Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reform karamell torta

Reform karamell torta
Reform karamell torta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesapám születésnapjára készítettem el ezt a tortát. Mivel a barátnője elég sok ételre allergiás, köztük a búzára és a laktózra is, ezért találtam ki, hogy a sima liszt helyett rozslisztet használok, mivel azonban abból túl sűrű tészta lett volna, lazítottam zabpehellyel. A tej helyett pedig laktózmentes tejet használtam.
Természetesen a hagyományos hozzávalókkal is elkészíthető.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a zabpelyhet.
  2. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgás masszába.
  3. Egy kerek formában megsütjük.
  4. A piskótát hagyjuk kihűlni, érdemes egy nappal az összeállítás előtt elkészíteni.
  5. A 2 tojást összekeverjük 2 evőkanál cukorral és a keményítővel.
  6. 3 evőkanál cukrot megkaramellizálunk egy lábosban (nem kell kevergetni, csak néha az edényt megforgatni), amikor már barna a cukor és olvadt, akkor hozzáöntjük a tejet. A karamell bekeményedik ezért megvárjuk, míg a cukor újra elolvad, és a tej elkezd forrni, ekkor hozzákeverjük a tojásos-keményítős keveréket. Gyorsan kell elkeverni, nehogy csomós legyen (mintha a rendes porpudingból főznénk pudingot). Mivel a pudingnak is ki kell hűlni, azt is érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni.
  7. A margarint 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudingot is hozzákeverjük. Ezzel töltöttem meg a piskótát.
  8. Összeállítás: kettévágjuk a piskótalapot, és megtöltjük a fele krémmel, majd a krém másik felét a tetejére simítjuk. Díszítésként 1 evőkanál cukorból készült karamellt csorgathatunk a tetejére.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 329
elküldve: 0
receptkönyvben: 99
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Rin

Mióta szakács: 2011.07.24.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellás-pudingos torta, karamell-piskóta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

733
tojás 6 db
cukor 18 dkg
rozsliszt 9 dkg
zabpehely 9 dkg
tojás 2 db
étkezési keményítő 2 púpozott ek
tej 5 dl
cukor 7 ek
margarin 25 dkg