Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamell-bomba

Karamell-bomba
Karamell-bomba
26 perc / előkészület: 20 perc főzés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a fincsi desszertet keresztmamám gyakran készítette. Ő egy tálcára rakta az egész piskóta és krém rétegeket, és úgy szeleteltük éles késsel. Ez a tálas megoldás egy helytakarékos változat a hűtőszekrényben való tároláshoz.

hozzávalók / 4 adag

krémhez

pirított cukorhoz

  • 15 dkg cukor
  • 1 dkg vaj (deszka kenéséhez)

tojáshabhoz

összeállítás

ajánlat

Ez nem az az elállós fajta desszert. Célszerű azonnal fogyasztani!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótákat nagyobb darabokra tördeljük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat egy lábaskában habosra keverjük a három evőkanál cukorral. Hozzátesszük a vaníliás cukrot és az étkezési keményítőt, felöntjük a langyos tejjel, és gyenge tűzön besűrítjük.
  3. Egy tálba rétegezzük a piskóta darabokat a meleg krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére krém kerüljön. Ezt kihűtjük, sőt még hűtőbe is tehetjük.
  4. A 15 dkg cukrot aranybarnára pirítjuk. Vajjal gyengén (ujjnyi vaj) megkent fa deszkára öntjük. Ahogy kezd hűlni, késsel egy nagyobb darab cukor-csomóvá egyengetjük. Amikor teljesen hideg, mozsárban vagy a fa deszkán húsklopfolóval apró darabokra, vagy porrá törjük. A nagyobb darabokat kiszedjük belőle, és félretesszük a díszítéshez.
  5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a három kanál porcukorral. Ezután hozzátesszük a zúzott pirított cukrot, és tovább verjük a robotgép legnagyobb fokozatával.
  6. A tejszínt a habfixálóval cukor nélkül habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a karamellás tojáshabbal.
  7. Tálaláskor késsel vágva tányérokra tesszük a babapiskótás krémet, és karamell habbal megkoronázva kínáljuk, amelyet pirított cukor darabokkal díszítünk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 391
elküldve: 10
receptkönyvben: 261
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
441 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

babapiskótás desszert, tojáshabos karamelldarabos piskóta, babapiskótás desszertvaníliás krémmel és karamellás tojáshabbal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fini-bini
fini-bini Tue, 2015-02-24 18:59

szerintem a karamellás cukor nélkül is, nagyon fini lehet.... vagy : helyette, valami finom gyümölcs darabokkal is helyettesithető.... / bár nem tudom,- próbálta - e esetleg valaki ?? /

582
tojássárgája 3 db
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
étkezési keményítő 1 evőkanál
tej 5 dl
cukor 15 dkg
vaj 1 dkg
tojásfehérje 3 db
porcukor 3 ek
habtejszín 1 dl
habfixáló 1 csomag
babapiskóta 20 db