Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alföldi kalács

Alföldi kalács
Alföldi kalács
100 perc / előkészület: 30 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám sütötte mindig ezt a kalácsot. A bolti a nyomába sem ér. Régi recept, de nem érdemes a vajat és a zsírt margarinnal helyettesíteni. Így az igazi:)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Megjegyzés:
Legjobb magasabb falú, nagyobb, hosszúkás tepsiben sütni. Ha mindent jól csináltunk, akkor a kalács jó 10 centi magas lesz, és tele lesz vele a tepsi:)
A tepsit jól ki kell vajazni és lisztezni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejben 1 ek porcukorral felfuttatjuk.
  2. A sült vaj és a tojásfehérje kivételével a többi hozzávalóból tésztát dagasztunk. Jól ki kell dagasztani, kb. 10-15 percig.
  3. Mikor már jó a tészta, háromszorra hozzáadjuk a sült vajat, és még tovább dagasztjuk.
  4. Kb. 1 órát kelesztjük.
  5. Mikor megkelt, háromfelé vesszük..
  6. A tésztákat egyenként sodorjuk, és nyújtjuk kézzel, majd összefonjuk.
  7. Tepsiben még 30 percet kelesztjük.
  8. Megkenjük tojásfehérjével, és jó 1 óra alatt megsütjük.


  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 828
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tímea(0

Mióta szakács: 2010.06.08.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sült vajjal készült kelt kalács, békebeli mazsolás kelt kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bakfitty
bakfitty Wed, 2012-02-22 13:20

Megjelent előttem Anyukám kalácsa, ami nagyon hasonlított ehhez és sokszor kemencében is sütötte! Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni én is.

737
finomliszt 100 dkg
tojássárgája 1 db
tejföl 1 ek
1 kk
tej 5 dl
tojásfehérje 1 db
porcukor 4 ek
teavaj 5 dkg
sertészsír 1 ek
élesztő 4 dkg
vaj 9 ek
mazsola 100 g