r
Nosalty Logó

Kacsamájpástétom 4. - Mámoros konyakágyon

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
nemnagykunszt
Kacsamájpástétom 4. - Mámoros konyakágyon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 737 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    993.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    507 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9072 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    179 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    614 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8988 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    955 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    875 micro
  • Lut-zea
    1519 micro
Összesen 184 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    1545 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3973.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    98 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    1021 mg
  • Nátrium
    2027 mg
  • Réz
    19 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.9 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    759.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36288 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    162 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    717 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2456 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35952 micro
  • α-karotin
    137 micro
  • β-karotin
    3818 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    3499 micro
  • Lut-zea
    6076 micro
Összesen 737 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    323.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2959 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2931 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    311 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    285 micro
  • Lut-zea
    495 micro
Összesen 61 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Olvassszunk fel egy 2 l-es lábosban 3-4 ek kacsazsírt, majd egy mikróálló rugalmas edényt öblítsünk ki hideg vízzel. Öntsük ebbe át a zsírt, és tegyük a hűtőbe hűlni addig, míg a zsír szinte teljesen nem szilárdul meg (mehet a fagyasztóba is, gyorsabb).
  2. Olvasszuk fel a maradák zsírt, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk meg benne, kb 5-6 perc.
  3. Aprítsuk bele a fokhagymát, majd pároljuk ezt is 2-3 percig kevergetve.
  4. A májat öblítsük át hideg vízben, és 2 cm-es darabokra felaprítva borítsuk a lábosba. Forgassuk bele, és pároljuk együtt 2-3 percig.
  5. A rozmaringot aprítsuk bele, és szintén keverjük át. Közben borítsukrá az 1 dl konyakot, a mézet, sót, borsot. Alaposan keverjük össze, és fedő alatt további 6-8 percig pároljuk. Ha kész, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
  6. Vágjuk félbe a lilahagymát, az egyik felét tegyük félre a tálaláshoz, a másik felét ismét vágjuk ketté, és tegyük a botmixer poharába, majd az elkészült májas cuccfelét is tegyük a pohárba, és turmixoljuk le.
  7. Ha kész, akkor a masszát kanalazzuk bele egy keverőtálba, majd turmixoljuk le ugyanígy a másik felét is, végül ezt is kanalazzuk a keverőtálba. Alaposan forgassuk át. (Ha van egy nagyobb turmixunk vagy egymély edényünk, amelyben egyben megoldható a mixelés, akkor nem kell két adagban készíteni).
  8. Vegyük elő a mikróálló edényünket, és a kihűlt zsírra kanalazzuk rá a pástétomot, majd egyengessük el. Tegyük vissza a hűtőbe, és várjuk meg, míg teljesen kihűl, ha tudjuk :), mert akkor szeletelhető lesz.
  9. Ha kihűlt, akkor fejjel lefelé egy tányérra ki tudjuk borítani. Ütögetéssel segíthetünk neki, de ha mégsemmegy, akkor a szélét késsel körbevágva biztosan kipottyan.
  10. Friss bazsalikommal, koktélparadicsommal, újhagymávalegyütt a legfinomabb.
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9658
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 14.

Ajánló

Volt már olyan, hogy nem tudtam kivárni (általában ez van), és fagyis kanállal adagoltam ki. Ha maradt konyakod, kortyold hozzá. Fontos: (most gurmék ne figyeljenek) Ha nem kaptál kacsamájat, akkor halkan mondom, hogy vehetsz pulykamájat is.Senkinek se szólj, nem fogják észrevenni, és így is finom lesz. Próbáltam, teljesen korrekt, kicsit más az íze, de finom. Más: konyak helyett elhasználhatod hozzá a még szalagavatódra kapott, és azóta a szekrény tetején pihenő, ősrégi tokaji aszúdat is, ezzel is finom. Vásárolj elősütött baguettet vagy ciabattat, ami öt perc alatt 200 fokos sütőben, a sütő felső harmadában elkészíthető. Ha kibontottad, tedd rá egy tepsire, spricceld meg hideg vízzel, és a már előmelegített sütőbe told be. Látni fogod, amikor készen van. (megbarnul és ropogós lesz)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Nekem családi összeköttetések miatt sikerült ötcsillagos (*****) ukrán konyakot szereznem. A hosszú évek alatt összegyűjtött képzettségem és tapasztalatom alapján, a konyak hátulján lévő cirill betűs szöveget fentről lefelé, balról jobbra haladva, a kezdőbetűket lóugrásszerűen összeolvasva, (hogy örülne ennek Egri János) az ukrán élelmiszeripar titkos utasítását kaphatjuk meg, mely a ti kedvetekért lefordítva a következőképpen néz ki:  B . E . L . S . Ő . L . E . G   Valljuk meg, ki az a hazánkfia, aki most, amikor ezek csapokat nyitnak ki, meg zárnak be ötpercenként, szembe mer szegülni ezzel az utasítással. Én tuti nem. Kb. másfél deci kell összesen, de ebből 2x3 centet, mintha valami influenza elleni adagolási utasítás lenne, kötelezően fogyassz el, mielőtt bármit csinálnál.A kacsamájat egy arra alkalmas edényben öblítsd át hideg vízben, aztán tedd félre. Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és írnám, hogy vágd kockára. De mivel a végén az egészet leturmixoljuk, ezért nonfiguratív alakzatokat is vághatsz. Egy közepes lábosba (2 l-es) tegyél 3-4 evőkanál kacsa- (vagy liba-) zsírt, és közepes lángon olvaszd fel. Miután felolvadt, kapj elő egy mikróálló, rugalmas műanyag edényt. Ha nem tudnád, ezek azok, amikben a szüleidtől hétvégente hazahordod a kaját, és anyukád folyamatosan azzal szekál (!), hogy vidd már vissza, de vhogy mindig elfelejted. Óriási készleteid lehetnek különböző helyeken. Az edényt hideg vízben öblítsd el, és tedd félre. A felolvadt zsírt öntsd ebbe az edénybe, és tedd ki hűlni, hűtőbe, erkélyre, szabadba. Vigyázz a macskákra!!! Ismét tegyél föl 4-5 evőkanál zsírt ugyanabban a lábosban, és olvaszd fel, mint Rózsi jég szívét (jééééégbőőőőől vagyooook, talán fel sem olvadooook, hát nyúúúújtsd két kezed, olvaszd fel jéééég szííííííívemeeeeeeet…hu…ezért bocs, nem én voltam, hanem a konyak..). A fölolvadt kacsazsírba szórd bele a felkockázott vöröshagymát, és párold üvegesre. Már megint egy hülyeség… Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy szaladj le a sarki képkeretező-üvegező szakihoz, vágd gerincre, és egy jóképű vöröshagymát hőlégbefúvóval piríts rá a hasára.  Hogy egy újabb hasonlattal éljek, ez mindössze annyit jelent, párold olyan rideg-áttetsző halmazállapotúvá, mint amilyen a pasid szeme szokott lenni, amikor lementek miatta neked cipőt venni egy bevásárlóközpontba, és a nyolcadik próba után a „Na, tetszik?” kérdésedre azt mondja, hogy „aha, jó”. De te nem azt kérdezted, hogy JÓ-e, mert tudod, hogy JÓ, te csak örömet akartál neki szerezni, meg hogy együtt legyetek. Kár volt elhozni. Na, ilyen legyen a hagyma. Ha megvan az áttetsző állag – ez közepes hőfokon, lefedve kb. 5-6 perc, akkor mehet bele a felaprított fokhagyma. Ez további 2-3 percig pirítsd, de vigyázz, ne égjen oda, mert keserű lesz. Most kockázd fel kb. 2 cm-es darabokra a kacsamájat, aztán bele a lábosba. Forgasd át a hagymával, és 2-3 percig párold őket együtt. Ezt követően szüretelj le egy 6-8 cm-es rozmaringszárat, (a kemény, fás része nem kell, csak a levele) aprítsd föl nagyon apróra, zutty bele. Majd a megmarad konyakra is szükséged van, ami kb. 1 dl. Jöhet a méz, só, bors. Ezeket a konyakkal együtt borítsd bele. Fedő alatt párold 6-8 percig. Miután elkészült, húzd le a tűzről, és jöhet a kedvencem, csinos konyhai segítőm, Bot Mixer. Na, most kell a fej lilahagyma, amit vágj ketté, az egyik felére dekorációs céllal lesz szükséged, tedd félre. A másik felét vágd ketté, és helyezd a botmixer edényébe az egyik darabot (a kettévágott kettévágottat). Erre pakold rá az elkészült cucc felét. Botmixerrel zúzd össze őket olyan állagúra, amilyet szeretsz – lehet krémes, és lehet rusztikus is. Majd ugyanezt tedd meg a másik felével is. Azért csináljuk két adagban, mert hóttbiztos, hogy tanult kollégáink a botmixergyárban félliteres poharat adtak a botmixerhez, és ha az egészet egyszerre tennénk bele, akkor a kedves kis kacsa belsőségének a szélrózsa minden irányába szétszóródott repeszeit ütvefúróval takaríthatnánk le. A leturmixolt masszát pakold rá kanállal a már kihűlt, megalvadt, műanyag edényben lévő zsírra, aztán ezt végezd el a másik felével is. Erre az egész tortúrára azért volt szükség, mert ha most az egészet beteszed hűlni a hűtőbe, vagy a ki a szabadba, akkor pár óra múltán a kis műanyag készséget fejjel lefelé fordítva, kézzel rásegítve az egész kihuppan belőle, és szeletelhető lesz. Biztosan szembetűnt már, hogy a bazsalikomra, valamint a dekorációs célra félretett fél lilahagymára nem volt szükség. Ezek csak a késztermék élvezeti értékét javítják elfogyasztáskor.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?