Kacsamájpástétom 4. - Mámoros konyakágyon
Nekem családi összeköttetések miatt sikerült ötcsillagos (*****) ukrán konyakot szereznem. A hosszú évek alatt összegyűjtött képzettségem és tapasztalatom alapján, a konyak hátulján lévő cirill betűs szöveget fentről lefelé, balról jobbra haladva, a kezdőbetűket lóugrásszerűen összeolvasva, (hogy örülne ennek Egri János) az ukrán élelmiszeripar titkos utasítását kaphatjuk meg, mely a ti kedvetekért lefordítva a következőképpen néz ki: B . E . L . S . Ő . L . E . G Valljuk meg, ki az a hazánkfia, aki most, amikor ezek csapokat nyitnak ki, meg zárnak be ötpercenként, szembe mer szegülni ezzel az utasítással. Én tuti nem. Kb. másfél deci kell összesen, de ebből 2x3 centet, mintha valami influenza elleni adagolási utasítás lenne, kötelezően fogyassz el, mielőtt bármit csinálnál.A kacsamájat egy arra alkalmas edényben öblítsd át hideg vízben, aztán tedd félre. Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és írnám, hogy vágd kockára. De mivel a végén az egészet leturmixoljuk, ezért nonfiguratív alakzatokat is vághatsz. Egy közepes lábosba (2 l-es) tegyél 3-4 evőkanál kacsa- (vagy liba-) zsírt, és közepes lángon olvaszd fel. Miután felolvadt, kapj elő egy mikróálló, rugalmas műanyag edényt. Ha nem tudnád, ezek azok, amikben a szüleidtől hétvégente hazahordod a kaját, és anyukád folyamatosan azzal szekál (!), hogy vidd már vissza, de vhogy mindig elfelejted. Óriási készleteid lehetnek különböző helyeken. Az edényt hideg vízben öblítsd el, és tedd félre. A felolvadt zsírt öntsd ebbe az edénybe, és tedd ki hűlni, hűtőbe, erkélyre, szabadba. Vigyázz a macskákra!!! Ismét tegyél föl 4-5 evőkanál zsírt ugyanabban a lábosban, és olvaszd fel, mint Rózsi jég szívét (jééééégbőőőőől vagyooook, talán fel sem olvadooook, hát nyúúúújtsd két kezed, olvaszd fel jéééég szííííííívemeeeeeeet…hu…ezért bocs, nem én voltam, hanem a konyak..). A fölolvadt kacsazsírba szórd bele a felkockázott vöröshagymát, és párold üvegesre. Már megint egy hülyeség… Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy szaladj le a sarki képkeretező-üvegező szakihoz, vágd gerincre, és egy jóképű vöröshagymát hőlégbefúvóval piríts rá a hasára. Hogy egy újabb hasonlattal éljek, ez mindössze annyit jelent, párold olyan rideg-áttetsző halmazállapotúvá, mint amilyen a pasid szeme szokott lenni, amikor lementek miatta neked cipőt venni egy bevásárlóközpontba, és a nyolcadik próba után a „Na, tetszik?” kérdésedre azt mondja, hogy „aha, jó”. De te nem azt kérdezted, hogy JÓ-e, mert tudod, hogy JÓ, te csak örömet akartál neki szerezni, meg hogy együtt legyetek. Kár volt elhozni. Na, ilyen legyen a hagyma. Ha megvan az áttetsző állag – ez közepes hőfokon, lefedve kb. 5-6 perc, akkor mehet bele a felaprított fokhagyma. Ez további 2-3 percig pirítsd, de vigyázz, ne égjen oda, mert keserű lesz. Most kockázd fel kb. 2 cm-es darabokra a kacsamájat, aztán bele a lábosba. Forgasd át a hagymával, és 2-3 percig párold őket együtt. Ezt követően szüretelj le egy 6-8 cm-es rozmaringszárat, (a kemény, fás része nem kell, csak a levele) aprítsd föl nagyon apróra, zutty bele. Majd a megmarad konyakra is szükséged van, ami kb. 1 dl. Jöhet a méz, só, bors. Ezeket a konyakkal együtt borítsd bele. Fedő alatt párold 6-8 percig. Miután elkészült, húzd le a tűzről, és jöhet a kedvencem, csinos konyhai segítőm, Bot Mixer. Na, most kell a fej lilahagyma, amit vágj ketté, az egyik felére dekorációs céllal lesz szükséged, tedd félre. A másik felét vágd ketté, és helyezd a botmixer edényébe az egyik darabot (a kettévágott kettévágottat). Erre pakold rá az elkészült cucc felét. Botmixerrel zúzd össze őket olyan állagúra, amilyet szeretsz – lehet krémes, és lehet rusztikus is. Majd ugyanezt tedd meg a másik felével is. Azért csináljuk két adagban, mert hóttbiztos, hogy tanult kollégáink a botmixergyárban félliteres poharat adtak a botmixerhez, és ha az egészet egyszerre tennénk bele, akkor a kedves kis kacsa belsőségének a szélrózsa minden irányába szétszóródott repeszeit ütvefúróval takaríthatnánk le. A leturmixolt masszát pakold rá kanállal a már kihűlt, megalvadt, műanyag edényben lévő zsírra, aztán ezt végezd el a másik felével is. Erre az egész tortúrára azért volt szükség, mert ha most az egészet beteszed hűlni a hűtőbe, vagy a ki a szabadba, akkor pár óra múltán a kis műanyag készséget fejjel lefelé fordítva, kézzel rásegítve az egész kihuppan belőle, és szeletelhető lesz. Biztosan szembetűnt már, hogy a bazsalikomra, valamint a dekorációs célra félretett fél lilahagymára nem volt szükség. Ezek csak a késztermék élvezeti értékét javítják elfogyasztáskor.