r
Nosalty Logó

Karamellás-diós mézes krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Karamellás-diós mézes krémes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 1117 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 8917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 280 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    230 micro
Összesen 1117 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163 g

Zsír

  • Összesen
    432 g
  • Telített zsírsav
    192 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1888 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6121.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    338 mg
  • Kálcium
    1707 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    1961 mg
  • Nátrium
    1617 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1046.1 g
  • Cukor
    530 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    497.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2548 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    444 micro
  • Kolin:
    1199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2498 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    600 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1838 micro
Összesen 8917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.
  2. Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!
  3. 5 cipóra osztjuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  4. 5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a cipókat, tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk. Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni. Tepsi hátán sütjük, de a tepsit is jól kenjük át margarinnal, és lisztezzük meg. Amíg a lap sül, nyújthatjuk a következőt.
  5. A kész lapot hosszú élű késsel óvatosan fellazítjuk a tepsiről, és átcsúsztatjuk a nyújtódeszkára. A többi lap kisülve sorban mehet egymás tetejére.
  6. A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk el, és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben sűrű krémmé főzzük.
  7. 5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt, és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.
  8. Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió, és amikor már szinte kihűlt, belekavarunk 20 dkg vajat.
  9. A lapokat megtöltjük a krémmel.
  10. A legfelső lapra mázat készítünk: összekeverjük a kakaót, a cukrot a tejjel, és fényes simára felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük az 5 dkg vajat. És a tészta tetejére simítjuk.
  11. Másnap lehet szeletelni! De harmadnap még finomabb.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 33x33
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 17471
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 23.

Ajánló

A rumot éppen elhagyhatjuk, ha kicsi gyerekek is esznek belőle, de rummal tökéletesebb az íze.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyerekkoromban nálunk ez jelentette a "mézes krémest". Anyukám specialitása volt, bár az elsővel nagyon megküzdött szegénykém. Annyira kétségbe ejtette a tészta ragacsos állaga, hogy kidobta az egészet. Aztán mégsem hagyta nyugodni a dolog, és újra nekiállt. Nagyobb türelemmel és több liszttel nyújtogatta a lapokat, apukám készségesen asszisztált, hűtötte a tepsit, keverte a krémet, és így születhetett meg gyerekkorunk egyik legkedveltebb sütije. Nem múlhatott el Éva nap, János nap, tehát karácsony e sütemény nélkül. A rokonok, a barátok is imádták. Én ritkán sütöm, mert kicsit babrás, de amikor mégis elkészítem, annál nagyobb a sikere. Tehát megéri!

Hozzászólások (9)

Ági78

Szia Fahéj! Te aztán csodás süteményeket varázsolsz! Nagyon ügyes vagy! Aranyos a történet is. :) Puszi: Ági

Fahéj

Kedves Ági! Köszi a dicséretet. :) Puszi: Éva

Törölt felhasználó

Szia Fahéj, A "tetejes" szó nagyon tetszik, mi a jelentése, púpos? :) Nagyon szeretem ezeket a régies, vagy tájegységekre jellemz? szavakat, kifejezéseket... A süti is jól néz ki! Üdv. Livi

Fahéj

Kedves Livi! A tetejes az púpos. :)) Anyukám is így használta a nekem összeállított receptfüzetében, azért írtam így, emlékül. Azt nem tudom, hogy tájjelleg?-e, de az Alföldön így mondták anno. Üdvözlettel: Fahéj

pussycat

Kedves Fahej! Nagyon szep a suti. Kepzeld en is ugyanugy jartam egyszer, hogy ki kellett dobnom az egesz tesztat, aztan egy het mulva megcsinaltam, persze az en variaciomat. Ezt is ki fogom probalni. Koszi, Veronika

Fahéj

Kedves Veronika! Nagyon finom süti, még ha kicsit vacakolós is. Érdemes elkészíteni, nem szabad feladni egy kis ragacsosság miatt. Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Csodásan finom sütit készítettél, annyira guszta, olyan szép, na és biztos finom!!! :-) , - és most igaz ebéd el?tt, de ennék egy szelettel bel?le....., de rögtön..:-)) Mentve.:-)) Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva! Köszi! :) Én is megennék egy-két szeletecskét, bár már ebédeltem. De ezt bármikor meg tudnám enni. Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Igaz, bármikor jó megenni :-)) Éva-Anyóca

Levendula

Kb. mekkora legyen a tepsi? (Van ugye a t?zhelyhez tartozó, viszonylag nagy méret?, illetve a magánszorgalomból beszerzett egyéb. Ez nálam konkrétan még 3 db. különböz? méret?t jelent ...)

