Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kamut keksz csokidarabokkal

Kamut keksz csokidarabokkal
Kamut keksz csokidarabokkal
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt Olaszországban lassan mindenfélét lehet kapni kamut lisztből. Így eldöntöttem, hogy inkább veszek lisztet, és magam nekiállok kipróbálni kamut lisztes recepteket. A kamut sok szempontból igazán érdekes gabonaféle, mivel glikémiás indexe közepes (GI: 45), így kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek, diétázóknak, illetve azoknak, akik túl érzékenyek a többi gabonafélére. Lisztérzékenyeknek viszont nem igazán jó. Ezen kívül ajánlott sportolóknak, időseknek, gyerekeknek is, mert magas fehérje tartalma miatt sok energiát biztosít, miközben könnyen emészthető. Magas szélen tartalma miatt a pajzsmirigybetegek helyettesíthetik a sima lisztet ezzel az egészséges gabonafélével. Mindemellett jelentős a B és E vitamin tartalma, káliumban, foszforban, magnéziumban és kálciumban gazdag. 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Cukorbetegeknek, diétázónák, sportolóknak, pajzsmirigy betegeknek, laktózérzékenyeknek, időseknek, gyerekeknek. 

Mindenkinek, aki kicsit egészségesebben szeretne táplálkozni. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. Egy másik tálban a gépi habverővel a tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom levét, belecsorgatjuk az olajat, és végül a csokidarabokat is hozzákeverjük. Az így kapott masszát összedolgozzuk a szódabikarbónás liszttel. 15 percre betesszük a hűtőben pihenni.
  2. A tésztát egy sütőpapíron kinyújtjuk kb. 1cm vékonyra (inkább lapogatjuk, mert nem egy nyújtható tészta az olaj miatt). Tetszőleges formával kiszúrjuk, szerintem a legjobb a kerek pogácsa szaggató.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre. Kiszedjük őket, megvárjuk míg kihűlnek, és már ropogtathatjuk is. Dobozban sokáig eláll.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 570
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Usika

Mióta szakács: 2012.11.23.
16 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: olasz
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

laktózmentes keksz, diétás kamut keksz, ropogós kamut keksz

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2014-04-26 21:22

Ha nem mondtam volna, senki se tudta volna, hogy nem búzaliszt. Nekem nagyon ízlik főleg, hogy egészségesebb, de mégis igazi nyalánkság!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2014-04-25 19:02

Most sült ki és a recept tökéletesen bevált, köszönöm! A kamultliszt zacskóján is volt egy keksz recept, de abba rengeteg vaj és cukor kellett, úgyhogy A Te receptedet próbáltam ki és nem bántam meg! Sütőpapírra tettem a masszát és még egy sütőpapírt borítottam rá és úgy nyújtottam. Vendegségbe viszem holnap, majd beszámolok a véleményekről :-)

Usika
Usika / Usika Sat, 2014-04-26 16:06

Igazán örülök, hogy neked is bevált a recept, használd egészséggel :). Kíváncsian várom a visszajelzést, remélem ízleni fog mindenkinek :).

228
kamut liszt 21 dkg
olívaolaj 60 g
nádcukor 80 g
tojás 1 db
likőr 2 ek
szódabikarbóna 1 teáskanál
citromlé 1 teáskanál
vaníliaaroma 5 csepp
1 csipet
csokoládéforgács 4 ek