r
Nosalty Logó

Fonott kalács mákkal hintve

NS
Fonott kalács mákkal hintve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

774
Kalória
23.5g
Fehérje
117.6g
Szénhidrát
22.3g
Zsír
59.7g
Víz
206.9g
Koleszterin
6.4g
Élelmi rost
17.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3096 kcal
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 278 kcal
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    907.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    368 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    117.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    59.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    161 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.9 g

Zsír

  • Összesen
    89.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    828 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3628.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    1149 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    320 mg
  • Foszfor
    1471 mg
  • Nátrium
    413 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    470.5 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    238.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    652 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    644 mg
  • Retinol - A vitamin:
    645 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1064 micro
Összesen 3096 kcal
  • 10% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    326.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 278 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tej felét langyosítjuk, és kevés cukorral elkeverjük. Beletördeljük az élesztőt, és lefedve melegen kelni hagyjuk (amíg fél bögréből egy egész bögrényi adag lesz, kb. 30-40 perc).
  2. Közben a lisztet, a vaníliás cukrot, a cukrot és a sót elegyítjük.
  3. A lisztes tálba adjuk a tojások sárgáját, és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzákeverjük a maradék tejet és a puha/olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a tálhoz és a dagasztófémhez.
  4. Egy darabban kivesszük a tálból, alálisztezünk, majd visszatesszük. Lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát.
  5. Ezután megfelezzük a tésztát, lisztezett gyúródeszkán megfonjuk (négyesfonás).
  6. A tojásfehérjével megkenjük, majd rászórjuk a mákot.
  7. Közepes fokozaton 30-40 percig sütjük. (Közben ne nyitogassuk a sütő ajtót, mert összeugrik a hidegtől.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 50x30x6

Több receptből ollóztam karácsonyra, és megnyerően sikerült. Fonáshoz: először ne kettévegyük a  tésztát, hanem válasszuk le az 1/3-át. A maradék 2/3-ot fonjuk meg négyes fonással, majd az elején leválasztott harmadból hármas fonással egy kisebb kalácsot formáljunk. Ezt a négyesen font tetejére illesztjük. Így a fonás a sütőben kelés után is fonás marad ;)

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek