Karamelltorta Szabina konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
MSzabina
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
22g cukor84 kcal
-
22g finomliszt79 kcal
-
4 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
29 kcal
-
83g tej47 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
167 kcal
A mázhoz
-
33g cukor129 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
8g vaj60 kcal
A díszítéshez
Összesen
1027
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
130g cukor503 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
23 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A krémhez
-
171 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
A mázhoz
-
200g cukor774 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
50g vaj359 kcal
A díszítéshez
-
80g toffifee411 kcal
-
20g mandula118 kcal
-
100g növényi habtejszín251 kcal
Összesen
6146
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
5.4g cukor21 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
13.7g tojás17 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
1.9g vaníliás pudingpor7 kcal
-
20.8g tej12 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
4.2g habtejszín12 kcal
-
16.6g növényi habtejszín42 kcal
A mázhoz
-
8.3g cukor32 kcal
-
4.2g habtejszín12 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
A díszítéshez
-
3.3g toffifee17 kcal
-
0.8g mandula5 kcal
-
4.2g növényi habtejszín10 kcal
Összesen
255
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 48.4 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 237 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1082.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 309 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 369 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.8 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
1027
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 95 g
Zsír
-
Összesen 290.6 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1420 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6497.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 1852 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 2215 mg
-
Nátrium 2081 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 797 g
-
Cukor 616 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 377.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1365 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 284 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 922 mg
-
Retinol - A vitamin: 1348 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1488 micro
Összesen
6146
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 269.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 15.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
13 dkg finomliszt
-
1 dkg cukrozatlan kakaópor
-
6 db tojás
-
1 csomag sütőpor
A krémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
5 dl tej
-
20 dkg cukor
-
1 dl habtejszín
A mázhoz
-
20 dkg cukor
-
1 dl habtejszín
-
5 dkg vaj
A díszítéshez
-
2 dkg mandula
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját kevés cukorral kikeverjük.
- A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük.
- A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverjük.
- A tojásfehérjehabra ráöntjük a kikevert tojássárgáját, és egy-két mozdulattal összekeverjük. Majd a lisztet is ráöntjük, és óvatosan összekeverjük. (Ne törjük össze a habot!!!)
- Egy magas, 12 cm-es tortakarikába öntjük, majd sütjük. Kb 45-55 perc sütés kell neki alsó-felső sütésen.
- Krém:
- A pudingból és tejből kevés cukorral pudingot főzünk.
- A karamellkrémhez a 20 dkg cukrot megolvasztjuk. Szép barnának kell lennie. (Nem szabad megégetni.)
- Állandó keverés mellett ÓVATOSAN hozzáöntjük az 1 dl habtejszínt. Vigyázni kell, mert nagyon forró és a gőze égést okozhat. Kicsit főzzük, csomómentesre. Majd mindegyik krémet hűlni hagyjuk.
- A kettő krémet összekeverjük, és robotgéppel egyneműsítjük.
- A felvert tejszínhabot hozzáadjuk, és óvatos mozdulatokkal belekeverjük.
- Összeállítás:
- A megsült és kihűlt piskótát háromba vágjuk. Majd tortakarikába rakjuk úgy, hogy a teteje legyen az alja. Megtöltjük a krémmel, és dermedni hagyjuk.
- Kivágjuk a karikából, és a tetejére elkészítjük a mázat. A cukrot megolvasztjuk szép barnára és csomómentesre. Majd beleöntjük óvatosan az 1 dl habtejszínt, és összeforraljuk. Csomómentesnek kell lennie.
- Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a vajat. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Ha sűrű, de még kenhető, ráöntjük a torta tetejére, és elkenjük. Nem szabad sokáig kenegetni, mert akkor „ráncos” lesz.
- Mikor kicsit megdermedt a máz, akkor a torta oldalát kevés felvert hulalával átkenjük, majd darált és pirított mandulával panírozzuk. (Lehet szeletelt és pirított mandulával is.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 12
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 159
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 72
- Össznézettség: 54976
- Feltöltés dátuma: 2013. március 02.
Ajánló
A tejszín mennyiségét a krémben lehet változtatni. Attól függően, ki mennyire krémesen szereti a sütiket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
MSzabina
15 recept
Ezt a tortát még a régi munkahelyemen tanultam. Átvariáltam a saját ízlésemre, és így jött létre az én sajátos tortám.