Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás körtés torta mogyorós piskótán

Karamellás körtés torta mogyorós piskótán
Karamellás körtés torta mogyorós piskótán
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát, egyedi elképzelésem alapján.

A mogyorót ősszel a lányaim szedték a kertben lévő fáról, jó móka volt megtörni, mire összejött a 10 dkg. :)

Nagy sikert aratott, elkészítem máskor is.

hozzávalók / 12 adag

A töltelékhez

A piskótához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgáját a négy evőkanál cukorral kicsit habosítjuk, lehetőleg valamilyen hőálló tálban.
  2. A zselatint hatszoros mennyiségű hideg vízben beáztatjuk.
  3. A 10 dkg cukorból egy lábasban karamellt készítünk.
  4. Közben megmelegítjük a tejet, majd amikor világosbarna a karamell, lehúzzuk a tűzről, és óvatosan beleöntjük a meleg tejet.
  5. Miután ezt egyneműre kavartuk, ráöntjük a tojásra, elkeverjük, visszaöntjük a lábasba, és addig főzzük, amíg pudingszerű állaga nem lesz. Ilyenkor belekeverjük a zselatint, és hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük.
  7. A körtét meghámozzuk, felkockázzuk, és egy pár percet főzzük, ha kemény.
  8. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
  9. A tésztához a tojásokat 4 evőkanál vízzel, a cukorral, egy csipet sóval kb. 10 percig keverjük (ha van, kézi robotgép keverőspiráljával). Összekeverjük a mogyorót, a lisztet, a keményítőt, és a krémbe dolgozzuk.
  10. A masszát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és teljesen kihűtjük.
  11. Amikor kihűlt, kétfelé vágjuk a tortát, visszatesszük rá a keretet, és az egyik felét megkenjük a karamellás krémmel, majd beborítjuk a körtével, ezt szintén karamellás krémmel betakarjuk, rákenjük a felvert tejszínhabot, és rárakjuk a tortalapot. Én ezt este készítettem, beraktam a hűtőbe, és másnap reggel levettem a keretet.
  12. Szintén karamellás krémmel körbevonjuk a tortát, majd fondant masszával takarjuk, és díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 421
elküldve: 2
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mojdy

Mióta szakács: 2011.11.02.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

körtés tejszínes torta, karamellkrémes torta, fondant torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mojdy
Mojdy / Mojdy Mon, 2013-03-25 22:07

Az sima fondant, készen is lehet kapni, de én itthon készítem. Ételszínezékkel színezem. Ha rákeresel, vannak receptek a neten.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2013-03-25 21:35

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy miből készítetted ezt a krémet, amivel a népi motívumot tetted a torta tetejére?
Köszi előre is!
Tímea

326
tej 3 dl
cukor 10 dkg
tojássárgája 4 db
cukor 4 ek
növényi habtejszín 3 dl
zselatin 18 g
körte 2 db
tojás 4 db
cukor 15 dkg
törökmogyoró 10 dkg
finomliszt 10 dkg
étkezési keményítő 2.5 dkg
sütőpor 2 tk
víz 4 ek
1 csipet