Nosalty Logó

Karácsonyi-féle diós isler

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Karácsonyi-féle diós isler
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Összesen 1227 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Összesen 6132 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Összesen 428 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    89.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1262.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    411 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    320 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 1227 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    89.9 g

Zsír

  • Összesen
    447.8 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    205 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6310.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    1342 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    786 mg
  • Foszfor
    2947 mg
  • Nátrium
    1033 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.5 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    254 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1920 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    1600 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 6132 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 428 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A margarint a sütőporos liszttel elmorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a xukor zérót, az őrölt vaníliát, a darált diót, csipet sót, rumaromát, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  3. A tésztát egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A díszítésre szánt diót pár percre betoljuk a sütőbe, hogy illatosra piruljon, majd félretesszük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk (én 7,5 cm átmérőjű formát használtam).
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A tésztakorongokat kettesével még langyosan dzsemmel (sárgabarackdzsem citrommal)összeragasztjuk.
  8. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, bevonjuk vele az islerek tetejét, majd pirított dióval díszítjük.
  9. Türelmünktől függően egy-két napig pihentetjük. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 40x40x2
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 25500
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyu leánykori neve Karácsonyi; s mivel az ő anyukájától származik a recept, így lett ez az isler Karácsonyi-féle. Gyermekkorom egyik legkedvesebb süteménye. Anyu nővére és anyukája -Magdika és Messzemama- mindig együtt sütötték az islert nekünk, gyerekeknek, mikor anyuékkal elmentünk hozzájuk Soroksárra. Mikor még kicsik voltunk, akkor neveztük el így mamát, mert hát olyan messze laktak. Aztán később persze szépen megtanultuk, hogy kit hogy hívnak, de valahogy Karácsonyi-mama mindig Messzemama maradt. :) Jól emlékszem, egyszer együtt sütöttünk mamáéknál. Öt lány a konyhában -Mama, Magdika, Anyu, húgom és én- három generáció. :) Nem is tudom, hogy fértünk ott el, de olyan volt az egész, mint egy vidám tánc. Aztán másnap megkóstoltuk a nagy remekművet. Diós-csokoládés-omlós... Azóta sem ettem olyan finomat. Régebben sütöttünk párszor anyuval is, és most elkértem tőle a receptet. Tudom, hogy sosem lesz ugyanolyan, mint régen... De azért nagyon finom. Az eredeti recept 25 dkg cukrot használ. Nekem ebből az adagból 25 db kész sütemény lett. A lapokat három adagban sütöttem ki. A sárgabarackdzsemet botmixerrel kicsit aprítottam, hogy ne maradjanak benne túl nagy gyümölcsdarabok, így a citromhéjból is jutott minden süteménybe. :) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Törölt felhasználó

szia szeretném megcsinálni biztos finom ,csak még azt szeretném kérdezni ,hogy tojás nem kell bele ? várom válaszod köszi JUDIT

Ági78

Szia Judit! Örülök, hogy megtetszett a recept! :) Tényleg nem kell bele tojás. Remélem ízleni fog! Boldog ünnepeket kívánok! Üdv: Ági

Torma

Nagyon megható a storyd Ági, szívmelegito :) T :)

Ági78

:) Kedves vagy! Köszönöm! Egy csipet kedves emlék... fontos f?szer így karácsonytájt. :) Ági

Oli(E)va

Szia, Agi, azt hiszem, ez lesz a linzer Karacsonyra, ugye vajjal is mukodik ? A margarint mar kb. 10 eve kiuztem a hazbol...csoki, dio, sargabarack...nagyon fini lesz. Udv, Eva

Ági78

Szia Éva! Hát persze, hogy m?ködik vajjal! :) Igazából régen, ha jól emlékszem ezzel is, azzal is csináltuk.:) Lehet, hogy ki is egészítem a receptet. Örülök, ha elkészíted! Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

Csiki Piroska

Szia Ági! Küldtem be én is islert, de ez a legszebb isler fotó, amit a NoSaltyn láttam, és a sotryd egy pillanatra visszarepített a múltba. Köszönöm neked. Piroska

Ági78

Szia Piroska! Nahát... Köszönöm szépen. Igazán kedves vagy! Örülök nagyon, hogy még ha messze is lakunk egymástól, azért id?-utaztunk együtt egy kicsit... :) Olyan jó néha... Ölel: Ági

Törölt felhasználó

Egyszer?en gyönyör?....és jó az új felirat is! ;-)

Törölt felhasználó

Kedves Ági :) Nagyon szépen köszönöm ezt a csoda jó receptet!Ma el is készítettem és mivel nagy család vagyunk így mindjárt dupla adaggal indítottam :) Kész is lett,az illata fenséges,és nagyon dekoratív süti! Csak egy kérdésem lenne.Ha ma elkészítettem,de még nagyon omlós a tésztája,de várok vele egy-két napot akkor az ugye meg fog puhulni? Válaszod el?re is nagyon köszike :)

Ági78

Szia Csajszy79! Igen, igen megpuhul. Már egy nap után is egészen más lesz a tészta állaga, ahogy megpuhítja a lekvár! Úgy örülök, hogy megtetszett a recept és hogy rögtön dupla adagot készítettél! Köszönöm, hogy megírtad! Békés, boldog ünnepeket kívánok! Üdv: Ági

Nóc

Kedves Ági78! Ünnepek alatt elkészítettem a süteményedet! Nagyon finom lett, sikert aratott mindenkinél! És tényleg érdemes állni hagyni egy napot, a lekvártól másnapra nagyon jó állaga lesz és finomabb is!

Ági78

Szia Nóc! :) De örülök neki, hogy Neked is megtetszett az isler! Ugye, hogy egész más lesz egy kis pihentetés után? Nagyon megéri kivárni. :) Örülök, hogy mindenkinek ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad! Boldog új évet! Üdv: Ági

maszatmanci

Kedves Ági! Én nem vagyok oda a diós sütikért, de ez valami mennyei :-) Ez lett az aktuális kedvenc, mostanában minden alkalomra ezt készítem, és még nem sikerült megunnunk!

Ági78

Óóó... De jó! Ennek nagyon-nagyon örülök! Köszönöm szépen, hogy megírtad, nagyon kedves T?led! :)

zsvoros

Igazán finom sütike, hamar elfogyott. Talán jó tanács, ezért megosztom, amit tapasztaltam: az összeragasztás után ne várjunk sokat a csokiba mártással, mert hamar puhul a tészta és így már könnyen törik a mártogatásnál. De ha valakinek van jobb ötlete arra, hogy hogyan mázazzunk praktikusan, kérem, mondja el. Örülök a receptnek és köszönöm szépen! Zsuzsa

Ági78

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy megtetszett a süti! :) Valóban, a bevonással tényleg nem kell várni, amint kih?l a tészta, már mehet is rá a csoki. Bevallom, én sem mártogatom, hanem kiskanálnyi csokimázt kanalazok a sütire és a kanál hátuljával eligazítom. Igaz, így némiképp rusztikus. :D

Hozzávalók

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek