Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellkrémes piskóta mandulabundában

Karamellkrémes piskóta mandulabundában
Karamellkrémes piskóta mandulabundában
105 perc / előkészület: 45 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lehet, hogy már-már beteges a vonzódásom a krémes piskóták iránt, mert bármennyit képes vagyok belőle megenni :) Ezért sokat kísérletezek a különböző ízű krémekkel, hogy mivel lenne még érdemes tölteni a piskótámat. Próbáltam már citromos krémmel, meggy krémmel, vaníliással, és persze a klasszikus csokissal...amikor megláttam a versenykiírást gondoltam, kipróbálom karamell ízűvel is.
Mivel szülinapom volt a héten, összekötöttem a kellemeset a hasznossal és ez lett a szülinapi tortám, természetesen a számomra elmaradhatatlan mandulával kiegészítve. A mandulavirág ötlet a legvégén pottyant ki a fejemből, mert úgy adja magát a szirom forma, de ennek az elkészítését csak türelmeseknek ajánlom, na mert az nem volt piskóta :))

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A karamellkrémhez

A csokikrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a lisztet átszitáljuk, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 ek cukorral és egy csipet sóval, a sárgáját pedig a maradék cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük.
  2. A tojássárgás habhoz hozzáadjuk a fehérje felvert habját, majd óvatosan, apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Lassan keverjük a masszát, hogy minél habszerűbb állaga maradjon.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a széleinél felhúzzuk a tésztát a tepsi oldalára. Légkeveréses sütőben, 160 fokon 30 percig sütjük.
  4. A karamell pudingport és a cukrot elkeverjük egy kis hideg tejben. A többi tejet és a habtejszínt összekeverve felforraljuk, ekkor sűrűn kevergetve hozzáadjuk a csomómentes cukros pudingport. Ha besűrűsödött, hagyjuk hűlni.
  5. A csokikrémhez a lisztet a kristálycukorral és a tejjel simára keverjük, majd folyton kevergetve felforraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ezt is hagyjuk kihűlni.
  6. A teavajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt fehér krémet hozzáadjuk és a 4 ek kakaóporral együtt simára keverjük.
  7. A kihűlt piskótalapot 3 egyenlő részre vágjuk, a karamellkrémmel vastagon megkenjük az alsó és a középső lapot, és egymás tetejére rakjuk.
  8. Az egészet egyenletesen körbekenjük a csokikrémmel, és az oldalait bőven megszórjuk a mandulával. A tetejét is megszórhatjuk mandulával, de szerintem mutatósabb, ha virágokat formázunk belőle.
  9. Ha kész, min. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek a krémek :)
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 498
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

bridge

Mióta szakács: 2012.08.12.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karamellkrémes piskóta, csokis-mandulás-karamelles piskóta, tejszínes karamellkrémmel töltött piskóta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gamica
gamica Fri, 2013-03-08 21:50

Mekkora ötlet ez a díszítés! De aztán elolvastam a megjegyzést és úgy döntöttem, még szemezgetek vele, viszont a karamellkrém nagyon jól hangzik. Feltétlenül kipróbálom.

u.bridge
bridge / u.bridge Mon, 2013-03-11 17:06

Kedves Gamica,
Köszi szépen! Feltétlen próbáld ki, és a díszítést is...nem nagy ördöngőség csak időben sok egyenként lassan beleszúrkálni a krémbe a "szirmokat". A végeredményért megéri, nálunk mindenki azt hitte, hogy a szomszéd cukrászdából rendeltem a tortát :))
Üdv, bridge

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-08 20:02

Kedves Bridge!
Gratulálok ehhez a csodaszép sütihez! Gyönyörű, nagyon guszta! Ügyes vagy. :) A mai szavazatomat neked adom.
Üdv: Fahéj

403
tojás 5 db
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 12 dkg
sütőpor 1 kk
karamellás pudingpor 1 tasak
tej 2 dl
habtejszín 2 dl
cukor 4 ek
cukor 1 ek
porcukor 5 dkg
habtejszín 250 ml
teavaj 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
mandulapehely 3 dkg