Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jénaiban sült fehér kenyér

Jénaiban sült fehér kenyér
Jénaiban sült fehér kenyér
135 perc / előkészület: 90 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fehér kenyeret még nem készítettem, mert mi inkább a rozskenyeret favorizáljuk. Nagyon lágy, finom, óriásra kelt kenyerem lett, igaz a nádmelasz miatt nem fehér lett a belselye, hanem mézszínű, de finom!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nádmelaszos langyos vízzel az élesztőt felfuttatjuk. 
  2. A  kenyérsütőgép üstjébe először az öregtésztát, élesztős vizet, joghurtot, aszkorbinsavat, sikért alulra, fölé pedig a lisztet és a sót tesszük, 20 perc alatt megdagasztjuk, egy óra alatt megkelesztjük.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, sütőpapírral bélelt, kicsit kilisztezett nagy jénai tálba tesszük, lespricceljük langyos vízzel, tetejét bevagdossuk, lefedjük a jénai tetejével, és 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. Előmelegített sütőbe tesszük. Fél óra múlva tetejét levesszük, és a sütő hőfokát 180 C-ra mérsékelve még negyed órát sütjük (ha barnábban szeretjük, akkor  20 percig).
  5. Rácsra téve hűtjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x28x12 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 16 657
elküldve: 0
receptkönyvben: 132
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér, kenyér jénaiban sütve, jénais kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-10-08 20:01

Szia Márti!
Sütheted jénaiban nyogodtan. Nálam attól függ mekkorát készítek, mibe fér bele, milyen hangulatom van. Szoktam jénaiban, kacsasütőben, nagy, vastagfalú teflonlábasban. Bármiben. Először lefedem, míg megnő (kb. fél óra), majd megpirítom ízlés szerint. Jó sütést kívánok!
Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-10-08 02:40

Szia Évi! Mi is a rozsosat szeretjük jobban. Azt hogyan tudom legropogósabbra sütni? Jénaiban, vizzel spriccelve? A rozsos recepted nem jénaiban sült... kenyér-ropogós kutatásban vagyok, mert a gépem elég jól süt, de kisérletezni akarok sütőben sült kenyerekkel, most van több időm.
Kellemes hetet, Márta :)

488
öregtészta 25 dkg
kenyérliszt BL80 55 dkg
víz 1.5 dl
joghurt 2.5 dl
melaszos nádcukor 1 teáskanál
2 tk
élesztő 1 dkg
aszkorbinsav 1 csipet
sikér 1 tk
burgonyapehely 5 dkg