Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Joghurtos kenyér

Joghurtos kenyér
Joghurtos kenyér
240 perc / előkészület: 180 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szívet melengető foglalatosság ilyenkor télen kenyeret sütni.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet egy nagy tálban elkeverjük a búzakorpával és a sóval. A közepére mélyedést készítünk.
  2. Ebbe tesszük a cukrot és a szárított élesztőt és 1 bögre langyos vízzel kovászt készítünk. Betakarjuk a liszttel és egy órát érni hagyjuk.
  3. Ezután beletesszük a szobahőmérsékletű joghurtot, és ha szükséges kevés langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Óvatosan átgyúrjuk a tésztát, és két részre osztjuk. Kiolajozott, kilisztezett formába tesszük a két veknit, és a tetejét haránt irányban bevagdossuk. A formában hagyjuk még egy fél órát kelni.
  5. A sütőt begyújtjuk, és a rács alá egy tepsiben vizet teszünk - az így képződő gőz megakadályozza, hogy gyorsan megkeményedjen a kenyér kérge.
  6. Először magas hőmérsékleten (kb. 200 C) 10 percig sütjük, majd mérsékeljük a lángot és kb. még 35-40 percig sütjük a kenyeret.
  7. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, konyhai papírtörlőt teszünk a tetejére, az megakadályozza, hogy megégjen a kenyér.
  8. A sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megszegnénk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 824
elküldve: 2
receptkönyvben: 112
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 8 főre

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildi_ko
ildi_ko Wed, 2015-05-27 10:29

Szia,
Én kenyérsütőgépben csináltam meg a fele adagot, sima joghurttal, búzakorpa helyett zabkorpával, így is finom lett:-)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Fri, 2010-10-15 13:21

Én mindent egészségessé akarok tenni,ezért kérdezem :)
Az olaj már csak részletkérdés. Akkor ezek szerint Te is így oldod meg a sűrítést, vagy gondolom, rizspehellyel meg hasonlókkal krémleveseknél :)
Köszi a választ! :)

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-10-15 20:07

igen-igen! krémleveseknél nagyon egyszerűen lehet sűríteni egy krumplival, vagy bármilyen pehely hozzáadásával, ahogy említetted.
lehet, hogy részletkérdés az olaj, de az olivának (főleg az extra szűznek) nagyon jellegzetesen "zöld" íze van, szóval báj csínján vele.
ami a főzelékeket illeti, én már egész jól megszoktam a habarásos verziót; már nem is hiányzik a rántás íze...
üdv,
toma ;-)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2010-10-14 18:15

Sya! Gondolod,hogy kecskejoghurt helyett simával is működne? :)
Egyébként is akartam már kérdezni,mert Te szakértője vagy a teljes kiőrlésű liszteknek :)
Szerinted működne a rántás is teljes kiőrlésű liszttel és olívaolajjal? :)
Én inkább máshogy sűrítem a leveseket, de néhánynak az íze miatt is szükséges lenne. Szerinted? :)
Előre is kösz Évy :)

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-10-14 19:16

kedves Évi!
szerintem natúr joghurttal is nyugodtan próbálkozhatsz ;-)
ami a rántást illeti, a teljes kiőrlésű mégsem olyan, mint a hagyományos. mivel a korpát is tartalmazza, ezért kevésbé duzzad meg, mint a finomliszt, így kevésbé krémes. azért hozzá lehet szokni.
nekem sajna az olivaolajnak túl intenzív íze van, ezért nem szeretem rántásba tenni. szőlőmagolajat szoktam használni, az semleges ízű.
további jó kísérletezést!
üdv,
toma

493
tönkölybúza liszt 500 g
graham-liszt 500 g
búzakorpa 100 g
instant élesztő 1 tasak
2 tk
cukor 2 teáskanál
kecskejoghurt 500 ml
víz 2.5 dl