrot megolvasztjuk. Szép barnának kell lennie. (Nem szabad megégetni.)
  3. Állandó keverés mellett ÓVATOSAN hozzáöntjük az 1 dl habtejszínt. Vigyázni kell, mert nagyon forró és a gőze égést okozhat. Kicsit főzzük, csomómentesre. Majd mindegyik krémet hűlni hagyjuk.
  4. A kettő krémet összekeverjük, és robotgéppel egyneműsítjük.
  5. A felvert tejszínhabot hozzáadjuk, és óvatos mozdulatokkal belekeverjük.

Összeállítás:

  1. A megsült és kihűlt piskótát háromba vágjuk. Majd tortakarikába rakjuk úgy, hogy a teteje legyen az alja. Megtöltjük a krémmel, és dermedni hagyjuk.
  2. Kivágjuk a karikából, és a tetejére elkészítjük a mázat. A cukrot megolvasztjuk szép barnára és csomómentesre. Majd beleöntjük óvatosan az 1 dl habtejszínt, és összeforraljuk. Csomómentesnek kell lennie.
  3. Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a vajat. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Ha sűrű, de még kenhető, ráöntjük a torta tetejére, és elkenjük. Nem szabad sokáig kenegetni, mert akkor „ráncos” lesz.
  4. Mikor kicsit megdermedt a máz, akkor a torta oldalát kevés felvert hulalával átkenjük, majd darált és pirított mandulával panírozzuk. (Lehet szeletelt és pirított mandulával is.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 12 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 32 457
elküldve: 18
receptkönyvben: 223
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

MSzabina

Mióta szakács: 2011.11.25.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tofee torta, tofifi torta, karamellkrémes torta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laki Piroska
Laki Piroska Wed, 2014-02-19 15:25

Szia Szabina!
Megsütöttem a tortát,nagyon finom lett,csak nekem a karamell lefolyt a tetejéről.
Szerinted mi lehetett a gond vele? Lehet,hogy nem főztem elég ideig?

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Wed, 2014-02-19 15:33

Szerintem nem hagytad elég ideig állni főzés után. Még túlságosan folyt. Máskor kicsit hagyd tovább állni, hogy még kenhető legyen, de ne folyjon túlságosan.

Cicmic
Cicmic Fri, 2014-02-14 19:55

Én megpróbálnám állati eredetű tejszínnel, azzal is jó lesz?

Cicmic
Cicmic Sat, 2014-03-15 12:10

Megcsináltam a tortát állati eredetű habtejszínnel. Zselatint nem raktam bele, mert már a melegítése közben is elfog a hányinger. Így azonban valóban nem áll rendesen össze, szétcsúsznak a tortarétegek vágás közben, ami a tálcán marad vágás után, az is összedől. Igazi habtejszínnel zselatin nélkül úgy tudom elképzelni, mint a tiramist, egy üvegtálban egymásra rétegezve, ha nem fontos a torta forma. Nekem ízben jobban bejön a tejszín, mint a növényi habalapanyag, a Hulala. Ráérős szabadidőmben kisebb mennyiségben zselével fogom kipróbálni ezt a krémet. Egyébként nagyon jó torta, a tésztája könnyű és isteni íze volt az igazi tejszínnel, az igaz, hogy kanállal ettük a tortánkat:) A tetejére kerülő krémet valóban hagyni kell hűlni és könnyen besűrűsödik. Ha zselével sem lesz keményebb a krém, akkor olyan zselatint kellene kipróbálnom, ami nem büdös melegítéskor. Nem tud valaki ilyet?

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Sat, 2014-02-15 08:53

Igen jó lesz belőle, csak nagyon figyelni kell a tejszín felverésénél. Nem szabad túl verni mert túrós lesz, és akkor tegyél bele zselatint mindenképp. Azt tapasztaltam az állati eredetű tejszín kevésbé tartós és kényesebb is.

Cicmic
Cicmic Sat, 2014-02-15 20:36

Nem olyan régen csináltam csokitortát, akkor a csokit a tejszínben kellett felolvasztani. Kb. 2x túlvertem és újra kellett melegíteni. De most majd jobban odafigyelek, mert 1 pillanat alatt túlverődik. Hulalával tényleg nincs ilyen gond és keményebbre lehet verni, de az a fura édeskés íze nem jön be. A zselatint régebben szerettem, de egyszer melegítés közben megéreztem a szagát (disznóbőrből csinálják nem tudom milyen módon), azóta nem használom. Kis zacskós zseléből mennyit kellene bele? Ez nem büdös, de eddig úgy láttam inkább gyümölcsorták tetejét vonják be vele. Krémbe nem lenne jó?

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Sun, 2014-02-16 15:06

Az a zselé tényleg igazából csak a gyümölcstorták tetejére jó. Viszont a DrOetker -től van olyan hogy zseléfix (zselatinfix), lehet jó hozzá. Az nem olyan mint a zselatin, édeskés íze van. A tejszínben kell felverni, de a hátulján rajta van a használati utasítás.

Cicmic
Cicmic Sat, 2014-03-15 12:12

Most kérdeztem hsz-ben, nem láttam, hogy már írtál ide is. Jó, akkor ezt ki fogom próbálni! Kösziii! :D

Alleira
Alleira Thu, 2013-05-02 09:06

Szia!
El szeretném készíteni a tortádat ma vagy holnap ballagásra:D Két kérdésem lenne:
1.A krémnél az 5. pontnál a "felvert tejszín" a Hulala?
2.Arra gondoltam, hogy a vaníliás pudingpor helyett is karamellás pudingport használnék. Szerinted úgy is jó lesz? Szeretem ha minél karamellesebb az íze:D

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Thu, 2013-05-02 13:58

Szia!

Igen Hulala tejszínt használok, jó keményre felverem, ez áll meg a legjobban. Még azt tanácsolnám, hogy egy pici zselatint ha nagyon folyna a krém tehetsz bele.(de nem szükséges)
Karamelles pudinggal is jó. A tortának hagy időt állni, hogy kellőképpen összeálljon.

Alleira
Alleira Sat, 2013-05-04 11:31

Na elkészült!:D
Persze nem lett olyan szép mint a tiéd, de isteni finom volt. Ha legközelebb megcsinálom akkor inkább 3dl tejszínnel csinálom a 4 helyett és tanácsod szerint rakok bele egy kis zselatint. A tészta kicsit száraz volt, de ellensúlyozta a sok krém. Lehet hogy helyette majd kipróbálom a vizes piskótát.

mkata4
mkata4 Thu, 2013-03-07 07:28

Szia Szabina! Tetszik a recepted, szeretném is elkészíteni. Viszont megakadtam a tortaformánál. A 12 cm átmérő nem túl kicsi? Vagy ez a sugarának a hossza? Üdv. Kati

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Thu, 2013-03-07 07:45

Nem a sugara, mert azt tényleg kicsit lenne. A 12 a szeletet jelenti. Kb olyan 20-23 cm átmérőjű torta karika kell hozzá.

1029
cukor 13 dkg
finomliszt 13 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 dkg
tojás 6 db
sütőpor 1 csomag
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 5 dl
cukor 20 dkg
habtejszín 1 dl
növényi habtejszín 4 dl
cukor 20 dkg
habtejszín 1 dl
vaj 5 dkg
toffifee 10 db
mandula 2 dkg
növényi habtejszín 1 dl