Fahéj

Nálam 33x33 cm-es volt a tepsi hátlapja, tehát akkorára nyújtottam a lapokat. Bocs, hogy nem írtam oda a recepthez, de most pótolom. Üdv: Fahéj

Levendula

Köszönettel vettem! :-)

Torma

Hát ebb?l en is bekapnék egy szeletkét, de azt hiszem err?l lekéstem...ügyes vagy Fahéj :) üdv, Torma :)

Fahéj

Nagyon köszi a kedves szavakat! Meg is kínálnálak, ha lehetne, de nem elég, hogy messze vagy, még a süti is elfogyott már rég. :)) Szép estét: Fahéj

M.Era

Kedves Fahéj ! Én is sütök mézes krémest de rájöttem , hogy a tepsi hátát lisztezem és a h?tött gombócot süt?papíron keresztül nyújtom ki és igazítom a tepsi méretéhez, ha kinyújtottam könnyedén lehúzható így nem ragad semmihez, ha kisül akkor egy éles késsel alávágok és gyönyör? lapokat tudok sütni ezzel a módszerrel. Szerintem próbáljátok ki nem nagy kunszt :) Jól néz ki a süti, mentettem is :) M Era

Fahéj

Kedves Era! Nagyon jó ötlet! Így még nem próbáltam, de mindenképp így fogom legközelebb készíteni. Igazán köszönöm, hogy megosztottad velünk! :) Szép estét! Fahéj

Skorpio73

Kedves Fahéj! Húsvétra elkészítettem, és nagyon ízlett mindenkinek.:) Kicsit féltem a tésztától, de ment simán minden, mint a karikacsapás. Köszönöm szépen a receptet, biztosan elkészítem máskor is. Üdv: Ági

Fahéj

Kedves Ági! Örülök, hogy bevált a recept. Sokszor elfeledkezem róla, és évekig nem sütöm, aztán eszembe jut, de akkor mindenki nagyon örül neki. Egyik kedvencem. Üdv: fahéj

Anzsalej

Kedves Fahéj, a hétvégén el fogom a sütit készíteni. Kérdésem a krémmel kapcsolatos. Picit idegenkedem a tojástól. Az egész tojást fel kell használni? A sárgájáról már hallottam de a fehérje is bele kerül? Várom válaszod, a végeredményr?l referálni fogok.

Fahéj

Tényleg fura, de kell bele az egész tojás. Most direkt megkerestem az eredeti receptemet, amit még anyukám írt, hogy nm csak elírtam-e. Igen régen készítettem már, és fejb?l nem is emlékeztem. És az eredeti receptben is úgy van, hogy kell az egész tojás, nem csak a sárgája. Remélem, meg leszel elégedve a végeredménnyel. Én nagyon szeretem, és eddig mindenkinél sikert aratott, aki csak kóstolta. Üdv: Fahéj

Anzsalej

Kedves Fahéj, ahogy ígértem megírom a végeredményt. Szóval nagyon finomra sikerült mind a tészta, mind a töltelék. Valóban nem volt nehézkes a kinyújtás, a töltelék pedig még magában is etette magát. Többnaposan a legfinomabb. Megérte a munkát és a várakozást. Köszönettel, Anzsalej

Fahéj

Kedves Anzsalej! Köszi, hogy mindezt megírtad. Tényleg úgy van, ahogy mondod: több naposan a legfinomabb. Akkor már szinte el se különül a tészta meg a krém, annyira puhává válik az egész. Örülök, hogy tetszik a recept. Üdv: Fahéj

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek